_
Rongyos Gárda emlékmű-Sopron
  • 2013. márc. 19.
  • 745
  • 5
  • 10
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem

franszoá   2013. március 22.

Kissé hosszú, de a lényege : nagy részben az ő fegyveres harcaiknak köszönhető, hogy a Trianoni diktátum ellenére Sopron és még 8 közeli települést nem tudta elcsatolni Ausztria.( az ugyanaz, mint akik belerángatták a Magyar Királyságot az 1.vh.-ba.Belénkmartak - ilyen egy jó szövetséges-?)
A mai Burgenlandot 3 magyar megyéből tákolták össze: Sopron-Moson-Vas -az volt a Várvidékünk, mert összefüggő végvár-rendszerrel védtük nyugati határainkat az osztrák rablólovagoktól már vagy ezer éve.A RG harcai és története is a tabu-és agyonhallgatott történelem egy darabja.Sopron 1921-ben lett (másodszor) Civitas Fidelissima - A Hűség Városa - mégpedig azért, mert az RG harca, véráldozata nélkül nem került volna sor a Velencei döntésre, amely elrendelte a népszavazást itt a határszélen.Sopronban 67%-os többség született és 1921 karácsonya előtt megszólalt a város 13 harangja, hirdetve a gyózelmet az ármány felett.(eredeti fotósorozat van fenn a weben abból az időből)
Nem sikerült kiretusálni sem az RG-t, sem hősei nevét, bár már utolsó tagja is kihalt-tettükért a nemzet hálája a jutalom.
Az eredeti méretü Sopron-vármegyét megtekintheted piciben az avataromban is.
Ha segítettem, annak igazán örülök.

franszoá   2013. március 27.

Szivesen, máskor is.
(Történész: Fogarassy László, író: v.Somogyváry Gyula/És mégis élünk)

tacsifoto   2013. március 28.

Annak idején Sopron eleve győzelemre ítéltetett, mert akárhogy is végződött volna a választás, mindenhogy ünnepelték volna a várost.

Csak a történelmi hűség kedvéért jegyzem meg, hogy választási csalás is volt a dologban. Ez sajnálatos tény, vitatni nem lehet.
Igaz, hogy kaptunk egy szép hűségkaput, meg a megtisztelő Civitas Fidelissima címet, de az is a "jutalmunk" lett, hogy a megye-rendezéskor Sopron elvesztette maradék megyéjét és Győr alá rendeltek bennünket. Akik Magyarország mellett döntöttek úgy, hogy közben bevallották németségüket, azokat a második világháború után kitelepítették a hazájukból. Továbbá megszűntünk szabad királyi város lenni, évtizedekig határsávban laktunk és még sorolhatnám.
De nem akarok ebbe belemenni, mert ez már politika.
Ja, és ne higgyétek, hogy hazafiatlan vagyok, csak reális.

franszoá   2013. március 28.

A "történelmi hűség" kérdéséhez :
Tacsi, én itt inkább azt emelném ki, ami a dolog lényege !
Az pedig az, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia tagjaként (1867 Kiegyezés) közös uralkodónk parancsára világháborúba keveredtünk.Akkor osztrák volt a hadúgyminiszter is ! Tisza István magyar miniszterelnök próbálta kivonni ebből a Magyar Királyságot, de végül sajnos engednie kellett az erőszaknak és az akkor már egész Európában elszabadult háborús hisztériának.
Aztán jött Trianon, ahol az Antant Cordiále "szivélyesen" feltrancsírozta a Monarchiát, de elsősorban is hazánkat.A csonkítás tényei, a gazdasági következmények és sokk - ismertek és ma 90 év után már a szájzár is feloldottnak tekinthető ( 2 generáció)
Namármost.
Mi is történt ? Hát az, hogy a szocdem/kommunista vezetésű "ifjú" Ausztria ( a banyáról van szó) hirtelen feltámadt kannibálként bejelentkezett a lakomára.Kb. 4000 km2 -et néztek ki maguknak ők is, ami persze viszonylag szerény Erdélyhez, Felvidékhez, Bácskához, Mura-vidékhez és Kárpátaljához viszonyitva.A "gyémánt" persze Sopron lett volna-arra már Habsburg Frigyesnek is nagyon fájt a foga....csak hát az a Corvin Mátyás ugyebár...(megh.: Wien/Bécs)
A vérmes ötletet a cseh Benessel-a magyargyülölők vezérével-közösen ötlötték ki Schoberék, mert egy "cseh korridort" szerettek volna az Adriához.Ez kútbaesett, főleg az olaszok miatt és Velencében népszavazást rendeltek el (mint Elzászban is) és így maradt végül Sopron és 8 falu, magyar.

