lohere hagyma és az infulenza nevű albuma
A HAGYMA 1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt több millió embert (valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány megállításában. Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges. A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen. > A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az > alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következő > évben több edényben hagymát helyezett el különböző helyre a fodrász > helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai > közül. > > - Egy másik eset: Egy illetőnek tüdőgyulladása volt. A hagyma mindkét > végét levágta, majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa > nyelét beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé helyezte az > éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól. A cikk írója > is kipróbálta ilyen esetben a hagymát, és utána jobban érezte magát. > > A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ! > > Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is > másnap veszélyes. > > A fenti cikk szerint a megmaradt hagyma bevonzza a mikrobákat még egy > éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák > toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz > (nem okozhat!) > > A romlott majonézes hagymás krumpli sem a majonéztől romlott! > > > > > > A vöröshagyma áldásos hatásáról > > A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik. Az étkezési > vöröshagyma számos fajtája megtalálható a piacokon és üzletekben. A > vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a > kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett > megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és > biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték > használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek > számított. > > Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". > Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a > gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers > hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás > gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal > szemben is. > > Nyákoldó hagymaszirup > > Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel > édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot > leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk. > > Hagyma az ágy mellett > > Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk > mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak > egészségünkre. > > Megfázás esetén > > Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük, > majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk. > > Torokfájás esetén > > Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy > tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt. > Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk. > > Ízületi fájdalom és reuma gyógyítására > > A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A > hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük > egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett > egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert > borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi > fájdalmakat és reumát. > > Álmatlanság ellen > > Két hagyma felet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel > felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk. > > Hideg végtagok esetén > > Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt > végtagot átmossuk. > > Migrén > > Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás. > > Hajhullás > > Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos > vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár > percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás. > > Szemölcs > > A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán át, míg > levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt. > > Hagymareceptek > > A friss hagyma kiváló és olcsó téli vitaminforrás, bár kevesen szeretik a > nyers hagymát. A következő receptek segíthetnek abban, hogy "dugjuk el" ezt > az egészséges zöldséget ételeinkben. > > Májkrémes hagymasaláta > > Két kemény tojást apróra feldarabolunk, egy fej hagymát igen apróra > felkockázunk. Egy doboz jó minőségű májkrémet elkeverünk diónyi vajjal, majd > hozzá adjuk a hagymát és a kockára vágott kemény tojást, majd ezt is > elkeverjük. Amennyiben szükséges sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal, > uborkaszeletekkel kiváló vacsora, zsúrkenyérszeletekre helyezve vendégváró > finomság, sörkorcsolya. > > Hagymás töltött tojás > > 10 tojást keményre főzünk, kettévágunk, a sárgájukat óvatosan kiszedjük a > fél tojásokból, a tojásfehérjéket félretesszük. A sárgáját villával > összetörjük, majd hozzá adunk egy tejbe áztatott zsemlét, jól kinyomkodva, > és villával összetörve, igen apróra vágott hagymát, diónyi vajat, kevés sót, > borsot, pirospaprikát és annyi majonézt hogy jól kenhető sűrű masszát > kapjunk, valamint egy fél evőkanál tejfölt. A keveréket simára keverjük majd > a tojásfehérjékbe visszatöltjük. Egy tálon úgy helyezzük el a tojásokat, > hogy a domború felük legyen felül. A maradék sárga tölteléket 1,5 dl > tejföllel elkeverjük és díszítésképpen a töltött tojásokra öntjük. Hűtőben > jól lehűtjük, hidegen tálaljuk. > > Kedvenc hússaláta > > Majonézt ízlés szerint tejföllel elkeverünk, sóval, borssal, kevés > piros arannyal ízesítünk. Ebbe belekeverünk apróra vágott sonka, sajt, > paradicsom szeleteket és az igen apróra vágott hagymát. Lehűtve pirítóssal, > vagy zsúrkenyérrel tálaljuk. > > Hagymás csirkesaláta > > Sült csirkecombot lehűtve apróra szeletelünk. Sóval, borssal ízesített > majonézes tejfölös dresszinget készítünk, majd beletesszük az apróra vágott > hagymát, a csirkehúst, és apróra felszeletelt, vagy felkarikázott savanyú > uborkát. Lehűtve, pirítóssal tálaljuk. > > Rántott hagyma > > Egy nagy hagymát két-három karikára vágunk. Lényeges, hogy a szeletek > vastagok legyenek. Ezt lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva > bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc alatt arany barnára sütjük. > Tejföllel, friss kenyérrel tálalva kiváló eledel
- Összesen 4 kép
- Küldés e-mailben