_
Fotózás
  • 2016. febr. 18.
  • 457
  • 21
  • 7
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: Nikon D3000
Fókusztáv: 200mm
Rekesz: f/9.0
Zársebesség: 1/125
ISO: 200
Készült: 2015. okt. 24. 16:44
Kevesebb
Több

nemethrizsa   2017. január 23.

Üdv! Készült olyan kép ahol a gyűrűszám leolvasható? És ha igan akkor meg lett küldve a madarászoknak?

Gomba68   2017. január 23.

Szia! Át kellene nézni több tucat képet, lehet, hogy van kötöttük olvasható gyűrűszámú is. Nem küldtem el a madarászoknak. Kellett volna?

nemethrizsa   2017. január 25.

Szia! Annyiból jó átküldeni hogy néha hónapokig nem érkezik egy adott madárról megkerülés vagy épp olyan helyen tűnhetett fel ahol előtte még nem látták. És ha bekerülnek az adatok a központi adatbázisba akkor azt később a madarászok tudják használni. Szóval a gyűrűzésnek épp a leolvasások adnak értelmet. Persze naponta ugyanott nem szükséges leolvasni, de ha már egy hónapja ugyanott van akkor lehet érdemes újraküldeni hogy látni lehessen minél jobban a madár életét. Én nagyon szívesen lejelentem, ahogy nézem a számot az 37JJ, a dátumot látom, még egy pontos helyre van szükségem (talán valahol a csúszdák tövében készült ez a kép?). Ezen kívül még egy névre lenne szükség (mert nem a saját nevemben akarom jelenteni, de akár jó ez a nicnév is ha nem akarod a neved megadni) És ahogy nézem mintha nem csak ezt az egy madarat fotóztad volna. Mindjár bekommentelek a többi képhez is. És előre is köszi a segítséget. Itt van egy kis infó róluk: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-cygolo

Gomba68   2017. január 25.

Szia! Köszönöm a tájékoztatást.Ha lejelented azt nagyon megköszönöm.Én is ezt a jelzést látom a gyűrűn.Jól gondolod, a csúszda mellett készült a fotó.A nevem sem titkos: Gombaszögi Róbertnek hívnak.Sajnos mostanában nem volt időm madarakat fotózni, ezután figyelni fogom a gyűrűket is.

nemethrizsa   2017. január 25.

Hát nem ő lett a világ legérdekesebb hattyúja, de azért elég jól dokumentált története van. 2012 februárban kapta a lábán lévő fémgyűrűt a Horvátországban a Duna ottani szakaszán (Kozjak település határában), majd még abban az évben ősszel elkapták Balatonfüreden és ott megkapta a nyakgyűrűjét. Innentől megsokasodnak a megfigyelések. 12 novembertől 13 júliusig nincs adat. Majd július augusztusban vagy 15-ször látják Balatonfüreden. Majd szünet, legközelebb 2013 december elején kerül szem elé a Szelidi-tónál. Ezután 2014 július augusztusban 13-szor szeptemberben egyszer Siófokon került szem elé majd októberben a Szelidi-tó, Decemberben látták még egyszer Hartán. Ezután újra fél év szünet és a nyár második felében hatszor került szem elé a Balatonon, csak most a déli parton Zamárdinál. És végül eddig utolsó észlelésként 2015.10.14-én látták a Szelidi-tónál. Ezzel a fenti fotóval ezt kitoltuk 10 nappal. ÉS utána semmi.

nemethrizsa   2017. január 25.

Amit az előbb nem írtam hogy 2012-ben már öreg madárként kapta a gyűrűjét. Az adatsorból én kiolvasni vélem hogy a madár nagyjából úgy élte az életét hogy a Balaton keleti medencéjében költött (tavasz és nyár eleje) innen soha nem volt észlelése, mert ekkor inkább rejtetten él. Majd nyár végén jön a sok észlelés mert ekkor a család a fiókákkal együtt olyan helyeken tartózkodik ahol vannak emberek, tehát könnyű táplálék. Majd ősszel (októberben) három évben is előkerült a Szelidi tavon, tehát ez egy rendszer volt neki. És ami még feltűnő hogy ősz és a nyár közt nincs megfigyelés. Ekkor (amikor befagy a tó) valószínű a gyűrűzés helyén a Duna horvát szakaszán éldegélhetett, csak hát télen ott nem túl sok megfigyelő akad ezért nem volt róla adat. És hát mivel ez a fotó az utolsó információ róla ezért igen erősen feltételezhető hogy 2015-2016 telét már nem élte túl.

Gomba68   2017. január 26.

Köszönöm a hasznos infókat. Nagyon érdekes, hogy egy madár életét így nyomon lehet követni.Eddig még nem is hallottam ilyenről.Ha legközelebb gyűrűs madárral találkozom, gondolom a fenti linken be tudom jelenteni mikor és merre láttam.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban