⚠️ Szolgáltatásunk hamarosan megszűnik, már csak korlátozott funkcionalitással érhető el. Részletekkel hamarosan emailben és itt a felületen jelentkezünk!

_
Fekete kenyér
  • 2014. márc. 01.
  • 83
  • 5
  • 5
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
FEKETE KENYÉR

Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! Csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.

Petőfi Sándor
Gyártó: Canon PowerShot A490
Fókusztáv: 6.6mm
Rekesz: f/3.0
Zársebesség: 1/60
ISO: 200
Készült: 2014. márc. 01. 20:39
Kevesebb
Több

Fáklya   2014. augusztus 07.

Úgy döntöttem ezentúl én is sütök.
Amit ma hallottam a kenyerekről a rádióban végképp betette nálam a kaput.
Eddig is érzetem, hogy egyre rosszabbak, meg tele vannak mindenfélével....

Megkérdezhetem, hogy hogyan sütöd őket?
Mármint receptre volnék kíváncsi, és némileg a menetére is, mert látom kemencéd van, ami nekem nincs, stb...

Ma talált az ősöm egy receptet a neten, ami nem dagasztásos formán alapszik, meg is lepődtem.
(sajna a neten sok hülyeség is van, előre nem lehet tudni mi jön létére sokszor)
Most alszik a hűtőben 12 órát, 45 percet kell majd sütni, hát nem tudom.

Tudnál esetleg segíteni ez ügyben nekem?
Mit csinálsz velük és hogyan.

The family   2014. augusztus 08.

Miért sütjük és hogyan... :)
Minket a kenyér ára zavart. Szerencsénk volt, hogy az ötlet mellé segítséget kaptunk a kemence felépítéséhez. Ha már készen volt, sütni kezdtük a mindennapi kenyerünket.
Késő ősszel kezdtük, hagyományosan, kenyérésztából félretett kovásszal, liszt, só, víz. Meghallgattuk öregebb nénik tanácsát, ki ezt mondta, ki azt. Egyik odaégett, másik nem sült egészen jól ki, sokat kísérleteztük.
Sok tényezőtől függ a sütés és az, hogy a kenyér jó legyen. A kemence hőfoka, a kinti hőmérséklet, a liszt minősége, a kovász mennyisége, a dagasztásnál használt víz hőmérséklete... eleinte nem is gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz.
Nyáron a meleg miatt a kenyér hamarabb savanyodik, más recepet kellett kísérletezni. Pár ismerősünk rendszeresen kér a kenyérből, így még nagyobb a felelősség, és még nagyobb odafigyelést igényel a sütés.
Sütni a gáztűzhely sütőjében is lehet. Sokszor a maradék tésztát ami nem fért a kemencébe, ott sütöttem meg.
Regényt lehetne írni a mostanig történekről sikerekről meg hibákról.
Azon vagyok mostanában, hogy kidolgozzak pár saját kenyérreceptet, ami nekünk megfelel.

Időszűkében vagyok mindig, ezért most idelinkelem azt a receptet ami szerint a mostani kenyeret sütjük: http://www.mindmegette.hu/hagyomanyos-hazi-kenyer-46990

Részletesebb saját recepttel és tippekkel jelentkezek amint tudok.

Kedvencnek jelölték
Albumokban