_
  • 2019. febr. 10.
  • 262
  • 17
  • 1
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: NIKON CORPORATION NIKON D750
Rekesz: f/1.0
Zársebesség: 1/40
ISO: 100
Készült: 2019. febr. 10. 09:35
Kevesebb
Több

Krémusz   2019. február 10.

Pöttömnyi virág. Korábban nyílik a hóvirágnál.

Származása, elterjedése
Nyugat-balkáni eredetű növény, de egykori elterjedési területének nagy részéről kipusztult; Kelet-Közép-Európában már csak két nagyobb reliktum foltban él. Az első, hatóságilag is védett növény hazánkban.

Megjelenése, felépítése
Hagymás növény. Legfeljebb 20 cm magasra nő. Két-három szálas vagy szálas-lándzsás levelet hoz. A levéllemez párhuzamos erezetű, fénylő, élénkzöld, U alakban behajló. Tőálló virágai rendszerint fehérek vagy rózsaszínes fehérek. A kelyhet formáló lepellevelek 3–4 cm hosszúak, 0,5-1,5 cm szélesek, szálasak v. hosszúkás-lándzsásak. A három rövidebb és három hosszabb porzó sárga. A három bibe hosszabb a porzóknál.

Életmódja, élőhelye
Kimondottan a meszes talajt kedveli: a Szársomlyó hegy déli oldalán a mészkőpadok gyorsan száradó, mohás sziklagyepeiben él.

Általában február-márciusban nyílik, ám időnként már január elején, a hóvirágot is megelőzve virágot bont. A többi, tavasszal nyíló kikericsféléhez hasonlóan virágai és levelei együtt hajtanak ki.

Három rekeszű toktermése áprilisban vagy májusban érik meg.

Felhasználása
A magyar kikerics volt az első, hatóságilag védett növény Magyarországon. A védettséget 1944-ben hirdették ki.Képe díszítette a rendszerváltás után kiadott, de a forgalomból már kivont kétforintos érme hátlapját.

Újabban a védett eredetű villányi borok cí

Kedvencnek jelölték
Albumokban