_
Pözsó ercézé
  • 2011. máj. 09.
  • 3029
  • 4
  • 18
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gondoltam csinálok egy próbasvenket... ez jött először :)
Gyártó: Nikon D90
Fókusztáv: 55mm
Rekesz: f/5.6
Zársebesség: 1/80
Készült: 2011. máj. 08. 15:01
Kevesebb
Több

I\\/I4R[ł   2011. május 09.

Hehe, akkor nem volt véletlen a D90-es kérdezgetés. :)

bence93   2011. május 09.

Jó kép, de ezt az autót nagyon nem szeretem.

bence93   2011. május 09.

Ja és további szép képeket az új géppel is, ha végleges! :)

mufracsek   2011. május 09.

A D3000-et nem igazán nyúztad agyon :)
Sok sikert a D90-hez!

nmb   2011. május 09.

de nemám Marci... azóta már ki tudtam próbálni én is :D

Kösz Bence! Szerintem ez már végleges! Nekem tökéletes, habár még kicsit szoknom kell :)

Kösz Mufra! A D3000-el nem volt baj, de ilyet akartam már régóta :P
A kicsit meghirdettem és az első érdeklődő egy angol nő volt, aki a Nigériában élő gyerekének akarja megvenni :D:D

csoki   2011. május 09.

bakker, mindenki d90nel nyomul?! :D

a nigériaiak már engem is megtaláltak párszor, azóta nem is hirdetek az expressz.hu-n..

mufracsek   2011. május 09.

Jó ez a D90 szerintem. Én nagyon szeretem, és számomra kellemesebb ez a nem túl telt (egyesek számára talán kicsit fakó) színvilág, mint az a túltelítettség, amit a D3000, de főleg a D60 képvisel. Persze a D90 színeit is fel lehet húzni olyanra, akinek az kell.
A beállításokkal jókat lehet játszani, de ha az ember átesik a ló túloldalára, akkor már romlik a képminőség. Én sokat állítgattam, majd mikor év elején az Aréna mélygarázsában lőttem az LP570 Superleggera-t, és itthon néztem a képeket, akkor már nem tetszettek. Túl kontrasztos, szemcsés, stb. Akkor csináltam egy gyári restore-t, és azóta csak 1-2 dolgot állítottam. Igazából azóta újból beleszerettem a gépbe, mint mikor megvettem :-) Azóta nem is nagyon piszkáltam.

nmb   2011. május 09.

Mi a baj a Nigériaiakkal Csoki? :) A volt kocsimat is egy nigériai faszi vette meg. Nem volt vele baj, csak sokat alkudozott.

Nekem első perctől kezdve bejön a masina.
Majd pár dolgot tőletek (mufra,marci,stb) szeretnék felvilágosítást szerezni a beállításokkal és a kiegészítőkkel kapcsolatban.
itt is egy: rendszervakut használ valaki?

csoki   2011. május 09.

alapvetően semmi probléma a nigériaiakkal, csak amiket az exrpessz.hu-n keresztül küldenek, azok mind kamuk, ugyanazzal a sablonszöveggel, meg a Bank of Canadaval.. :)

I\\/I4R[ł   2011. május 09.

@nmb: Sajnos vakum nincs, pedig szívesen megtanulnék rendesen "világítani". :P Az összeg megvan, de inkább a nyárba fektetem. Manuálisat meg nem akarok venni, nem tudnék később jól kiszállni belőle...

nmb   2011. május 09.

koszi mufra a levelet. kicsit irhatnal/tok rola milyet erdemes. mi is az a ttl? mi az h automata es h manual. hulye vok hozza, mert meg nem is lattam ilyet. :D

nmb   2011. május 09.

szegyen, h nem ertem ezt a temat, de vegulis en eddig is mindent az indafotonak es az ide feltolto felhasznaloknak koszonhetek.

mufracsek   2011. május 09.

Manuális vaku: előre beállítod, hogy milyen erősséggel villanjon, aztán vagy eltalálod, vagy nem :D Némi gyakorlattal biztos, amúgy nem valószínű. Plusz ott a gépen a záridővel is játszani kell, mert nincs meg a szinkron a vaku és a gép között. Az én véleményem szerint ez inkább derítésre (kézből elsütésre hosszú záridőnél) való. Persze biztos lehet használni rendesen is, de én nem tenném.
A TTL rendszer az az, amikor a vaku talpán levő sok kis csatlakozón keresztül a gép átvisz mindenféle infót a vakunak, a vaku meg visszaadja az őáltala mért adatokat a gépváznak, és így együtt közösen kitalálják, hogy mi lenne a legoptimálisabb :-) Tehát TTL-ben ugyanúgy működik a géped mint a beépített vakuval, csak sokkal nagyobbat villan a külső vakunak köszönhetően. Általában 1/60 záridőre áll rá ilyenkor, és ehhez állítja a rekeszt, és a villanás erősségét.
Nyílván nem volt a leg szakszerűbb a leírásom :) de szerintem érthető.

mufracsek   2011. május 09.

Nem hiszem hogy szégyen lenne, ha nem tudsz valamit. Nagyrészt én is innen tanultam meg a dolgokat. Itt kezdett érdekelni a fotózás, itt tanultam meg mi az a rekesz, hogy viszonyul a záridőhöz, hogy kell állítani az ISO-t (Panasonicon azért volt örökké 80-on, mert afölött zajos lett a kép. Nem is értettem minek lehet állítani, ha csak ront a minöségen), stb. Korábban nem állítottam soha WB-t, nem játszottam a záridőkkel, pláne nem a mélységélességgel. De azt se tudtam mi az az expo.comp. Csak "hülyegyereküzemmódban" lőttem a képeket. Inda óta figyelek több dologra.

nmb   2011. május 09.

koszi, ez igy ertheto az en gyenge agyamnak is :D

Zo HUN   2011. május 09.

Sok sikert a D90-hez, biztos jó párost alkottok majd, nekem is bejött! :)

nmb   2011. május 09.

koszi zo! remelem azert lesz olyan kep ami megut valami normalisabb szintet :)
a kiskepeden neked is van vakud, jol latom? :P

Zo HUN   2011. május 09.

Igen, jól látod! Sb-28-as manuális vaku, még filmes gépekhez készülhetett, jónéhány éves, viszont olyan mint az új, soha nem volt használva, apa találta a munkahelyen. :D Manuális, így pár dolgot be kell állítani rajta fényképezés előtt (hány mm, rekesz, vakuerősség stb...). Tapasztalatot sajnos nem tudok mondani, mert eddig elég volt a beépített vaku, ha kellett (szülinap lakásban stb...). Eddig egyszer kellett volna a külső vaku, de akkor meg a helyszínen derült ki, hogy le van merülve (azelőtt 1-2 hónappal töltöttük fel az akkumlátor-elemeket, lemerültek maguktól), úgyhogy még nincs sok tapasztalatom vele.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban