_
IGP7436
  • 2017. jan. 16.
  • 285
  • 8
  • 4
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Pentax K-5
Fókusztáv: 160mm
Rekesz: f/6.3
Zársebesség: 1/80
ISO: 400
Készült: 2017. jan. 14. 12:30
Kevesebb
Több

Menyhárt József   2020. december 17.

Ha a felvétel exif adataiból tippeled (fókusztáv: 160 mm), valóban közelinek tűnik, csakhogy használok egy 2x-es telekonvertert, tehát a valós fókusztáv 320 mm

Menyhárt József   2020. december 17.

Nem, van egy válltámaszom pisztolyfogantyúval, úgy képzeld el, mint egy géppisztolyt, a csöve a teleobjektív. Még ifjú koromban vettem egy orosz "fotó-puskát" ZENIT filmes gép+300 mm-es telével. Azt használom most is. Kellett némi átalakítás, vagyis meg kellett oldani a fókuszvezérlést és az exponálást a ravaszról, mert a gép expo-gombja nem esik kézügyre. Végül is megoldtam, stabil, jól használható.

Menyhárt József   2020. december 18.

Hogy ne hazudjak, van állványom is(kettő is), nagy-ritkán használom is, de cserkelésre, sétálós, barangolásos fotózásra nem alkalmasak. Használom, például a szobám ablakából, na nem kell mindjárt másra gondolni, (nem a szomszéd kislányt kukkolom) hanem a madáretetőre beszálló madarakat fényképezem! Micsoda kényelem, miközben ülök a monitor előtt(képszerkesztés, mi más?), elfordítom a fejem, látom, hogy az etetőn két éhes csúszka zabál, kat-kat és folytatnám a munkám, de hol is hagytam abban, a fenébe is.....háát öregszem!

Menyhárt József   2020. december 18.

Gondoltam, hogy nem vagyok egyedül ezzel a módszerrel! Fontos, hogy úgy kell elhelyezni a madáretetőt, hogy minél merőlegesebben nézzen az objektív az ablaküvegre,(főként, ha dupla-üveges thermopán ablak), különben sokat romlik a képminőség. Azonkívül, belülről le kell sötétíteni, egyrészt mert a madarak rendkívül jól látnak, másrészt, hogy ne keletkezzenek tükröződések az ablaküvegen.

Kedvencnek jelölték
Albumokban