_
1010093682
  • 2010. okt. 10.
  • 548
  • 2
  • 2
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Kevesebb
Több

Rolling   2014. november 10.

Nagyon hangulatos,tetszik.Mint írod mennyire leamortizálódott,,utána néztem.Nem tudtam létéről.

Az Avas évszázadok óta mint a város raktára és rejtekhelye szerepelt. Több mint 800 pincét vájtak az Avas száraz, vízmentes andezittufájába. Az üregek egymással párhuzamosan haladnak a hegy belseje felé, 6-7 m távolságban, a legtöbb 10-20 méter hosszú, de van 50-100 méteres vájat is. Az üregek hőmérséklete 6-10°C között változik attól függően, hogy milyen mélységben húzódnak, hőmérsékletük télen-nyáron egyforma.
A mostani pincék nagyrésze legalább 300 éves, de kétszáz évesnél fiatalabb alig fordul elő. A pinceházak nem különösebben régiek, 1702-ben még csak minden tizedik pince előtt volt valamilyen borház.
Több pince helyi védelem alatt álló épület:
- Nagyavas Csáti sor 377.: XIX. század elején klasszilus stílusban épült épült pince-présház.
- Nagyavas Középső sor 598.: Túri pince, a XIX. század első felében épült, Tetejét, tetőtérbeépítéssel 1920 táján alakították át.
- Kisavas Első sor 15.: XVIII. század második felében épült, az Avas egyik legszebb présház-pinceépülete. A épület bal odalán elhelyezkedő kétszárnyú, vízszintes bordázatú vasajtó jól érzékelteti a provincális barokk építészeti megoldásokat.
- Mélyvölgyi pincék - Az Avason elsőként a XVII. században a Mélyvölgy pincéi alakultak ki. A Csabai sor pincéi a XIX. század építészeti elemeinek tárháza a klasszicizmustól az eklektikáig.
Napjainkban már nem láthatunk sző

Rolling   2014. november 10.

folytatás:Napjainkban már nem láthatunk szőlőskerteket az Avason, de a pozsonyi kamara XVIII. században kelt okirata szerint a miskolci borokat jóság tekintetében alig lehetett megkülönböztetni a Tokaj-Hegyalján termett boroktól. A szőlőket 1885-1889-ben teljesen elpusztította a filoxéra.
A miskolci Fróccsfesztivál keretében /időpontja június közepe/ végigjárható a pincesor egy része térkép segítségével. A híres avasi fróccs összetétele: 7 dl bor és 3 dl szóda.

2010-n a Miskolc Kis -Avas Pincesor megkapta az ICOMOS Nemzeti Bizottság Műemlékvédelmi negatív értelemben vett díját, a Citrom-díjat, az épületegyüttes elhanyagolásáért. Várostörténeti szempontból kiemelt jelentőségű terület, nagyszerű fejlesztési lehetőséggel - de ezt nem használták ki ez ideig.
Szerintem elgondolkodtató!

Kedvencnek jelölték
Albumokban