_
Jelen és múlt.

Jelen és múlt.

Rolling

  • 2013. ápr. 22.
  • 865
  • 34
  • 11
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
1552-es ostrom, és ennek regénybe foglalása tette világhírűvé és időtlenné, mikor is várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt az Oszmán Birodalom túlerőben lévő hadát hősies - sőt túlzás nélkül legendás legendás - küzdelem árán megfutamították.

A vár és a környező terület az egyik első vármegyénk volt, melyet még Szent István királyunk alapított. Az Árpád-házi uralkodók idejében az egri püspök felsőtárkányi Várhegyre építtetett menedékvárát, mely valóságos erődítmény volt, a tatárjáráskor elpusztult. Az országos újjáépítés idején kezdtek építkezni a jelenlegi egri Várhegyen, az egri püspök parancsára erős kőfalakkal vették körbe a hegyet. A 14. századi krónikákban Szent János evangélista váraként említik.

A huszita harcok idején az Al-Magyar domb felőli oldalon nagyméretű külsővárral bővítették az erősséget, ez jelentette a védelmi rendszer első vonalát. Dobó István már említett győztes csatája után még inkább megerősítették a várat, tartva az újbóli török támadástól, ami hamarosan be is következett. Ennek ellenére Mohamed szultán csapatai 1596-ban rövid csata után elfoglalták a várat, miután majd száz esztendőnek kellett eltelnie, hogy 1687-ben újra felszabaduljon a török uralma alól.

Ezek után még a kuruc szabadságharc idején játszott jelentősebb szerepet történelmünkben, de ekkor már csak a belső vár állott. A vár ezek után lassan enyészetnek indult, a városban megszaporodó építkezésekhez lassan elhordták köveit.

Az Egri vár rekonstruálása és a vár jelene

Az Egri vár rekonstruálására csak az 1960-as években került sor, amikor országszerte régészeti kutatások, munkálatok indultak, hazánk történetének, múltjának kutatása előtérbe került. Ma az Egri vár Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, a benne működő Dobó István Vármúzeum, ahol nem csak a vár történetével ismerkedhetünk meg, de itt található az Egri Képtár is. Panoptikum, éremverde, magán- és időszaki kiállítások teszik szemléletesebbé és izgalmasabbá múltunk megismerését és megértését.

Az Egri vár különböző kulturális rendezvényeknek és ünnepeknek is rendkívüli, hangulatos helyet biztosít. Ilyenek például az országos szinten is ismert Egri Vár Napja, Történelmi Vígasságok és Egri Csillagok eseménysorozatok, melyeket évről évre egyre nagyobb érdeklődés kísér mind az egri lakosok, mind a turisták részéről.

balmár   2013. április 22.

Nagyon jó fotó!!!
Látványos múlt és jelen!!!

Rolling   2013. április 29.

Örülök,hogy észrevetted.Szeretem ha másképpen látom,láttatom,,,
Köszönöm!

anna schwelung   2013. május 16.

A háttérépítmények már régen nem lesznek, amikor a vár még mindig látogatható lesz...

Rolling   2013. május 25.

Főleg így,ami divattá vált országosan.Egerben is szobor áthelyezés,tér átépítés,,,Talán a vár biztos pont marad.

anna schwelung   2013. május 26.

Most szokásomtól eltérően nem erre gondoltam.
...hanem a beton dzsungelre - amit ne vegyenek sértőnek a benne élők - melyhez hasonlóban tengetem én is az életem.

Rolling   2013. május 27.

Értem,csak ami szintén maradandó azt ide-oda helyezgetik,nehogy fix helye legyen.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban