_
házi kakaós csiga
  • 2013. jún. 01.
  • 5452
  • 3
  • 5
  • beágyazás
    L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A kakaós csiga igazi hungarikum, már betöltötte a 102. évét. Egy gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak, de a cukrászdába került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.

Recept

Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
4 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
töltelék:
20 dkg kakaó
15 dkg cukor
A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a 3 dl tejet és tovább keverem. A maradék 1 dl tejet meglangyosítom és egy kis kanál cukrot keverek el benne, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. Hozzáadom a tojássárgájás masszához az élesztőt és beleöntöm a lisztet, kicsit összekeverem és hozzáadom az olvasztott vajat is. Jól kikeverem - ragacsos tészta lesz én a gyúrásnál adok még hozzá plusz lisztet de lehet a 3 dl tej helyet csak 2 dl-vel készíteni és akkor nem lesz olyan ragacsos - majd 1 órán át meleg helyen kelesztem. A töltelékhez csak összekeverem a cukrot és a kakaót egy edényben.

A tésztát kétfelé szedem (kb.: 1 tepsi -1 rész tészta) és lisztezett deszkán kicsit átgyúrom majd kinyújtom, 0,5 és 1 cm vastagra körülbelül attól függ mekkora csigákat szeretnék készíteni, rászórom a kakaós cukrot (lehet előtte olajjal megkenni akkor nem potyog majd a feltekerésnél annyira-de én nem szoktam) szépen eloszlatom rajta, nem kell túl vastagon szórni. Feltekerem majd 1-2-3 cm-es darabokat vágok belőle szintén aszerint ki mekkora csigát szeretne. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem kb.: 2cm-es távolságra egymástól, előmelegített sütőbe -ahol még kb.: 10-20 percet hagyom kelni. Majd 20 perc alatt 180 fokon légkeveréssel megsütöm a vége előtt kb.: 5 perccel kevés tejjel meglocsolom a csigákat, ettől a tészta omlósabb lesz így a másnapi melegítéskor is finom puha marad -feltéve ha megélik a másnapot :)



Jó étvágyat
Gyártó: NIKON CORPORATION D3100
Fókusztáv: 48mm
Rekesz: f/8.0
Zársebesség: 1/60
ISO: 100
Készült: 2013. jún. 01. 20:06
Kevesebb
Több

hun27   2013. június 05.

Köszi Zsazsa anyo- nagyon finomak is :)

hjjajjajja   2014. január 19.

Klassz a recept és a fotó. És érdekes a keletkezéstörténet - mi a forrása? Gödi vagyok, azért érdekel.

hun27   2014. január 19.

kedves hjjajjajja a keletkezéstörténetet két helyen is olvastam: http://www.magyarvagyok.com/kultura/konyha/receptek/su... és a http://www.femina.hu/recept/a_tokeletes_kakaoscsiga_re... de többet sajnos nem tudok róla -csak azt hogy könnyű így elkészíteni és tényleg finom érdemes kipróbálni:)

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban