_
Bartók
  • 2017. nov. 17.
  • 264
  • 12
  • 5
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Bartók, Szervátiusz Tibor alkotása, 2001.
Az alkotó így beszél a műről:
„Ez a kompozíció, nemcsak egy fej. Bartók alakja egy hatvan centis kis bronz szobor, kétoldalt mélyen barázdált megfeketített kopjafa áll. Ezek a rovátkolt, a régmúltat idéző kopjafák jelzik, hogy ő ebből indult, ebből táplálkozott művészete: a tiszta forrásból. A központi mag itt is a művész szuggesztív feje, amely világít a drámai feketeségből, s magára vonja azonnal a tekintetet. A három alak egy természetes, rusztikus formájú kövön helyezkedik el, együtt tehát a három nemes anyag: a fa, a kő és a fém.”
Gyártó: FUJIFILM FinePix S2980
Fókusztáv: 28.3mm
Rekesz: f/5.2
Zársebesség: 1/70
ISO: 800
Készült: 2017. nov. 04. 01:56
Kevesebb
Több

nevetnijo   2017. november 17.

Nem a megszokott, vagy Bartókról nem ilyen szobrot várnánk.

H1N1   2017. november 17.

Tulajdonképpen nem tudom eldönteni, hogy Bartók személye és munkássága miért "másodlagos" az alkotásban, hiszen a kopjafák története jóval távolabbi időkre is tekint, bár ebben a kompozícióban azt hiszem Erdélyre utal. Mindenesetre ha már Bartókról szól a szobor, hangsúlyosabbá / és felismerhetőbbé / tettem volna, még jó, hogy a talapzatra ráírták a nevét!

nevetnijo   2017. november 20.

Van egy másik szobra a művésznek, ott Kodállyal együtt ábrázolja Bartókot és annak a címe: Tiszta forrásból. Ugyanez a stílus, kopjafa, két kis alak. Ott talán érthetőbb, hogy miért nem a két zeneszerző a hangsúlyosabb. Ennél a szobornál viszont, ha már a Bartókot adta címnek, tényleg igazad van, hogy Bartók személyének kellett volna elsődlegesnek lennie. Ettől függetlenül továbbra is tetszik a szobor, nekem a Fából faragott királyfi jut eszembe.

H1N1   2017. november 20.

Tetszik a hasonlatod, bár akkor királynak kellene lennie!!!

Kedvencnek jelölték
Albumokban