_
Frozen stars
  • 2012. febr. 08.
  • 1613
  • 38
  • 6
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
18mm f5.6
ISO200 10*60s

GyenisPhoto - Frozen stars

DosaAndras   2012. február 09.

Azta! Megérte várni :)
Mennyi expóból raktad össze?

Gyenis   2012. február 09.

Köszönöm, örülök hogy tetszik.
10*1 perc, tovább se az aksi, se a lábújjaim nem bírták a -18 fokot. :)

jockey   2012. február 10.

Tetszik a kép. Kedvet kaptam egy kicsit fagyoskodni. :D Mesélnél egy kicsit az ilyen képek készítésének technikájáról? Az tudom, hogy miért kell több kép, de miért pont 1 perces képeket használsz? Mivel rakod össze a képeket?

Gyenis   2012. február 10.

A záridő sok mindenen múlik. A kérdés az, hogy mennyi csillagok akarsz a képen, mennyi a fényszennyezés, és hány expót vagy hajlandó rászánni.
Mivel a csillagok fénye konstans, és közbe mozognak, így a láthatóságuk attól függ, hogy a háttérhez képest mekkora a fénykülönbség, valamint hogy mennyit engedsz be abból a konstans fénymennyiségből.
Így a záridőt/rekesz/ISO arányt alapvetően a fényszennyezés határozza meg. Én például szoktam lőni egy teljesen tág rekeszes, maxISO-s (1600) tesztképet, majd eldöntöm hogy jó-e a háttér, vagy sem. Ált 1-2 képpel azért el lehet találni azt a háttérfényességet (ha már úgy érzi az ember hogy mikor mennyi a fény, és az kb milyen beállítást igényel), amit szeretne az ember. Innentől kezdve már csak osztogatni kell megfelelően az FÉket, attól függően hogy mennyi csillagot, milyen minőséget, és hány expoból szeretnéd megcsinálni a képet.

Összerakni photoshopban szoktam, az eget szinte mindig lighten blending-el (ezzel olyan hatást érhetsz el, mintha a záridő növelése nélkül fűznéd össze a képet = nem nő a fényesség). A tájra néha használok pár képet screen blendingel (ezzel pedig mintha valóban hosszabb záriővel fotóznál), így afféle dinamika növelést lehet végrehajtani. Ezen a képen például pluszba egy képet raktam a tájrascreen blendingel és 66% opacity-vel, mivel alapból igen fényes volt a hold és a hó miatt.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban