_
St Petersburg Zoological Museum
  • 2012. febr. 10.
  • 100
  • 0
  • 0
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A Budapesten is látható Gyima 1977-ben került elő Szibériában, és amikor éppen nem világ körüli turnén vesz részt, a Szentpétervári Zoológiai Intézetben őrzik.A negyvenezer éves állat 6-7 hónapos korában pusztult el. Miután megfulladt, a fagyos iszap és az arra rakódó homokrétegek megvédték mind a fizikai eróziótól, mind a kémiai lebomlástól. Így végül szőröstől-bőröstől megőrződött, a paleontológusok és a múzeumlátogatók nagy örömére.

A mamutbébi 138 centiméter hosszú, és 100 centiméter magas. Elpusztulásakor csaknem egy mázsa lehetett. Tejfog-agyarának hossza mindössze 6 centiméter. A gyomrában nagyon kevés füvet találtak, mivel ilyen fiatal korban még főleg anyatejjel táplálkozott. Testének egy részén a szőrtakaró is megőrződött, amely világosbarna színű volt.
A leletet egy orosz aranyásó találta meg 1,8 méter mélységben. Jobb oldala sajnos megsérült, amikor buldózerrel kiemelték a fagyott talajból. A mamutbébi körül talált növénymaradványok arra utalnak, hogy nyáron vagy kora ősszel pusztult el.

A maradványt speciális vitrinben helyezték el, ahol a hőmérsékletet 24 Celsius-fok, a fényerősséget 50 lux alatt kell tartani, a páratartalomnak pedig folyamatosan 50-60% között kell lennie. Gyima a fontos emberekhez hasonlóan külön testőrrel is rendelkezik: a Szentpétervári Zoológiai Intézet egyik munkatársa a kiállítás ideje alatt mindvégig a vitrin mellett őrködik.
Kevesebb
Több