_
Közeledünk az úszóláphoz.
  • 2019. aug. 11.
  • 385
  • 15
  • 10
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
"... a legnagyobb folyónkon található Európa második legkiterjedtebb úszólápja. „A Dunavarsány, Szigetcsép, Szigetszentmiklós és Taksony térségében húzódó, összesen 700 hektár kiterjedésű úszóláp Európában a második helyen áll. Méretét tekintve csupán a Rhône-delta hasonló képződménye előzi meg. Az úszólápok vízminőségvédelmi szempontból nagyon fontosak, ugyanis habár felveszik a vízből a tápanyagot, nem juttatják azt vissza, hanem tőzeg formájában elraktározzák.

„Ezek a különleges, szigetszerű képződmények egyúttal ritka, védett növényfajok élőhelyei is. Megtalálható itt számos orchideaféle vagy tőzegmohafaj, de olyan ritka és védett madárfajoknak is menedéket nyújt, mint a szürke- és a törpegém, bölömbika, pettyes- és kis vízicsibe, cigányréce; a halak közül a réti csík, vagy a lápi póc érdemel említést..."

anna schwelung   2019. augusztus 11.

Erre kerestelek, mert eltűntél, mint az arany óra....
Itt nincs hajójárat, csak baráti akapon jött értük Ráckevéről a hajó és hozott vissza. Hosszú, szép utazás volt a holt ágban pecások, madarak, kajakosok és néhány strandoló közt. Lesz még, cssk tudod több nap, mint kalbász...

Hermi   2019. augusztus 12.

Anna: Csodaszép helyre tévedtél!!:)

anna schwelung   2019. augusztus 12.

Hermi: Nem tévedés ez kérem! A nyugdíjas találkozónkra szervezték volt munkatársaim. 3 és fél óra lefelé, 4 vissza a szűk ágban, nádasok közt, ráckevei ebéd, rövidke városnézés.
... mivel a hajónak este 7-től még sötétedésig vissza kellett érnie legalább félútig Ráckeve felé.

Hermi   2019. augusztus 12.

Hatalmas ötlet volt a szervezőktől!
Azért nem járok nyugdíjas találkozóra, mert itt a cég sporttelepén jár egy ebéd a nyuggernak, aztán a beszámoló a gyár mostani állapotáról, megrendelésekről és ennyi. Lehet még maradni, de csak egymás között beszélgetve (EKG, vércukor, stb. témák, kinek hol fáj?), ehhez nem sok kedvem van...:(

fülekibácsi   2019. augusztus 12.

Tanultam valamit. Tudtam, hogy létezik úszóláp, de hogy nálunk a második legnagyobb, erről fogalmam nem volt.

anna schwelung   2019. augusztus 12.

Hermi: Bocsánat, rosszul fogalmaztam!!!!
Ez egy évtizedek óta kiválóan működő kerületi nyugdíjas klub, melynek vezetői egykori munkahelyem szakszervezeti vezetői. Hetente utaznak az ország minden részébe tömegközlekedéssel, különbusszal. Útközben zörög a sok öreg csont :-D
...és nyár elején a klubjukban tartott legutóbbi nyugdíjas találkozónkon dobták be a lehetőséget, hogy a régi munkatársak is részt vehet a klub hajós rendezvényén.

Hermi   2019. augusztus 12.

Akárhogyan is van, jó ötlet volt tőlük ez a kirándulás!:-)

Hermi   2019. augusztus 24.

Anna: Csak hogy lásd, milyen egy igazi nyugdíjas találkozó... Tegnap megkaptam a meghívót, íme a program (figyeld az időpontokat...):
14,00: Egészségügyi szűrések, vagy gyárlátogatás.
15,00: Köszöntő
15,30: Műsor (de semmi, hogy mi lesz...?)
16,00: Vacsora
Ennyi. Szerinted elmegyek...?

Kedvencnek jelölték
Albumokban