lohere Fugu, az ízletes halál nevű albuma
A fugu (河豚-magyarul gömbhal) egy különleges és egyben igen veszélyes japán ínyencség. Körülbelül 40 fajtája található meg Japánban és évente kb. 10000 tonnát fogyasztanak belőle.A Yamaguchiban lévő Shimonoseki a vezető gömbhaltermelő város. A hal bőre és belsőségei a ciánkálinál százszorta mérgezőbbek, tetrodotoxint tartalmaznak. A tetrodotoxin nagyon erős neurotoxin, amely gátolja az idegrendszer működését és ellenálló a főzésre. A hal fogyasztása után gyorsan beáll a halál. Az áldozat teljesen tudatánál van a bénulás közben, mivel a méreg a vérkeringést nem károsítja. Egy gömbhalban található méreg körülbelül harminc emberi élet kioltásához elegendő. A méreg a hal májában, veséjében és petefészkében van, ami a szakács egy rossz mozdulatára is kiszivároghat és megmérgezi a hal többi részét is. A fugut éttermekben átszámítva kb.12-30000 forintért vásárolhat az ember, bár vannak ennél drágább fajtái is (pl a tigrisfugu kb.50000Ft is lehet).Azért is ilyen drága, mivel fogyasztásakor a vendég gyakorlatilag a szakács kezébe adja életét. A japánok már századok óta fogyasztanak fugut. Simonosekiben jegyezték fel az első halálos mérgezést. Később a 16. században ugyanebben a városban vonták össze a Korea meghódítására induló csapatokat, de a katonák fogyasztottak a helyi specialitásból , amibe többen bele is haltak. Ezek után az egész országban betiltották a hal fogyasztását. A Tokugawa shogunátus azonban csak a Edoban és a hatalmuk alatt lévő befolyási övezetekben tudta betartatni a tilalmat, de a hatalommal való szembenállás kifejezésére és a nyugati területeken továbbra is fogyasztották.(Sőt nyugaton ekkor fejlődtek ki különböző főzési eljárások is).Később a Meidzsi-restauráció után is tiltották a hal fogyasztását, de ahogy korábban is, ekkor is akadtak bátor vállalkozók, ahogy még a mai napig is.A fugu népszerűségének az oka valószínűleg az, hogy fogyasztása egyfajta bátorságpróba. .......... http://indavideo.hu/video/Fugu_az_izletes_halal A veszélyeztetett gömbhal populációkat szigorú halászati korlátozások védik. Tavasszal,íváskor halásszák őket, és élve tartják őket ketrecben az értékesítésükig, mérgező hatásuk miatt is.A fugu ősszel a legízletesebb, ilyenkor érdemes fogyasztani, mivel télire felhalmozza zsírtartalékait, igaz, ára is ilyenkor a legmagasabb. Fugut 1985 óta csak vizsgázott és ellenőrzött szakács készíthet hivatalosan, valamint a hal árusítása is engedélyköteles, és a vásárlónak eredetigazolást kell kapnia.A szakácsvizsgához szükséges 2-3 év gyakorlat. Maga a vizsga abból áll, hogy írnak egy kétórás írásbeli tesztet, melyet gyakorlati vizsga követ, aminek a végén a szakácsnak ennie kell a halból .A vizsgára jelentkezők 35%-a képes letenni azt, mivel nem elég a gyakorlati, illetve elméleti tudás, fontos pszichikai felkészültség is, és a vizsgáztatók emellett igen szigorúan szelektálnak, a legkisebb hiba esetén is megbukik a vizsgázó. A hal tisztítása az uszonyok levágásával kezdődik, majd azután eltávolítják a mérget tartalmazó szerveit, azt követően pedig a többi szervet. A fehér húst megmossák, és vékony szirmokra vágják föl, ezekből egész műalkotásokat készítenek és így tálalják a vendégnek. Egyik leggyakoribb forma a repülő daru, illetve használják még a krizantém formát, mellyel a halálra utalnak. Retekkel, borssal, ízesített szójaszósszal szolgálják fel. A belsőségeket tilos értékesíteni vagy felhasználni, habár a májról sokan úgy gondolják, hogy a legfinomabb része a halnak, de mivel egyben a legveszélyesebb része is, ezért Japánban 1984óta betiltották az éttermekben való felszolgálását. A II. világháború után hajléktalanok között több mérgezéses eset fordult elő, mert megették a kidobott mérgező részeket, illetve kutyák is áldozatul estek ennek a hanyagságnak.Ma már szabályozzák ezt is, külön zárható dobozban veszélyes hulladékként kell ezeket a darabokat tartani, majd elégetni. Érdekesség még, hogy a Kansai szlengben teppou-nak hívják ezt a halat, ami pisztolyt, vagy fegyvert jelent, Japán nyugati részén, pedig fugu helyett fukunek nevezik, ami jó szerencsét, boldogságot jelent. Dél-Koreában is népszerű étel. Ők boknak nevezik. Az USA-ban 2003-óta szolgálhatnak fel fugut és erre 17 étterem kapott engedélyt, melyből 12 New Yorkban van. Amerikában és más országokban is ugyanúgy, ahogy Japánban szigorú törvények szabályozzák a fugu értékesítést, felhasználási módjait és az előkészítést. forrás:http://japanfelderito.hu/fugu-az-izletes-halal/
- Összesen 6 kép
- Küldés e-mailben