_
Erzsébet, jégzajlás idején
  • 2017. jan. 17.
  • 544
  • 28
  • 21
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Nikon D3000
Fókusztáv: 110mm
Rekesz: f/5.6
Zársebesség: 1/500
ISO: 100
Készült: 2017. jan. 10. 12:10
Kevesebb
Több

Somogyi Erzsébet   2017. január 18.

Erzsébet jégzajlás idején szintén fotózott, csak máshol és nem ilyen szép képeket készített.

Hermi   2017. január 18.

Erzsike: :-DD Csak az az Erzsébet nem ment le hídba!:-DDD

anna schwelung   2017. január 18.

Hermi: Talán a következő napok hideghulláma ismét hoz némi jeget a vízre. De nem hiányzik különösebben, hiszen ez a hideg majd emelkedő fűtésszámlát is hoz. Mondjuk panaszra nem lehet okom, mert az elmúlt 3 télen talán összesen 3 voltak bekapcsolva a radiátorok. Annyira jó a szigetelés és persze hideg sem volt.

anna schwelung   2017. január 18.

Erzsébet: Dokumentáltad a jelenséget! ...de ami fontosabb, megmozgattad a csontjaid.

Somogyi Erzsébet   2017. január 18.

Hermi! Emlékezetem szerint sajnos soha nem mentem le hídba, nem volt hozzá meg a tehetségem. :(

Hermi   2017. január 19.

Anna: Mikor költöztél Bora-Borára??? Három évben 3x volt bekapcsolva a radiátor??? Nálunk nemrég szigeteltek, de egész nap megy a fűtés, csak éjjel nem...

Somogyi Erzsébet   2017. január 19.

Hermi! Szerintem annáékhoz nem megyünk télen látogatóba, megfagynánk.
Azt nem írta , hány fok van Náluk.
Bár keresztanyám, mikor panelbe költözött, örült, mert minden oldalról fűtöttek, nem úgy, mint egy családi házban.

Hermi   2017. január 19.

Erzsike: Az eddigi panelbeli tapasztalatom, hogy valóban szerencsés, aki körül laknak, nem hűl ki olyan gyorsan a lakás. De azért igazad van, Annáékhoz majd csak nyáron megyünk!:-))

Somogyi Erzsébet   2017. január 19.

Vagyok is bajban, mikor mindkét szomszédom napokra hetekre elutazik.
A panel hamar ki tud hűlni.
Sajnos vannak emberek rosszabb helyzetben is.

anna schwelung   2017. január 19.

Hermi - Erzsébet:
Az elmúlt 3 évben nem volt igazi tél, így az 5 éve a panelre szerelt 10 cm-es szigetelés nagyon jól funkcionált. Talán a Távfűtő Művek is.
Ugyanis a 4 emeletes ház 1. emeletén, mint említettem, nem kellett radiátort használnunk úgy, hogy nadrág-póló (esetleg tréning felső) kombóban "vészeltük" át a lakásban lévő 23-23,4 fokos hőmérsékletet.Hozzá kell tennem, hogy a 2 szoba esetében egyik oldaláról szabadon van a fal, a másik oldalon lévő szomszéd sem fűtött azokban az években. Ahol az ablakok vannak, természetesen az is szabad oldal. Nyilván a szobán áthaladó csövek adják le a hőt, ahogy a fürdőszobában is. Ott pl. még sosem volt nyitva a radiátor szelepe!!!
Igaz, éjszaka nem volt bukón az ablak, mint amikor még nem volt mérőóra a radiátorokon. Akkor szabályozni sem lehetett, inkább ablakot nyitottunk. Egyszer zártam el az egyik csapot, oszt szerelőt kellett hívnunk, mert folyt, folydogált állandóan. Utána már nem próbálkoztam vele.
A jelenlegi hidegben napközben 1-1 szobában működik a fűtőtest, éjszaka természetesen nem, 23,7-nél magasabbra így sem emelkedik a hőmérséklet.

Hermi   2017. január 19.

Úgy tudom hallomásból, hogy a távfűtött lakások sokkal melegebbek, mint az egyéb fűtésűek, ezek szerint így is van! Nálunk a 80 lakásra egy központi kazán van, de így van nálunk a legnagyobb fűtés esetén 23-24 fok és akkor már nem lehet megfogni a radiátort. Ja, és nem mérhető a fogyasztás lakásonként...

anna schwelung   2017. január 20.

Hermi: Nálunk a negyedikről helyiségenként lefutó cső olyan meleg, hogy enyhe télen nem igazán szükséges a radiátor bekapcsolása.
Így a legfelső szinten, ahol lányom lakott néhány évig, 35 éve nem használnak radiátort. Ami értelemszerűen kisebb, mint emeletenként lefelé. Másik lányom a 3.-on lakik, ezen a télen Ő sem használt még radiátort.Miként az elsőn mi sem igazán.
Most akkor a piszkos anyagiak: a fűtés 7 hónapig tart(X.-IV.), amit 12 hónapra osztanak el az előző évi mért fogyasztás alapján. Az előző idényben összesen 83.879.- ft-ot fizettem, havi átlagban 6.990.-, ami nem tudom, sok-e vagy kevés, nincs viszonyítási alapom.

Somogyi Erzsébet   2017. január 20.

anna, hogy legyen valamennyi viszonyítási alapod, leírom hogy van ez nálunk négylakásos háromszintes lakásban.
Egyedi fűtés, tehát mindenki maga, azért írtam, hogy baj van, ha nincsenek itthon a szomszédok, mivel a közfalak (panel) vékonyak és nem szigeteltek.
80 négyzetméteres lakás fűtése gázzal, melegvíz és főzés kb. egy évre 150 ezer forint. Azért nincs csak bikinim, mert 20-21 fokban az kevés lenne.
Ezt elfogadhatónak tartom, csak több ne legyen.
Régebben szénnel, fával fűtöttem. Nem kívánom vissza azt az időt.


anna schwelung   2017. január 20.

Régen én is családi házban (3 szoba, konyha mindegyikében cserépkályha) laktam a szüleimmel, hát az szörnyű volt. Igaz jól nekitámaszkodhattam a kályha oldalának, de az a hamuzás, előkészítés, begyújtás.....nem beszélve a szén, fa beszerzéséről, ami szüleim gondja volt, szóval ez a jelenlegi egy kánaán.
Ja, a melegvíz nekem is benne van a díjban, a főzés gázzal megy, ami 2 havonta átalány, majdnemhogy ingyen van.

Somogyi Erzsébet   2017. január 20.

Szerencsére csak egy kazánt kellett fűteni, de ami hozzákapcsolódó tennivalókat felsoroltál, hát az nem hiányzik. S jóval drágább is lenne a mai szén és fa árak mellett.

Hermi   2017. január 20.

Nálunk a lakások közötti lefutó csövek kb. fél colosak, tehát ha kigyulladnának, akkor sem lehetne azoktól sokkal melegebb a lakás. A fűtés-melegvíz költségéről nem tudok érdemben nyilatkozni, mert egyben vonják le havi bontásban az átalányt, ami tartalmazza a vízfogyást, a házmester bérét, a lépcsőház világítását, stb. Igaz, küldenek minden tavasszal egy elszámolást, de csak az érdekel róla, hogy nem tartozom:-) Egyébként meg 3 éve nem változott a fenti közös költség címen levont összeg, azért is nem foglalkozom vele, és az OTP rendezi a számlámról:-)

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban