_
Szemre vétel
  • 2018. nov. 26.
  • 488
  • 33
  • 8
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Nem tágított. Kihívtam feleségem, legyen tanúm, hogy nem álmodom. Leültem a járdára. Ő karnyújtásnyira mellém szállt, szemügyre vett mindkettőnket. Libabőrös lettem. (folyt. köv.)
Gyártó: Canon EOS 5D Mark IV
Fókusztáv: 200mm
Rekesz: f/6.3
Zársebesség: 1/160
ISO: 800
Készült: 2018. okt. 16. 15:56
Kevesebb
Több

bukkig   2018. november 30.

Örülök, hogy neked is tetszik Marcipán!

Menyhárt József   2021. január 10.

Szép történet, de az a vörösbegy nálam tanulta a viselkedést! Ezt dokumentálni is tudom:

Segített ásni a kiskertben, még az ásónyelére is rászállt! Alig egy év múlva, egy házi-rozsdafarkú segédkezett a földforgatásban.


Menyhárt József   2021. január 10.

Ne haragudj, a fenti hozzászólásomba be akartam illeszteni két linket, de az inda rendszere nem engedi, de törölni sem lehet a hozzászólást!

bukkig   2021. január 12.

Semmi probléma!
Az ásós vörösbegyes fotódat már korábban kedvenceltem is.
Máshol is olvastam e madár időnkénti bizalmas viselkedését, de nem tudom mi válthatja ezt ki.

Menyhárt József   2021. január 13.

Köszönöm a látogatást és a sok kedvencelést! Tudom milyen érzés, mikor ilyen bizalmi viszonyba kerülsz egy ilyen kis lénnyel! Ezt csak megfelelő viselkedéssel, plusz téli etetéssel, meg jó-adag szerencsével lehet elérni. A vörösbegyen kívül, egy házi rozsdafarkúval, meg egy fészkelő őszapó párral voltam ilyen bizalmi kapcsolatban.

Menyhárt József   2021. január 13.

Bár nem vagyok ornitológus, megpróbálom megfejteni a jelenséget. Mindkét madár(vörösbegy, házi-rozsdafarkú) a légykapó-félék családjába tartozik, vagyis rovarevők. Különben is a csőrük árulkodó, vékony, míg a pintyfélék (erdei-pinty, süvöltő, tengelic, zöldike, megy-vágó...) csőre erős, a mag-héjjak felbontására alkalmasak. Mivel télen a rovarevők nem jutnak táplálékhoz, ezért délebbre vándorolnak, ahol nincs nagy-hideg, nagy-hó és fellelhető némi rovartáplálék.
Gyerekkoromban, ahol én laktam, télen nem volt egyetlen vörösbegy, vagy házi-, de még kerti-rozsdafarkú sem! Számunkra ezek a madarak költöző-madarak voltak, alkalmazkodtak az élelemforrás változásához. Van egy másik fontos tényező is, mi emberek, a humánus viselkedésünkkel, szeretjük a madarakat(a színesebbeket még jobban) és télen egyre többen gondoskodunk az élelmezésükről. Nem tudom, hányan gondolnak a rovarevő madarak étrendjére, mert ezek, a napraforgó-magot, meg a kölest nem tudják hasznosítani! Én szoktam adni kevés főtt darált-húst, megmolyosodott dióbelet, tejben főtt rizst. A madáretetőnek úgy van értelme, ha a látogatók igényét megpróbáljuk kielégíteni. A rigók imádják a gyümölcsöket, és gondoljunk az ivóvízre is, amit télen nem is olyan egyszerű megoldani.
Na most, ha van egy ilyen beüzemelt madáretetőd, ahol a vörösbegy is jóllakhat, és nehogy azt hidd, hogy nem lesi meg, ki viseli gondját a terülj-terülj asztalkámnak! Ez a viselkedés forma, maga az alkalmazkodás, a hála!

bukkig   2021. január 22.

Köszönöm a minden részletre kiterjedő véleményed megírását!

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban