Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot
Nem egészen :)
Nem tudom sütöttek-e faluhelyen akkoriban gyümölcstortát.
kb 50 cm az átmérője.
Most kissé gondban vagyok, mert ha Te nem ismerted fel ez azt jelenti nem volt jellemző mindenfele a használata.
mammaróza! A mai gyümölcstorta forma hasonló, de mégis van egy árnyalatnyi különbség.
A kaláccsal megfogtál, de én sosem láttam ilyenbe kalácsot.
Ezért továbbra is nyitott a kérdés :)
Ha ez az edény ennyire nagy, akkor valószínű, hogy kemencében lehetett használni. Tűzhely tetején való sütés-főzésre nem alkalmas, mert nincs nyele. Tehát a „slingelt” palacsinta nem jöhet szóba. :D :D :D
Olyan dolgok elkészítésére való, amelyek nyers állapotban még alakíthatók, a hevítés, vagy szárítás folyamán nyerik el végső, jelen esetben a tartó formáját.
tacsifoto, nagyon közel jársz az igazsághoz. A mézeskalácsnál sokkal hétköznapibb dolog.
Valami okból másfele nem volt jellemző a használata. Van rá elméletem, ha meglesz a megfejtés elmondom. :)
Érdekes dolog történt. Próbáltam a gugliban kenyérsütő tepsit keresni és ez a forma egyáltalán nem jött elő. Talán azért nem, mert ezt már a a házi kenyérsütés végóráiban használhatták. Azelőtt ha jól tudom nem tepsiben sütötték a kenyeret. :)
Ilyen tepsiben nagyanyám hatalmas öt kg körüli kenyeret sütött.
tacsifoto, említetted a nagy családokat. Valóban, régebben nagyobb családok voltak, de az is bejátszott a dologba, hogy kenyeret nem egy napra sütöttek.
Ha jól emlékszem én kb. 1965-66 körül még házi kenyeret ettem. Amit ma veszünk az már csak paródiája a házi kenyérnek.
Édesanyám nem sütött kenyeret, de a házban lakott egy gazdálkodó család, ahol a feleség rendszeresen két heti adag kenyeret dagasztott, amit a közeli péknél kisütötték. Akkor szoktam kapni egy-egy karéjjal, ha az elég nehéz felfogású kislányuknak megpróbáltam a számtan tudományát a fejébe önteni. Miközben én is gyerek voltam, de a házi kenyérért és egy darab házikolbászért mindenre képes voltam. Még tanítani is.
Közben jól elfaricskáltam egy bejegyzést, ezért nekiugrok még egyszer :)
Egy régi vicc jutott eszembe:
Haldoklik az öreg szőlősgazda, magához hívja a fiát és a fülébe súgja:
- Fiam, elárulok egy titkot, tudd meg szőlőből is lehet bort csinálni.
Na valami ilyesmit mondhat az öreg pék manapság a fiának valahogy így:
Lisztből is lehet kenyeret sütni. :)
A kenyérben lassan a lisztből van a legkevesebb. Ennek ellenére ma nem biztos, hogy piacképes lenne az a bizonyos békebeli kenyér ami bizony egy hétig is kenyér volt.
Még mielőtt befogom a számat... Disznóvágás után egy ilyen tepsibe apróbb héjas krumplit a tetején meg vastagbélbe töltött hurkát meg szép hosszú szál kolbászt sütöttek kemencében.
... na... hát megszületett a megoldás!!!! Gratulálok Tacsi!!
Talán azért nem ment könnyen a felismerés, mert lehet, hogy nem mindenhol használtak ilyen eszközt a kenyérsütéshez. Mi is sütöttünk kenyeret, hetente 6 darabot - (8 személyes család!!!) - de nem raktak a kenyér alá semmit, csak egy hosszú nyelű lapáttal szép sorban berakták a kemencébe!!:) Később már a kenyérgyárban vittük el kosarakban a tésztát, ott mielőtt berakták a kemencébe felmatricázták (mi vittük a címkéket) és délután mentünk a kész kenyérért! Talán azért szeretem ma is az egy-két napos kenyeret, mint a frissen kisültet.
Évika, nálunk is így volt, csak a saját kemencébe, ezért aztán sütés napján nyáron nem igen tudtunk ott aludni, mert a kemence a szobában volt, fűteni pedig a konyhából lehetett.
Érdekelnek a hozzászólások, a képek, csak most itt nyaralnak az unokák, és kevés az időm. Azért néha bele olvasgatok. :))
Ági, nálunk is csak a későbbi időben volt a kenyérgyár, előtte otthon, csak a kemence egy másik helyiségben, a nyári konyhában, egy külön épületben volt!:)
Az én kicsi falumban sosem volt pék, ezért viszonylag sokáig házilag állították elő a mindennapit. Azért lehetett ismeretlen számotokra ez a tepsi, mert ez már egy "haladóbb" kenyérsütési eszköz. A házikenyérsütés alkonyán használták. :)
Hát ne sértődjön meg senki de ez biztos hogy nem kenyérsütő forma. A kenyeret szakajtóban kelesztik, majd szabadon péklapáttal besegítik a kemencébe. Ha megsült, kikapják, megspriccelik és hagyják kihülni.
Ha formában sütnék, nem lenne az a szép pirosra sült héja elveszne a kenyér jellege.
Ilyen az orosz hasáb kenyér, vagy a mai kenyérgépben készült kenyér
kamu, bármennyere is hihetetlen számodra, ez bizony egy kenyérsütő tepsi. Nem forma, tepsi. Ahogyan már fentebb írtam hatalmas, közel öt kg-os kenyér sült benne. Elöl szőke hátul szinte fekete. A bordás peremnek a többszöröse volt a magassága. Láttam, tapasztaltam ettem. Ezt nem lehet elfelejteni. Számomra az volt furcsa, hogy ennyire ismeretlen más felé. Itt a faluban bármelyik idősebb embernek megmutatom(volt már kiállításon is) mindenki tudja micsoda.
Ági mama
Ági mama 2012. július 10.
gyümölcstorta sütő.
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 10.
Nem egészen :)
Nem tudom sütöttek-e faluhelyen akkoriban gyümölcstortát.
kb 50 cm az átmérője.
Most kissé gondban vagyok, mert ha Te nem ismerted fel ez azt jelenti nem volt jellemző mindenfele a használata.
mammaróza
mammaróza 2012. július 10.
Ági a nyerő!:):)
mammaróza
mammaróza 2012. július 10.
hú, egy percet késtem!:):) Manapság ez a gyümölcstorta sütő! régen talán kalácsot sütöttek benne?:)
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 10.
mammaróza! A mai gyümölcstorta forma hasonló, de mégis van egy árnyalatnyi különbség.
A kaláccsal megfogtál, de én sosem láttam ilyenbe kalácsot.
Ezért továbbra is nyitott a kérdés :)
sasy
sasy 2012. július 10.
Jó nagy sörös kupak...,sörgyárba cégérnek!:)))
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 10.
:)
tacsifoto
tacsifoto 2012. július 11.
Szerintem is tortasütő forma. Régebben nem egy-két személyes családok voltak, nagy családhoz nagy tortasütő dukál.
Vagy: homokforma óriásország gyerekeinek...:)))))))
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 11.
kedves tacsifotó, rátapintottál a lényegre. Régen valóban nem egy-két személyes családok voltak, és amit ebbe sütöttek...
Majdnem túl sokat segítettem ;)
tacsifoto
tacsifoto 2012. július 11.
Ha ez az edény ennyire nagy, akkor valószínű, hogy kemencében lehetett használni. Tűzhely tetején való sütés-főzésre nem alkalmas, mert nincs nyele. Tehát a „slingelt” palacsinta nem jöhet szóba. :D :D :D
Olyan dolgok elkészítésére való, amelyek nyers állapotban még alakíthatók, a hevítés, vagy szárítás folyamán nyerik el végső, jelen esetben a tartó formáját.
Hát nem is tudom.
Mézeskalács?
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 11.
tacsifoto, nagyon közel jársz az igazsághoz. A mézeskalácsnál sokkal hétköznapibb dolog.
Valami okból másfele nem volt jellemző a használata. Van rá elméletem, ha meglesz a megfejtés elmondom. :)
tacsifoto
tacsifoto 2012. július 11.
Ennivaló?
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 11.
:))
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 11.
szerintem már régen tudjátok. Mondja már ki valaki! :)
tacsifoto
tacsifoto 2012. július 11.
Én tényleg nem tudom. Leállt a fantáziám.
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 11.
Dehogynem, már kimondtad hol használják. Nagyon hétköznapi dolog készült benne. ;)
tacsifoto
tacsifoto 2012. július 12.
Kenyérsütő?
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 12.
Bingó! tacsifoto :)
Ez egy kenyérsütő tepsi.
tacsifoto
tacsifoto 2012. július 12.
Köszönöm, elég nehéz volt kitalálni, mert ismerős és mégis ismeretlen tárgyról van szó.
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 12.
Érdekes dolog történt. Próbáltam a gugliban kenyérsütő tepsit keresni és ez a forma egyáltalán nem jött elő. Talán azért nem, mert ezt már a a házi kenyérsütés végóráiban használhatták. Azelőtt ha jól tudom nem tepsiben sütötték a kenyeret. :)
Ilyen tepsiben nagyanyám hatalmas öt kg körüli kenyeret sütött.
tacsifoto, említetted a nagy családokat. Valóban, régebben nagyobb családok voltak, de az is bejátszott a dologba, hogy kenyeret nem egy napra sütöttek.
Ha jól emlékszem én kb. 1965-66 körül még házi kenyeret ettem. Amit ma veszünk az már csak paródiája a házi kenyérnek.
tacsifoto
tacsifoto 2012. július 12.
Édesanyám nem sütött kenyeret, de a házban lakott egy gazdálkodó család, ahol a feleség rendszeresen két heti adag kenyeret dagasztott, amit a közeli péknél kisütötték. Akkor szoktam kapni egy-egy karéjjal, ha az elég nehéz felfogású kislányuknak megpróbáltam a számtan tudományát a fejébe önteni. Miközben én is gyerek voltam, de a házi kenyérért és egy darab házikolbászért mindenre képes voltam. Még tanítani is.
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 12.
:)
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 12.
Közben jól elfaricskáltam egy bejegyzést, ezért nekiugrok még egyszer :)
Egy régi vicc jutott eszembe:
Haldoklik az öreg szőlősgazda, magához hívja a fiát és a fülébe súgja:
- Fiam, elárulok egy titkot, tudd meg szőlőből is lehet bort csinálni.
Na valami ilyesmit mondhat az öreg pék manapság a fiának valahogy így:
Lisztből is lehet kenyeret sütni. :)
A kenyérben lassan a lisztből van a legkevesebb. Ennek ellenére ma nem biztos, hogy piacképes lenne az a bizonyos békebeli kenyér ami bizony egy hétig is kenyér volt.
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 12.
Még mielőtt befogom a számat... Disznóvágás után egy ilyen tepsibe apróbb héjas krumplit a tetején meg vastagbélbe töltött hurkát meg szép hosszú szál kolbászt sütöttek kemencében.
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 13.
Egy kicsit egyszerűbb:
http://indafoto.hu/dzsaguar/image/16079071-e98db0f5/gy...
mammaróza
mammaróza 2012. július 13.
... na... hát megszületett a megoldás!!!! Gratulálok Tacsi!!
Talán azért nem ment könnyen a felismerés, mert lehet, hogy nem mindenhol használtak ilyen eszközt a kenyérsütéshez. Mi is sütöttünk kenyeret, hetente 6 darabot - (8 személyes család!!!) - de nem raktak a kenyér alá semmit, csak egy hosszú nyelű lapáttal szép sorban berakták a kemencébe!!:) Később már a kenyérgyárban vittük el kosarakban a tésztát, ott mielőtt berakták a kemencébe felmatricázták (mi vittük a címkéket) és délután mentünk a kész kenyérért! Talán azért szeretem ma is az egy-két napos kenyeret, mint a frissen kisültet.
mammaróza
mammaróza 2012. július 13.
kenyérgyárba:)
Ági mama
Ági mama 2012. július 13.
Évika, nálunk is így volt, csak a saját kemencébe, ezért aztán sütés napján nyáron nem igen tudtunk ott aludni, mert a kemence a szobában volt, fűteni pedig a konyhából lehetett.
Érdekelnek a hozzászólások, a képek, csak most itt nyaralnak az unokák, és kevés az időm. Azért néha bele olvasgatok. :))
mammaróza
mammaróza 2012. július 13.
Ági, nálunk is csak a későbbi időben volt a kenyérgyár, előtte otthon, csak a kemence egy másik helyiségben, a nyári konyhában, egy külön épületben volt!:)
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 13.
Az én kicsi falumban sosem volt pék, ezért viszonylag sokáig házilag állították elő a mindennapit. Azért lehetett ismeretlen számotokra ez a tepsi, mert ez már egy "haladóbb" kenyérsütési eszköz. A házikenyérsütés alkonyán használták. :)
kamu
kamu 2012. július 16.
Hát ne sértődjön meg senki de ez biztos hogy nem kenyérsütő forma. A kenyeret szakajtóban kelesztik, majd szabadon péklapáttal besegítik a kemencébe. Ha megsült, kikapják, megspriccelik és hagyják kihülni.
Ha formában sütnék, nem lenne az a szép pirosra sült héja elveszne a kenyér jellege.
Ilyen az orosz hasáb kenyér, vagy a mai kenyérgépben készült kenyér
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 16.
kamu, bármennyere is hihetetlen számodra, ez bizony egy kenyérsütő tepsi. Nem forma, tepsi. Ahogyan már fentebb írtam hatalmas, közel öt kg-os kenyér sült benne. Elöl szőke hátul szinte fekete. A bordás peremnek a többszöröse volt a magassága. Láttam, tapasztaltam ettem. Ezt nem lehet elfelejteni. Számomra az volt furcsa, hogy ennyire ismeretlen más felé. Itt a faluban bármelyik idősebb embernek megmutatom(volt már kiállításon is) mindenki tudja micsoda.
kamu
kamu 2012. július 16.
Meghajtom fejemet és elismerem hogy tévedtem
dzsaguar
dzsaguar 2012. július 16.
Ezek már régen elfeledett dolgok, nem nehéz melléfogni ahogyan velem is megtörtént:
http://indafoto.hu/dzsaguar/image/16095795-c7e78c97/gy...
:)