_
házi kakaós csiga
  • 2013. jún. 01.
  • 16595
  • 8
  • 5
  • beágyazás
    L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A kakaós csiga igazi hungarikum, már betöltötte a 102. évét. Egy gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak, de a cukrászdába került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.

Recept

Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
4 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
töltelék:
20 dkg kakaó
15 dkg cukor
A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a 3 dl tejet és tovább keverem. A maradék 1 dl tejet meglangyosítom és egy kis kanál cukrot keverek el benne, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. Hozzáadom a tojássárgájás masszához az élesztőt és beleöntöm a lisztet, kicsit összekeverem és hozzáadom az olvasztott vajat is. Jól kikeverem - ragacsos tészta lesz én a gyúrásnál adok még hozzá plusz lisztet de lehet a 3 dl tej helyet csak 2 dl-vel készíteni és akkor nem lesz olyan ragacsos - majd 1 órán át meleg helyen kelesztem. A töltelékhez csak összekeverem a cukrot és a kakaót egy edényben.

A tésztát kétfelé szedem (kb.: 1 tepsi -1 rész tészta) és lisztezett deszkán kicsit átgyúrom majd kinyújtom, 0,5 és 1 cm vastagra körülbelül attól függ mekkora csigákat szeretnék készíteni, rászórom a kakaós cukrot (lehet előtte olajjal megkenni akkor nem potyog majd a feltekerésnél annyira-de én nem szoktam) szépen eloszlatom rajta, nem kell túl vastagon szórni. Feltekerem majd 1-2-3 cm-es darabokat vágok belőle szintén aszerint ki mekkora csigát szeretne. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem kb.: 2cm-es távolságra egymástól, előmelegített sütőbe -ahol még kb.: 10-20 percet hagyom kelni. Majd 20 perc alatt 180 fokon légkeveréssel megsütöm a vége előtt kb.: 5 perccel kevés tejjel meglocsolom a csigákat, ettől a tészta omlósabb lesz így a másnapi melegítéskor is finom puha marad -feltéve ha megélik a másnapot :)



Jó étvágyat
Gyártó: NIKON CORPORATION D3100
Fókusztáv: 38mm
Rekesz: f/8.0
Zársebesség: 1/60
ISO: 100
Készült: 2013. jún. 01. 20:05
Kevesebb
Több

hun27   2013. június 05.

Melyik részét bokamari? :)

hun27   2014. január 19.

Annadorka - ahogy a kép neve is mutatja házi kakaós csiga - mint minden képet a készítője a saját ízlése szerint nevez el - ez a recept ami alapján készítettem és amihez a keletkezéstörténetet is írtam a fenti helyeken is megtalálható: http://www.femina.hu/recept/a_tokeletes_kakaoscsiga_re... http://www.magyarvagyok.com/kultura/konyha/receptek/su... ahogy olvashatod ez a régi recept és nem az amivel a pékségekben is találkozhatsz mostanában

hun27   2014. január 19.

Annadorka csak azt tudom mondani, hogy próbálkozz tovább hiszen annyi recept van már a neten elérhető közelségben - vagy ha sikerül szert tenned egy pék ismerősre akkor tőle megkérdezheted a receptet. Bár ugyanolyat sütni mint a pékségi biztos nem lesz egyszerű hiszen nemcsak a tészta számít és az elkészítése hanem az is hogyan és miben sütöd. További jó keresgélést

Yarner   2014. január 21.

Annadorka: Sok pékségben árulnak kelt csigát - van, ahol mindkettőt lehet kapni. Nekem egyik alapvető csigaélményem a gimi büféje volt, ahol isteni kelt kakós csiga volt (vesztemre) a 90-es évek elején. Ne legyünk vonalasak.
Mindenesetre itt van leveles recept is: http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20131023-a-...

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban