_
Devecser 2010.10.05
  • 2010. okt. 05.
  • 1890
  • 8
  • 17
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Panasonic DMC-FZ50
Fókusztáv: 7.4mm
Rekesz: f/2.8
Zársebesség: 1/15
ISO: 100
Készült: 2010. okt. 05. 17:26
Kevesebb
Több

Manóvezér   2010. október 07.

Talán a katasztrófa okozói még Magyarországon sem ússzák meg...
Bár a kártérítés (legyen bármekkora)a veszteséget enyhíti,de az elvezett életeket nem hozza vissza,és a komoly égéseket és a lelki trumát sem gyógyítja.

Evaneni38   2010. október 08.

Manovezer: nem bizony... de ma egesz nap azon gondolkodom, hany millio kell egy csaladnak az ujrakezdeshez? nemcsak a hazra a gondolok, hanem az alapveto haztartasra, butorok, konyhafelszereles stb.
Egyebkent a vallalat vezetoi jartak mar ezekben a falvakban?

katona_tamás   2010. október 08.

A vállalat vezetői nem igen merik betenni a lábukat a falvakba. Félnek a lincseléstől, jogosan. És még hogy nem ők hibáztak, azt kamuzták az embereknek, hogy még legalább 10 évig elegendő a tárhely a kazettában. Ahoz képest már évek óta a kazetták tetején évek óta a vízleeresztő vájatok tátongtak. Meg igazából azt sem értem, hogy a sajtó miért titkol? Négy halottról beszélnek, és az a mendemonda járja, hogy 40 fölötti fekete zsákot láttak a földön feküdni, pluszba az iszap alól ásták ki a holttesteket. Ennyit arról, hogy jól informálják az embereket. Csak el kell menni, bekel vállalni egy kis önkéntes munkát, és megtudja/meglátja az ember az igazságot! Sajnos minden nap Devecseren keresztül kell mennem Ajkára az iskolába, és azt kell mondom k***a világ van... Mind a két településen!

Manóvezér   2010. október 08.

Ecet és gipsz semlegesíti a lúgot,ez igaz valószínűleg laboratóriumi körülmények között,lombikban állóvízben.De természetes körülmények között azaz folyóvízben senki sem próbálta még ezt a technológiát kármentésre használni.
Miért nem építettek a kazetták és a favak közé egy fajta körgátat(mint árvíz ellen),ami a kazetta szakadása után ideig óráig megvédte volna őket feltartván az iszapot?Azaz legalább menekülni és értékeiket menteni lett idő...
És amennyiben jól láttam a tv-ben,képeket a kazetták kissé MAGASABBAN vannak mint a falu!!Magyarul baleset esetén a helyieknek esélyük sincs.
Mindezt vegyi és műszaki laikusként teszem hozzá.Amennyiben tévedek elnézést!

Manóvezér   2010. október 08.

Evaneni38:A szinte kilátástatanságból folytatni az életet,mikor látod,hogy minden amiért dolgoztál egy pillanat alatt semmivé lett,elképesztő lelki teher.Talán a fiatalabbak csak-csak túl lesznek előbb utóbb rajta.De vajon a azok az idősek akik évtizedek éve ott laknak és nem tudnak máshol élni már,azokkal mi lesz?
Felvetésedre a válasz:el sem tudom képzelni...

Evaneni38   2010. október 08.

Manovezer: a kemia azert kemia mindenhol, nemcsak a laborban:). Velemenyem szerint mukodni fog a meszes semlegesites.
"Miért nem építettek a kazetták és a favak közé egy fajta körgátat(mint árvíz ellen),ami a kazetta szakadása után ideig óráig megvédte volna őket feltartván az iszapot?Azaz legalább menekülni és értékeiket menteni lett idő... "

mert az penzbe kerult volna.

vlm: pont ezt kerdeztem en is, hogyhogy nem semlegesitettek korabban?

Evaneni38   2010. október 08.

Me'g egy par gondolat: en azt hiszem, hogy kell legyen a veszelyes hulladek tarolasanak egy szabalykonyve, hogy mikor mit kell ellenorizni (pl. rontgenezni a falakat,hogy nincs-e repedes). El nem tudom kepzelni, hogy nincs ilyen.
Ezek a tarozok egyebkent pont a lug miatt teljesen szivargasmentesek kell legyenek.

Az aldozatok szama: nekem is gyanus, ez vagy azt jelenti, hogy a falu nagy resze dolgozott, vagy sikerult menekulni?

Manóvezér   2010. október 08.

vlm:Az idézett bejegyzéssel azt akartam jelezni,hogy élő természeten élő folyókon kisérleteznek,mert (sajnos)fogalmuk,sincsen mit is kellene tenni.Éppen a hiányzó katasztrófaterv miatt.Azaz egyetértek veled.
A felelősség velemelyest kolletktív:1.a vállalat,2.az állami engedélyező/ellenőrző szervek felületessége,oda nem figyelése,3.talán a zagykazetta építésekor a falvakat kellett volna áttelepíteni,4.egy ilyen veszélyes üzemet miért privatizáltak(tudom kellett a bevétel)?
A XXI.században nincsen mérnöki technológia ennek az igen veszélyes cuccnak a semlegesítésére?(ismét jelzem laikus vagyok)

Manóvezér   2010. október 08.

Evaneni38:A kémia az kémia,igazad van.Valószínűleg a vizek ph értékét helyreállítják.És a folyók,patakok medrébe ivódó kellemes nehézfémekkel és az arzénnal (szintén finom)nómi lesz?Sajnos azt a savazás nem semlegesíti.Lerakódik sok-sok évig marad,fertőz.
Körgátak építése: 1.nincsen pénz,2.akarat,3.hiányzó katasztrófaterv (lásd fenntebb),4.fel sem merült,hogy kellene.
A milliárdos tulajok köszönik jól vannak... remélem nem sokáig.

Manóvezér   2010. október 08.

Még egy gondolat.A repülőgépgyártásban létezik a "hibamentes tervezés" .Azaz vannak alkatrészek,nem mondhatják fel a szolgálatot.Tán a zagykazettákat is eképpen kellett volna tervezni/kivitelezni.

Evaneni38   2010. október 08.

Manovezer: nem tudom, mennyi nehezfem van az aluminium gyartas mellektermekekent, majd megnezem. Vilagos, hogy ha van, akkor azzal nem tudnak mit kezdeni, a lugossagot akkor is meg kell javitani.

Elhiszem Neked a repulogep gyartasrol irottakat, de ilyen szerintem csak elviekben van. Sajnos vannak muszaki hiba miatti balesetek ott is.

Evaneni38   2010. október 08.

miert nem tartoztatjak el oket? vizsgalati fogsag vagy ilyesmi? gondatlansagbol okozott emberoles es termeszeti katasztrofa... pedig nem is vagyok jogasz.

Evaneni38   2010. október 08.

miert nem tartoztatjak el oket? vizsgalati fogsag vagy ilyesmi? gondatlansagbol okozott emberoles es termeszeti katasztrofa... pedig nem is vagyok jogasz.

Babszi   2010. október 09.

Nagyon durva! Köszönjük hogy megosztottad velünk!

wladek   2010. október 17.

Szomorú és megdöbbentő!!!!!!!!
Egy ember élet ment tönkre a kapzsi harácsoló kommunista ivadékok szemétsége miatt.
Ki a felelős?Az ott élő emberek egy időzített bombán fognak élni,ami lassan ölő méregként fogja szedni embertársaink áldozatait.
Az egész településeket melyeket ért az áradat kiüríteni,ledózerolni,földdel betakarni és mementóként meghagyni,hogy a sok kapzsiság hová vezet.
Tolnait és Bakonyit pedig a tárolóba rakni egy kis élvezetre,és cinikus pofájukba önteni azt a lúgos oldatot.
Nagy tanult emberek a médiákban sorra hírdetik,hogy ez a kataszrófa mivel fog járni az elkövetkező években,erre a Dobson úr a hülyeségeit magyarázza a médiákban,hogy az emberek megkönnyebülten költöznek vissza az otthonaikba és senki sem akar elmenni.
Ugyanezt szajkóza a polgármester is,mert tudja,hogyha elnéptelenedik a helyisége akkor a karrierjének fuccs!
Ki nem szarja le a karrierjét!!!!!!!!!!!!
Embereket a lassan ölő halálba küldeni az a cél?
Kedves tolontári és devecseri polgárok addig költözzetek el míg nem késő,ha élni szeretnétek,mert mi szeretnénk
"magyarok és embertársaink "vagytok.
Veletek érzünk és amiben ebben a nehéz helyzetben tudunk segítségetekre vagyunk.
Az előidézőktől pedig elvenni mindent,de még a levegőt is!

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban