_
Dalmácia
  • 2013. júl. 23.
  • 612
  • 29
  • 16
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: NIKON COOLPIX L810
Fókusztáv: 4mm
Rekesz: f/9.9
Zársebesség: 1/200
ISO: 200
Készült: 2013. júl. 07. 18:36
Kevesebb
Több

Puffancs   2013. július 23.

Ej, ha én is ott lehetnék.... Gyönyörű :-)

king09   2013. július 25.

Pontosan innen, ugyanezt lőttem én is. :) Ez egy fantasztikusan szép hely, és a fotóink sajnos csak a töredékét tudják visszaadni...

Krémusz   2013. július 25.

Nagyon szép hely, igazi panorámafotózásra alkalmas. Nem csoda, hogy kihagyhatatlan ... Hol a képed King09? Szívesen megnézném :)

Az enyémmel nem vagyok maximálisan elégedett, ez a hely jobbat érdemelt volna, de sajnos most ismerkedek a polárszűrővel, és mint láthatjátok kicsit zajosabb a kép a kelleténél. Még nem tudom, mikor és hogyan érdemes/ kell/tanácsos használni a polárszűrőt. Azt gondoltam, hogy felhő, vízfelület nappal háttal csak használhat a képnek, a felhők szépek is, de a vízen látszik a zaj nagyon :((( (Tapasztalatot, tanácsot szívesen vennék)

oldfire   2013. július 25.

A baj ott lehet, hogy a géped csak-csak kompakt gép. Bármilyen jól is viselkedik, határesetekben kiütköznek a rendszer (szoftver, egyéb) gyengeségei. Nehogy azt hidd, lebecsülök egy Nikon Coolpix-et! Néztem, nagyon jók az alapadatai. Én egy sokat igérő Sonyval jártam úgy, hogy kitolt zoom mellett (30 x-os) "poentilista" képet csinál, mint a XIX-XX. századforduló francia festői. Nem azt igérte a 18 megapixeles felbontással. Magyarán nem dolgozza fel a 18 megapixelt! A DSLR-gépem (Canon 600D) ugyanolyan felbontás mellett részletgazdag képet ad, lehetséges a részlet-kivágás, zavaró pixelhatás vagy zaj nélkül. Talán a Canon Powershot szériában van olyan bridge szintű gép, amely korrekt képalkotással készült. Találhatsz ilyet, vagy bokamari, vagy balmár dolgozik Powershottal, s a képein nincs ilyen baj. Bocs, ha kicsit hosszú voltam. Azért egyetlen ilyen képért már érdemes volt odautaznod, tudod-e??? 8-)

oldfire   2013. július 25.

A polárszűrőt addig kell forgatni, míg a keresőben az égbolt kékje besötétedik (nappal ellentétes oldal). Ezt a fázist nagyon is észre lehet venni. A tiszta, kék ég-felületet sötétíti, kicsit kontrasztosabb árnyalatokat csal elő a napsütötte felhőkből.
DE: a háztetők cserepein a szórt fényt kiszűri, s olyan hatásuk lesz, mintha odafestették volna azokat. A víz mindenféle tükröződését is szűri (ideális, ha halat, teknőcöt stb. akarsz fényképezni a víz alatt, úgy, hogy Te kint vagy), az ablakok tükröződését is bizonyos szögből, s eléggé lerontja a képet. Tehát csak és CSAK a felhők kiemelése miatt érdemes használni. Az előbbihez annyit: a DSLR-gépemmel nem tudok panorámát csinálni, a Sonyval tudnék, de olyan jelentéktelen felbontással, hogy azért nem érdemes vesződni vele (a szoftver megkötése a kép méretére). ZAJ: találhatsz ingyenes programokat az interneten zajszűrésre. Keress a FB-on, kiókumulálom, honnan töltöttem le.

Krémusz   2013. július 25.

Nagyon értékes infókat írtál kedves Oldfire, nagyon köszönöm őket!
Reagálnék: - a zajosodást a polárszűrő fokozta az bizti, persze tudom, hogy a gépemnek is megvannak a korlátai... Sajna! Ha majd nagy és ügyes, okos fotós leszek, talán lesz nekem is DSLR gépem. (Nagyon szeretném :))))
- abszolút érdemes volt odautazni ezért is és másért is :)
-A polárszűrőforgatás teljesen új infó!!! Köszönem és hála érte. Nem tudtam és balga, csak örültem, hogy szépek vele a felhők! Lehet, hogy ez a dolog nyitja!
- köszönöm a zajszűrőprogram ötletét is!

Magamtól gyanítok még egy okot a zajra: az ISO-t 200-on hagytam. Elég lett volna 100 is talán :)

Nagyon köszönöm Oldfire az idődet, amit rám fordítottál!!!!

oldfire   2013. július 26.

Sejtem, de nem tudom, hogy a zajosodást fokozta-e a polárszűrő. 50%-os a véleményem, s az - ugye - nem vélemény.
Ilyen fénynél valóban nem kell 200-as ISO. Szerintem Te már régesrég nagyon nagy, ügyes és okos fotós vagy, tehát NAGYON IS MEGÉRDEMELSZ EGY DSLR-GÉPET! De arra készülj fel, hogy kicsit újra kell tanulni a fotót. Mert azzal már az automatikára ne nagyon bízza magát az ember. Új ösvényt kell vele (általa) taposni.
Szerény munkáimat pedig oly sokszor kísérted figyelemmel, érdeklődéssel és kedvességgel, hogy - úgy érzem - még mindig én tartozom! 8-)

Krémusz   2013. július 26.

Jaj, kedves Oldfire ne túlozz, de nagyon köszönöm, amit írtál:)))
Tudom, hogy a DSLR-rel kezdődik az igazi fotózás, pont ezért szeretném majd..., de még nem érzem magam felkészülve rá teljesen, még sokat kell tanulnom előtte is és vele is az biztos :)
Köszönöm, hogy segítesz ebben!

gyula sapi   2013. július 27.

No azért ez nem olyan rossz:-)))javaslom az UV szürő használatát(de csak profi szűrő jöhet szóba a Hamát messzire el kell kerülni) állandóra,szűri a porszemcséket és a pára szemcséket,polár szűrő használatára ritkábban van szükség(együtt a kettőt ne használd soha mert nagyon zajos lesz a kép)üdv Gyula

gyula sapi   2013. július 27.

Küldök egy ACDSEE programot használhatod azt is,a Pro 5-ös magyar nyelvű a Pro 6-s angol.melyiket kéred.Gyula

Krémusz   2013. július 27.

Köszönöm Gyula! Mindenképpen óvatosabb leszek a polárral. Az UV-t kipróbálom, van az is, de még nem is használtam. Nem hama egyik sem, remélem kitapasztalom őket.
A programból inkább a magyar nyelvűt kérném. Köszönöm szépen :)

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban