_
Anvar Szadat egyiptomi elnök elleni gyilkos merénylet pillanata

Anvar Szadat egyiptomi elnök elleni gyilkos merénylet pillanata

lohere

Híres és hírhedt merényletek

  • 2012. febr. 01.
  • 3116
  • 0
  • 0
  • beágyazás
    M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Szadat 1981 szeptemberében elrendelte elnöksége legnagyobb hajtóvadászatának megindítását ellenfelei ellen. A hivatalos adatok szerint mintegy 1600 ellenzékit börtönöztek be, többek között diákokat is. Alig egy hónappal ezután (1981. október 6.) Szadatot meggyilkolta az Egyiptomi Iszlám Dzsihád nevű iszlámista szervezet.

A merényletre egy, a Jom Kippur-i háború emlékére tartott díszfelvonulás alkalmával került sor. Az egyiptomi elnököt négyszeres biztonsági intézkedések védték, és a felvonuláson résztvevő katonáknál nem lehetett lőszer – csakhogy az ezért felelős tisztek éppen mekkai zarándoklatukon voltak. A tömeg felett elszállt egy Mirage vadászgép, amivel elterelték a figyelmet, közben egy csapatszállító megállt az elnöki lelátó előtt. A kiszálló hadnagy szalutált, Szadat pedig felállt, hogy fogadja a tisztelgést. Ekkor a teherautóból előrontó, Halid Iszlambuli alezredes vezette fegyveresek gránátokat dobtak és fegyvereikkel lövéseket adtak le az elnökre, aki azonnal életét vesztette.

A magas rangú nézők pánikszerű menekülése közben és a kialakuló tűzharcban heten meghaltak – köztük a kubai nagykövet és egy ortodox pap – és huszonnyolcan megsérültek, így például Hoszni Mubárak alelnök, Butrosz Butrosz-Gáli külügyminiszter, későbbi ENSZ-főtitkár, James Tully ír védelmi miniszter, valamint további diplomaták és tisztviselők. Az összeesküvőket bíróság elé állították, és 1982 áprilisában kettejüket sortűz, hármójukat pedig kötél által kivégezték.