_
Régi és új (ilyen volt ilyen lett)
  • 2013. nov. 11.
  • 371
  • 7
  • 9
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Ezt a montázs vagy mozaik képet Fövényverem utca Szent Mihály utca sarki műemlék házról 2009-ben fotóztam, 2010-ben pedig tatarozás felújítás után. A fülkéből még hiányzik a rossz állapotban volt Szentháromság szobor, talán felújítva vissza kerül egyszer.

Regulus   2013. december 05.

Nem tudom melyik változat tetszik jobban.

Piroska0127   2013. december 13.

A patina akkor már nem értékes, amikor romhalmazzá válik egy épület, főleg, ha lakják is. A felújítás szükséges, de éppen a patina hiánya és a túl új jelleg miatt megváltozik egy régi épület hangulata is.

tacsifoto   2013. december 25.

Én a valóságban is sokszor megállok e ház előtt. Végül is a tatarozással kivették a ház hangulatát. Valószínűleg nem műemlékvédelmi szakember végezte a munkát, mert a ház színe sem megfelelő, a kereteket nem hangsúlyozták ki, de a legsúlyosabb hiba, hogy a fülkében lévő szobor eltűnt (legalább is amikor a képet készítetted, nem volt a helyén) A felvételeid jók, da hiba a tatarozásban van. Nem hagytak semmit, amiben a szem megkapaszkodhatna....

bethy1309   2013. december 26.

Tacsi igazad van, talán ha nem vakító fehérre mázolták volna a homlokzatot más lenne a látvány. Nem valószínü hogy utána néztek az eredeti szinnek nem vizsgálódtak a vakolat alatt. Valahol olvastam, nem elöször lett felújítva talán Csatkai Endre leírásban hogy az ezt megelözö felújítäs sem volt megfelelö. A szobrocskát illetöen elég pesszimista vagyok, nem biztos hogy kijavítják:(

tacsifoto   2013. december 26.

Bethy: lehet, hogy elvitték restaurálni és a pontos másolatát teszik majd a fülkébe, az eredeti a Múzeumban lesz kiállítva hasonlóan a Bécsi u. 6. szám alatt látható Pietà szoborhoz.

tacsifoto   2013. december 26.

Még valami: ma arra jártam és még mindig üres a fülke.

Regulus   2013. december 27.

A mi városunkban van egy "önzetlen" vállalkozó, aki leveszi az öreg kopogtatókat, faragott kapudíszeket azzal, hogy felújításuk után majd visszahelyezi őket. Az első ilyen esete már kb. húsz éve történt, de még nem került vissza a kettős kapufaragvány. Az ott éktelenkedő nyoma miatt feltett kérdésre amnéziába esett. De lehet hogy nem ugyanaz a személy és más kávéház.

bethy1309   2018. november 05.

2017-ben végre visszakerült a helyére a szobor. Idén november 2-án a Szt. Mihály temetőhöz tartva örömmel állapítottam meg szépen restaurálták vagy újra faragta a szobrász restaurátor.

Kedvencnek jelölték
Albumokban