franszoá   2013. március 28.

......folyt.
Érdekes módon az utolsó néhány mondatot levágta a levelezőprogram (?! )
Benne volt ez is :
http://w3.sopron.hu/nepszavazas1921/Molnarl.html
( v. Molnár Laci bácsit tavaly temette Sopron.Kitűnő ember volt)
Fogarassy László és Házy Jenő történészek, ifj.Sarkady Sándor -a téma kiváló kutatói - mellett megemlítem, hogy "Gyula-deák" ( v.Somogyváry Gyula író) Fülesen született, a "gúnyhatár" túloldalán
A történelmi TÉNYEK megismerése érdekében lehet a google-n is tájékozódni és a SOPSZEM számaiban is.
Egyes nacionalista körök Ausztriaban még ma is terjesztik a homalyt, csalást emlegetve- holott olasz-francia-angol tábornokok stábjukkal ellenőrízték a szavazás tisztaságát.Azok a bizonyos halott-szavazatok - pár fő- ha at is csúszott, nem szoroz és oszt, attól még 60 % feletti a magyar oldal.
Magam is hallottam okoskodokat Agfalván is, ott a többség hienz-gyókerű család.Nem érdekes ez, az viszont fontos, hogy ássuk a FATÓl az ÉRDŐT ott a szép hegyeink kózött.
Nyáron kiutazom a VÁRVIDÉKRE (Léka, Szalonak, Felsőőr ...etc.)
Egy egész vár-láncot épittettek ott Árpádházi királyaink a végek védelmére.Szerencsére az osztrákok ápolják a magyar műemlékeket is !

tacsifoto   2013. március 28.

franszoá: ugye nem haragszol, ha ebbe a vitába nem megyek bele....ez már annyira nem az indafotóra tartozik, ez már valami teljesen más....

Ráadásul másvalakinek a képe alatt. Tudom, (hisz személyesen ismerem, sőt, jó barátnőm) hogy Csiri türelmes, megértő személy, de nem ezért tette fel a képet, hogy mi meddő szócsatákat vívjunk a képei alatt.
Ebben az ügyben már senkinek nem fognak lapot osztani, ezért én nem is izgatom fel magam, mindenkinek megvan erről a maga véleménye, de attól is változatosabb az élet, hogy különbözőképpen látjuk a dolgokat. Maradjunk meg a szép képeknél és tájaknál azt javasolom.

franszoá   2013. március 28.

Ein moment...!
Ez ugy volt, hogy a kepemet a két hölgy lekedvencelte és megköszönte.
Azután hosszú szúnet és ezután Te is kedvencelted, majd elláttad a véleményeddel, mert gondolom helyre akartad tenni-hiszen a hallgatás beleegyezés lenne, nem ?
Amire meg én reflektáltam.Natürlich.
Itt tartunk most, de oké az óhaj, magam is így gondolom, mert ugylátszik 92 év még Sopronban sem elég.
Egy tapasztalattal gazdagabb lettem-részemről nincs harag !

tacsifoto   2013. március 28.

Ja, bocsánat, azt gondoltam, hogy Csiri képe ez. Akkor azt visszaszívom, hogy "más képe alatt" Nem tudom miért Csiri képére gondoltam.
Mindegy, de a többi beírás érvényes. Nem kell semmit visszaszívnod, ami a szíveden a szádon, így helyes....

Kedvencnek jelölték
Albumokban