_
A "budapesti angyal"
  • 2019. aug. 19.
  • 336
  • 18
  • 5
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem

anna schwelung   2019. augusztus 27.

Igen Hermi! Színes, látványos, olyan spanyolos, mint maga a festőművész!

anna schwelung   2019. augusztus 27.

BCsillus: Ne is említsd!....Jávor Pál klónja lehetett a volt osztályvezetőm, aki évente fegyelmi akart adni/adott is, amit az MDB vagy a Munkaügyi bíróság elmeszelt.
Képtelen volt megérteni, segítséget nem adva, hogy 23 pótkocsis teherautóval az akkori viszonyok között (minden kézi rakodással történt, még filmből sem ismertük a raklapon érkezett árukat) nem lehetett határidőre kifuvarozni a MÁV raktárba kirakott napi 30-50 vagon árut....de a felelőse én voltam a kirendeltségnek.
Fogyott a seduxen, dolgozott a stressz, ami aztán néhány éve fraktus formájában lecsapódott.
Huuuhúúú, képzeld, amkor reggel fél nyolckor rám törik az irodaajtót, hívjak mentőt, mert J. Jani hanyatt esett a platón, nem mozdul. A mentőorvos felkeresett és mondta, legközelebb ne hívjak mentőt, hanem adjak neki egy felest, mert elvonási tünetei voltak a pasinak...Nem agysebészekkel dolgoztam. A sofőrök 10 liter benzinért az anyjukat is megdugták volna...

anna schwelung   2022. február 20.

"...Vezetett sétánkat a Dob utca 4. szám alatti háznál kezdjük. A tűzfalán található festményről, ha erre sétáltam, mindig Orson Welles Aranypolgár című filmje jutott eszembe. (Mondjuk, azt nem nagyon értettem, miért került épp ide a filmművészet eme örök klasszikusa, de a fekete-fehér, bajuszos férfifej a színes galambokkal és a kubista nőalakokkal nekem belefért egy szürreális Aranypolgár-értelmezésbe.) Ám ilyenkor jön jól, ha velünk van egy, a témában jártas ember, aki ismeri a festmény történetét és keletkezését. Ennél az alkotásnál bizony fontos, miért készült, miért áll itt az egykori zsidó gettó falának közelében. Mint túravezetőnktől, Borbálától megtudtuk, ez a festett tűzfal Ángel Sanz Briz (a „budapesti angyal” névvel is illetett) spanyol diplomatának állít emléket, aki a II. világháborúban mintegy 5000 magyar zsidót mentett meg a holokauszttól azzal, hogy számukra spanyol útlevelet biztosított. A festményt a neves spanyol street art művész, Okuda San Miguel (Okudart) készítette 2017-ben a spanyol nagykövetség felkérésére."

Kedvencnek jelölték
Albumokban