_
04 - Csillagmozgás (próba)
  • 2009. júl. 20.
  • 1709
  • 7
  • 6
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Első ilyen jellegű próbálkozásom, a gép 16,5 percnél kikapcsolt, lemerült, oldalról valami lila fény szűrődött be, de nem nyúltam bele photoshoppal. A következő 1-2 napban próbálkoztam jobbat csinálni de vagy túl sötét lett a kép vagy felhős volt az ég és nem voltak csillagok...
Gyártó: Pentax K10D
Fókusztáv: 18mm
Rekesz: f/8.0
Zársebesség: 981.370 s
ISO: 400
Készült: 2009. júl. 13. 23:52
Kevesebb
Több

Gyenis   2010. december 24.

Hello, nem tudom azóta próbáltad-e, de adnék pár tanácsot. Ha egy expóból akarod akkor lőjj RAWba, maxISO-n tágrekeszen nézz egy tesztképet (f2.8on iso3200on pl az itteni 16percből 15 másorperc lesz), így be tudod lőni a fényeket. A lila nagy valószínűséggel nem fény beszűrődés hanem az érzékelő által generált hő miatti zaj (thermikus zaj). Sajnos ez a CCD érzékelők rákfenéje, cmos-ok sokkal jobb helyzetben vannak.De ezt elkerülendő érdemes darkframe szűrést alkalmazni (hosszú expozíciós szűrésnek is nevezik néha).
Van még egy technika, ami sokkal rugalmasabb, viszont több utómunkát igényel. Lősz több 30 másodperces expót (ekkore persze nem lehet darkframe szűrni, de nem is lesz annyi thermo zaj), majd ezeket utólag össze lehet photshopban blendelni egy képpé. Nagy előnye hogy két blending mód van amivel ezt megteheted, a screen és a lighten. A screen tulajdonképpen összeadja a két képet, tehát egy 30sec-es fölé egy másik layert screen-be rakva ami szintén 30sec-es, olyan mintha 1 perces expót lőttél volna. A lighten pedig CSAK a különbséget adja hozzá az előzőhöz (ez esetben a csillagok mozgását). Evidens az előny, beraksz párat screenbe, amíg elég világos nem lesz a környezet, a többit pedig lightenbe, így a környezet nem világosodik de a csillagmozgás hosszát növelheted. Persze lehet még maszkolva dinamikát növelni meg hasonló nyalánkságok, de ez már csak a netovább.
Remélem segítettem.
üdv: Gyenis

ui: Télen jobb ilyet lőni (kivéve hogy

iksz.adam   2010. december 25.

Nagyon szépen köszön a hasznos jó tanácsokat :)
Azóta már másik gépem van, és nincsen távkioldóm (még) így most 30 sec a max amit tudok lőni, de a hozzászólásoddal újra felkeltetted a téma iránt az érdeklődésemet, lehet hogy ki is próbálom hamarosan a photoshopos összefűzős módszert!
Köszönöm!

putto   2011. június 15.

Szia, megtisztelnéd e képeddel a Hold, csillagok és mélyűr fotók gyűjteményt? :)(http://indafoto.hu/gyujtemenyek/csillagok_es_melyur_fotok)

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban