_
IMG 8044
  • 2013. jún. 16.
  • 6538
  • 1
  • 83
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Ex1786 Fonyód-Szeged Aranyhíd
Gyártó: Canon 600D
Fókusztáv: 35mm
Rekesz: f/13.0
Zársebesség: 1/500
ISO: 400
Készült: 2013. jún. 15. 19:05
Kevesebb
Több

Tevan Imre   2013. július 19.

Kedves idelátogató kommentelők!

Aki ennek a képnek az ügyében emberi módon szólított meg, esetleg kíváncsi volt a véleményemre, annak szépen válaszoltam, válaszolni is fogok. Ebbe az is belefér, hogy nem ért velem egyet vagy akár elítél. A zöm csak férgezni, anyázni és hülyeségeket beszélni jött ide, őket töröltem.

Kezdjük azzal, hogy én is sajnálom, ami történt, álmomban sem gondoltam volna, hogy kirúgják a vezért. Amikor megtudtam, hogy ügy van, már nem tehettem ez ellen semmit, de a vezér ellen se tettem (kérték a képet nagy felbontásban, nem adtam).

Nos, nézzük először a tényeket! Balatoni vonatokat fotóztam egy délután, különböző helyeken, itt is sok vonatot. Természetesen, amikor jön a vonat, fogalma nincs az embernek, ki van a vezérállásban. Tehát aki szerint direkt fotóztam, majd "feljelentettem", az félrebeszél.

Amikor észrevettem, hogy milyen érdekes a kép, kinagyítottam, és való igaz, hogy a nagyított képet is feltettem ide. Minden képemet fel szoktam tölteni ide. Igaz, hogy elvileg ez nyilvános, de a gyakorlatban senki nem szokta nézegetni, több mint 80 ezer képem van itt, a legtöbbet csak én néztem meg. A kinagyított képet a barátaimnak mutattam meg, a cikkbe, amit írtam a nem nagyított kép került be, aminek a kivágása a vonatra koncentrál, ahogy az egész cikk is a vonatokra.

http://iho.hu/hir/balatoni-szezonkezdet-130705

Tevan Imre   2013. július 19.

(folytatás)

Én egyébként úgy tudom, hogy a balhé a cikk miatt lett, nem az itteni kép miatt, de tudhatom rosszul is.

És akkor most jöjjön, hogy mit gondolok erről az egészről. (Természetesen, anélkül, hogy előre tudnám az eredményt.) Úgy gondolom, az újságíró ábrázolja a valóságot, nem csinálja. Én lefotózom a vonatot, ha baj van vele, ahhoz első közelítésben nincs közöm, nem is kell tudnom róla. Én soha nem mentem rá direkt a hibákra, de nem is gondolom, hogy bárkit fedeznek kéne. Ha így lenne, akkor az már nem lenne objektív.

Természetesen, ha bármire eddig megkért valaki, és méltányolható volt a kérése, akkor figyelembe vettem. Nem fotóztam le, vagy nem nyilvános mappába tettem a képet.

Nem tudom megítélni, jó szabály-e, hogy nem lehet a mozdonyon idegen. De ha ez hasznos szabály, akkor be kell tartani, ha meg nem hasznos, akkor el kell törölni. (Érdekes, hogy eddig ez az ügy kapcsán szinte föls e merült.) Egyik sem az én dolgom. És természetesen nem én döntöttem úgy, hogy ez egy olyan vétség, amiért ki kell rúgni a vezért. Sőt, ezt álmomban sem gondoltam volna.

Azt azonban megjegyzem, hogy nem én vagyok az egyetlen ember, akinek van fényképezőgépe. Bárhol, bárki elkattinthat egy mobiltelefont. Én is egy felüljáró nyilvános gyalogosjárdáján álltam.

Összefoglalva: én szeretnék semleges álláspontot elfoglalni, se "feljelenteni" nem akarok egyetlen vasutast se, se fedezni.

Erre persze m

Tevan Imre   2013. július 19.

(befelyező rész)

Erre persze mondhatja bárki, hogy ez objektíve mégis megtörtént. És ez igaz is. Utólag csak annyit tudok mondani, sajnálom, és most már nem tudok rajta változtatni. És azt hiszem, most is ugyanúgy tennék.

Ez az én álláspontom, nem kell vele egyetérteni. Az is lehet, hogy nincs "igazam", ha ennek van egyáltalán értelme. De eddig még senki nem győzött meg, hogy hibás az álláspontom. És mondjuk a férgezéssel és idiótázással nem is fog. (Ettől még van szerepe az utóbbiaknak is.)

trakcios   2013. július 20.

Mint mozdonyvezetö NEM vagyok közszereplö,,,ha valahol megjelenik rolam egy foto az engedélyem nélkül indul a feljelentés!Ezután látok a vasut melett fotozni hivom a rendöröket mert hátha ,,valami rosszban töri a fejecskéjét az illetö,,szoval,eddigsem birtam a ""vasutifotosokat"" ezután pedig ahol tudok ""segiteni"" fogok rajtuk, Egy "felnött" ember elöször gondolkodik utánna cselekszik,gondolom nem véletlenül került fel a kép,,gondolom ez valamiféle bosszú volt,,
Ennyi,,ennyit akartam irni,,Tisztelettel: Kurta Ferenc mozd.vez Bp Fc

Tevan Imre   2013. július 20.

Kedves Ferenc, köszönöm, hogy elmondtad a véleményed, külön köszönöm, hogy névvel vállaltad.

Azt viszont sajnálom, hogy nem sikerült megértened, amit írtam. Vagy nem olvastad el. Két dolog ugyanis kiderült belőle: 1. nem volt szó semmilyen bosszúról. 2. nem arról volt szó, hogy nem gondolkodtam, hiszen részletesen leírtam az álláspontomat. (Mellesleg ez a kétfajta értelmezés egymásnak is ellentmond.)

trakcios   2013. július 20.

Belegondoltál,hogy mijár ezért a képért? Biztossan tudtad,hiszen azért ismered a modit,,más személy csak engedéllyel tartozkodhat a vezetö álláson,,és azt is tudtad hogy ez retorzioval jár enyhébb esetben,fegyelmi,alapbér csökkentés,de itt most kirugtak egy embert.Csak ugy kérdezném,,segiteszneki állást találni? Támogatod addig anyagilag a családját?Ja és legalább oda álltál elé bocsánatot kérni?,,No mindeggy azt hiszem ez az eset egy kis összefogást hoz megint közénk,,összefogunk,és sajnálatos modon ennek az igazi csak a mozdonyt fotozok isszák meg a levét,,

Csitti   2013. július 22.

Befelyező rész...és még te vagy újságíró? Édes Istenem!

entin96   2013. július 22.

Imre, nem csak a szöveget kúrtad el:)
Üdv.: Entin.

csodabogar   2013. július 22.

Nos. Erről a témáról csak a saját hibám jutott eszembe, aminek szerencsére nem lett következménye.
Gödöllőn még a télen kaptam 1 bemutatást ami a képen jól látszik. Én is elkövettem azt a hibát, hogy feltettem, de sokan ráébresztettek, hogy nem kéne. Ezért töröltem is azonnal. Már ne haragudj meg (én vagyok 16 éves.) Ha jól látom a profilodon 1966-ban születtél. Azt hittem, hogy van egy ennyi idős vasútbarát és ahogy olvasom a profilodon "közlekedésbuzi" - embernek ESZE! És ezt nem sértésnek mondtam. Nekem is voltak már hasonló fotóim mégse küldtem szét az egész világnak. Illetve nem hiszem, hogy az itt látható képet, illetve az oldalukon látható 10-es képet fel kellett volna tenni, ha ennyire vasútbarát vagy és az említett idézőjeles kijelentés a adatlapodról. Persze elnézést kérek, de nem szeretem az újságírókat, se a tv-t. A Magyar televízió és az újságírás egy nagy VICC! Az iho-n is néha teljesen "színvonalas" cikkek vannak, 2 sorral és 1 fotóval, amivel semmivel sem lettem előrébb. No, meg az említett flirt versenyen a győztes kép. Ez nem csak rólad, a helyzetről, a képfelőli kritika, hanem az ihoról is. Még így annyit, hogy a vasút sumákságok nélkül NEM megy. Ahhoz, hogy pl. 1 késésnél kevesebb idő legyen, ahhoz néha kellenek sumákságok, vagy direkt elírni dolgokat. Ez a vasút, itt csak így megy. De most nézd. Ha 1 fotóst mondjuk 1 mozdonyvezető felenged a gépre, mert anno mondjuk ő neki is minden vágya ez volt, hát nekik is van szívük, életük, családjuk, amit Te

csodabogar   2013. július 22.

folytatás
...amit te sikeresen romba döntöttél.
Üdvözlettel:
Kovács Dávid, Törökszentmiklós, vasútfotós.

Tevan Imre   2013. július 22.

Kedves csodabogár!

Amit már megtárgyaltunk itt, azt nem fogom újra leírni. Én se tartom szakmailag elfogadhatónak a Magyar Televízió jelenlegi produktumát. Az ihón is sok hiba van, és lehetne több tartalmasabb cikk. Az viszont nem értem, mi a baj a kis cikkekkel. Szerintem sokszor van létjogosultságuk, lehet, hogy kevesebbet ér, mint egy nagy cikk, de többet, mintha semmi se lenne a helyén. A Flirt-versenyen valóban elkövettük azt a hibát, hogy a döntést kiengedtük a kezünkből, arra alkalmatlan embereknek, azaz az olvasóknak, nektek. Én elleneztem ezt a döntést, bár nem helyes, hogy ezt elárulom most, mert illojalitás.

hori27   2013. július 23.

Gigantos Pistának teljesen igaza van.Én azért még bízom abban,hogy maradt még sok olyan vezér,aki megengedi,hogy fotózzuk a gépet,és a normális fotós a kép elkészítése után is odamegy a vezérhez és megmutatja neki,hogy esetleg nem talál-e rajta semmi kifogást.Szerintem így korrekt,és,ha legalább mi,tisztességes fotósok ezt az utat járjuk talán ismét visszanyerhető lesz a bizalom.

Tevan Imre   2013. július 23.

Hori27

Például ennél a képnél, amikor egy felüljárón állok, és megállás nélkül elmegy alattam a vonat, szerinted hogy megyek oda a vezérhez? Egyébként én tisztességes embernek és fotósnak tartom magam.

entin96   2013. július 23.

A tisztességes magatartásoddal sikerült elvenned egy ember munkáját. Fotós.. a fotózás nem kattintgatásból áll csak. "Fotózz, ne csak kattints". Ebben az esetben nem a vezérnek, hanem magadnak kellett volna le ellenőrizni a saját képedet. Az előbb leírtad hogy észrevetted a hibát, kinagyítottad és még is fel került a netre. Milyen tisztességről is beszélünk?????

hori27   2013. július 23.

Én ezt Gigantos Pista felvetésére írtam: "odamegyek a mozdonyvezetőhöz, hogy le szeretném fotózni a gépet, mert hiányzik a kollekcióból.......".
Ennél a képnél egy tisztességes fotós,vagy még ott a helyszínen törli a képet,vagy megtartja magának,és nem teszi közzé + még rá is nagyít.Hol itt a tisztesség?

Tevan Imre   2013. július 23.

Szerintem nem igaz, amit mondasz, entin. Nem vettem el senki munkáját. Ha egy hazugságot sokszor ismételgettek, nem lesz igaz. Egy ember szabálytalanságot követett el, ezt én véletlenül lefotóztam, és föltettem a netre. (Természetesen bárki mondhatja, hogy ez helytelen volt.) Így a főnöke értesült a szabálytalanságról, és úgy döntött - mivel már más is volt a rovásán - hogy megválik tőle, kezdeményezte a távozását közös megegyezéssel. Ez azért nagyon messze van attól, amit te állítasz.

Néhányan nem tudtok lepörögni a témáról, értem, hogy gyűlöltök, és szerintetek a jövőben én leszek a hibás minden rosszindulatú vezérért, aki rádudál vagy rákiabál egy fotósra, sőt a múltban is, de valójában ez nem igaz. Sőt, talán én okozom a rákot és az atomsugárzást is.

Talán egy kis szerepe a vezérnek és a főnökeinek is volt abban, hogy elvesztette az állását. A főnökének is nekiestetek, őt is szidjátok mindenféle fórumon? Én már egy ideje nem olvastam ebben a vitában új szempontot, de még új minősítést se, úgyhogy a magam részéről nem látom értelmét a folytatásnak. A saját álláspontom már kifejtettem. További valótlanságokra, elszabadult spekulációkra, gyűlölködésre, az én erkölcsi megítélésemre egyetlen esetből nincs szükség.

Tevan Imre   2013. július 23.

Pista, ezzel a megfogalmazással egyetértek. Így korrekt. Az, hogy én vettem el, nem ugyanez! Egyáltalán nem nyugtatom magam. Fogok a te szövegeidre is reagálni.

entin96   2013. július 23.

Tegyük fel hogy nem vagy hibáztál, elkészült a kép de nem került fel netre, mit történt volna? A vezér még ma is munkáját talán szabályos körülmények között, de teljesítve érne haza. E helyett fel került a világhálóra, és nincs munkája.
Én az egészben azt nem értem, ha láttad hogy egy bikinis nő ott feszít az ablakban, oké hogy kinagyítod, de minek publikálod indafotón? A másik, ugyanaz csak az eredeti kép. Miért került fel az iho.hu oldalra? Olyan nagy szerepe van annak a képnek? Ha meg igen, körülbelül 2 percnyi munkába telik, mire el lehet távolítani a hibát a képről. Olyan megerőltető feladat? Vagy ha nem értesz hozzá, esetleg nincs időd, átküldöd valakinek aki vágja a témát, eltünteti seperc alatt, és már is publikálható állapotban van a kép.

" (Természetesen bárki mondhatja, hogy ez helytelen volt.) " Őszintén,szerinted nem volt helytelen?

Tevan Imre   2013. július 23.

Kedves Pista!

Sokat írtál, olyat is, amire - úgy érzem - már reagáltam. Szerintem nem megfelelően modellezitek a szituációt. Tudatosan döntöttem a kép publikálásáról, arról, hogy a kinagyított képet nem teszem a cikkbe. Hogy ez helyes döntés volt-e, azt nem a mai tudásunkkal kell eldönteni, amikor már tudjuk, hogy mi történt a vezérrel, hanem az a kérdés, hogy e tudás nélkül hogyan kellett dönteni. természetesen ebben a formában is lehet úgy válaszolni a kérdésre, hogy rosszul döntöttem.

Úgy látom azonban, itt sokan csak "vasúti" és nem újságírási szempontból értékelik az ügyet. Az én célom az volt, hogy minél több típusú vonatot megörökítsek a nyári menetrendből. Először rászántam egy teljes délutánt Budapesten és környékén, majd egy bő héten át minden nap elindultam a balatonvilágosi üdülőből, benzinköltséget nem kímélve, hogy Balatonföldvártól Baracskáig a déli és az északi part vasútjának különböző helyein hol lábamat felsértő hullámtörő sziklákon egyensúlyozva, hol a tűző napon aszalódva, hol a Balatonban dideregve, zsibbadó karral, a gépemet a víztől féltve várjam, hogy a megfelelő fényviszonyokban elkészíthessek még egy újabb képet egy másik vonatról, hogy az olvasóinkat szórakoztassam.

Ne érts félre, nem panaszkodom, aki vasútfotós, az tudja, hogy élveztem, örültem minden képnek.

Az olvasóktól általában csak lenéző anyázást, fikázást kap az ember. A nohabos vonatra azért szóltak be, mert csak kilenc kép volt, ha több

Tevan Imre   2013. július 23.

(folytatás)

Az olvasóktól általában csak lenéző anyázást, fikázást kap az ember. A nohabos vonatra azért szóltak be, mert csak kilenc kép volt, ha több a kép, akkor az a baj, hogy "ferdék". (Nem hallottak még se perspektíváról, se a lencse torzításáról.) Most meg az a baj, hogy "elvettem" egy vezér munkáját.

Ennek a cikknek a galériájába így több mint negyven kép került tőlem. Azt kérded, hiányozna-e ez az egy. Persze bizonyos értelemben nem hiányozna. De ilyen alapon mindet kihagyhattam volna. Ha a dokumentálásra törekvő újságíró túl erősre állítja be a saját szűrőjét, akkor meghamisítja a valóságot. Én nem fogom nagyítóval végignézni a képeimet, hátha van rajtuk valami szabálytalan, és akkor nem rakom föl. Persze ennél a képnél nem kellett nagyító. Én úgy döntöttem az előbb leírtak alapján, hogy ez, nem így, ahogy itt látható, nem kinagyítva belefér még.

Természetesen lehet, hogy rosszul döntöttem, de ezen utólag már nem lehet változtatni. (De ezt már leírtam.) Aki viszont azt állítja, hogy rosszindulatból cselekedtem vagy hogy ostoba vagyok, és nem gondoltam át, az egész egyszerűen nem mond igazat.

entin96   2013. július 23.

Egy indokot mondj,a miért helyes döntés volt fel tenni azt a képet, mindenféle szerkesztés nélkül. Tényleg, kipróbáltam kb 2 perc alatt el lehet tüntetni.

Tevan Imre   2013. július 23.

Entin! legalább kétszer leírtam eddig. Ha elolvastad, és mégsem érted, akkor nem nálam van a baj. Ismét hangsúlyozom, te persze mondhatod, hogy rosszul döntöttem.

entin96   2013. július 23.

Elküldesz az anyjába egy olvasót az iho.hu oldalon kommentelés közben, valaki csinál róla egy hiteles dokumentációt majd elküldi az oldal főszerkesztőjének, téged ez miatt lapátra tesznek, majd megy a vita hogy aki elküldte a dokumentumot az illetékes szerkesztőnek helyesen cselekedett, valószínű egyet fogsz vele érteni, hogy helyesen cselekedett, és nem hibázott. Gratulálok, ennyi elég volt a süketdumából. szép estét:)

Tevan Imre   2013. július 23.

Pista!

Szerintem én sem anyáztam, nem értem, ezt miért hozod föl.

Én egyébként azt hiszem, túldimenzionálod a következményeket, az ügy óta is kértünk és kaptunk már képeket.

De az biztos igaz, hogy bizonyára lesz hatása, lesz olyan vezér, aki ezentúl üldözni fogja a fotósokat. Namost szerintem mondhatjuk, hogy az én képem okozta ezt, de azt nem, hogy én vagyok a hibás. Vagy szerinted, ha mondjuk egyszer szemét lett volna egy vezér, akkor tök rendben lenne, hogy onnantól direkt kibasszak minden vezérrel?

Érdekelne a véleményed arról is, hogy szerinted mit kellene tennem ebben a helyzetben. Tehát miután megjelent a kép, és a vezért eltávolították a munkájából. Legyek öngyilkos a nyakamban egy táblával, hogy kedves vezérek, ne bántsátok a többi fotóst?

hori27   2013. július 23.

A fenti írásod alapján nekem az jött le,hogy te idézem tudatosan tetted fel a képet,tehát tudnod kellett volna,hogy esetleg következménye lehet,valamint neked sokkal fontosabb volt egy cikk elkészítése,mint egy ember munkája,élete.Szerintem nem dőlt volna össze a világ,ha ez az egy kép kimarad.Magyar újságírók,egy cikkért mindent.

hori27   2013. július 23.

"szerinted mit kellene tennem ebben a helyzetben".Először gondolkodni kellett volna,aztán cselekedni.

Tevan Imre   2013. július 23.

Hát, entin, nagyon jó a példád! Ez nagyon is megtörténhet. És történt is már hasonló, mármint, hogy följelentettek. És volt olyan is, hogy lebaszott a főnököm. És egyébként nem azzal foglalkoztam, hogy honnan tudja. Az biztos, hogy elsősorban nem arra lennék dühös, aki elküldi, amit írtam. Hiszen nyilvános helyre írtam, vállalnom kell a felelősséget. Ugyanígy a vezérnek is vállalnia kell, ha szabálytalanságot követ el egy üvegfal mögött egy kalitkában, amit végighordoz az országon. És másodlagos az, hogy kinek a fényképe miatt derül ki a szabálytalansága.

És ha engem kirúgnának egy anyázás miatt, akkor értem is ilyen nyilvános virtuális lincselést követnétek el a "bűnösön"?

Tevan Imre   2013. július 23.

Kedves hori, odáig igazad van, hogy tudatosan tettem föl. De az nem igaz, hogy nekem fontosabb egy cikk, mint egy ember munkája, hiszen nem tudtam, hogy kirúgják, sőt, nem is gondoltam, hogy ez lehetséges.

De mindez már kiderült, kérlek olvass is, ne csak írj!

A másik hozzászólásod is arról tanúskodik, nem értetted a kérdést. A kérdés az volt, hogy most, miután megjelent a kép, mit kellene tennem.

entin96   2013. július 23.

Miattad? Isten ments! :) Legalább annyi bátorság volt benned, hogy oda álltál a vezér elé, és bocsánatot kértél? Szerintem ez egy alap dolog lenne ilyen helyzetben!
Én még mindig azt nem tudom meg érteni, hogy ha tudtad milyen következményei lehetnek annak a képnek, miért publikáltad szerkesztés nélkül.

Tevan Imre   2013. július 23.

Értem, Pista. nem tudjuk persze, mit hoz a jövő.

Én a vezér nevét sem tudom, bizonytalan vagyok azzal kapcsolatban, amit mondasz. Én szívesen elmondanám neki, hogy sajnálom, ami történt, de tökéletesen megérteném, ha neki nincs erre igénye, sőt, ha annak se örülne, ha tudnám a nevét.

Tevan Imre   2013. július 23.

Entin, kérlek, ne hozd elő újra és újra ugyanzokat a hazugságokat. Tehát utoljára, szeretném, ha te is megértenéd: NEM TUDTAM, hogy milyen következményei lesznek.

Tevan Imre   2013. július 23.

Nos, Entin, tehát ha engem rúgnának ki "valaki miatt", akkor az rendben van? Ha miattam "rúgnak ki" valakit, akkor az nincs rendben. Mindkét esetben én vagyok a hibás? Miért is? Mert engem utálsz?

hori27   2013. július 23.

Én a kérdést értettem.Csakhogy nem lett volna kérdés,ha előbb gondolkodsz,aztán cselekszel.Azzal pedig szerintem a fotósok többsége tisztában van,hogy a fejesek figyelik a különböző oldalakat,és szeretettel vadásznak az ilyen képekre.

entin96   2013. július 23.

Ezt még te sem hiszed el szerintem:) Az irodádban tárolsz egy bikinis nőt, majd elbuktat a főnököd, szerintem következtetni lehet a következményre/ekre, nemde?

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Imre! A te állításod hogy nem tudtad milyen következményekkel jár egy ilyen fotó! De Ismerned kell a személyiség jogokat! Mivel engedély nélkül nem is fotózhatnál le senkit!! És mivel ezen a képen nem csak mozdony szerepel,mint újságíró neked ezt viszont tudnod kell! Ez munka hely és nem játszótér! Egy gyárban sem fotózgathatsz engedély nélkül!

Tevan Imre   2013. július 23.

Kedves Tamás! Butaságokat beszélsz, remélem, senki nem hiszi el neked. Szó nincs arról, hogy nem szabad valakit lefotózni az engedélye nélkül. Mondjuk ha azt nézzük, a netre valóban nem szabad föltenni, ha fölismerhető. Szerintem ezen a képen (még így, kinagyítva se!) se a vezér, se a másik személy nem ismerhető fel, nem sérül senkinek a személyiségi joga. A felüljáró pedig nem gyár, onnan készült a fotó. Például egy fűtőházban valóban nem fotózhatok, ha nem engedélyezik.

hori27   2013. július 23.

A vezér állását visszaadni sajnos már nem lehet,én azért még azt a kérdést feltenném mit lehet tenni annak érdekében,hogy az MV-fotós tűzszünet visszaállhasson

Tevan Imre   2013. július 23.

Entin, nem dolgoztam még olyan munkahelyen, ahol kirúgtak volna azért, mert egy bikinis (fehérneműs?) nő van velem. De elhiszem neked, hogy a Trakció ilyen hely. Csak az a baj, hogy eddig nem tudtam, hogy a bikini a szabálytalan. Azt hittem, az a baj, hogy engedély nélkül tartózkodik ott valaki.

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Kedves Imre! Tudom,hogy mit írtam! És nem szeretném ha bárki az engedélyem nélkül kattintgat ha én a gépen ülök! Mert jogom van feljelentést tenni ellene! Mivel sem a célját sem a tetteit nem ismerem,hogy mit akar a képpel!

Tevan Imre   2013. július 23.

Persze, Pista, könnyen lehet, hogy így történt. De én nem erre írtam, hanem a jogi helyzetre. (Egyébként nem így történt, ha igaz, nem tudták a dátumot, mert a cikknél nincs odaírva, de valahogy mégis kikövetkeztették, ki a vezér.)

entin96   2013. július 23.

Most már kezdek belenyugodni hogy nem fogod fel a helyzet súlyosságát. A hangsúly nem a bikinin vagy a fehérneműn van. Hanem azon, hogy közrejátszottál egy ember munkanélküliségéhez,még ha tagadni is próbálod, akkor is így van, és ezt mindenki tudja aki értesült a dologról.




/ remélem így megfelel.... :) /

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Na már most! Mivel ezen a képen nagyon jól látható az idegen légiós és ahogy írta Pisti bárkit bármikor le lehet nyomozni! És a vezért csak az nem ismeri fel aki nem akarja!!

Tevan Imre   2013. július 23.

Kedves Tamás, jogod van feljelentést tenni. Pontosabban jogod van ezt akarni, alighanem nem fogja senki felvenni azt a feljelentést. Feljelentést büntetőügyben lehet tenni, tehát valamiféle btk-s deliktumhoz hasonló gyanúdat meg kell nevezni. Amire te gondolsz, a személyiségi jogokon belül a képmáshoz való jog, az a polgári jog területe, ott nem feljelentést lehet tenni, hanem eljárást indíthatsz. Nem fogod megnyerni, ha nem lehet a képen felismerni. Ha igen, akkor már más a helyzet.

Persze az teljesen hihető, hogy nem tetszik neked.

Tevan Imre   2013. július 23.

Igen, így történhetett. Nem értem, mire mondod, hogy nem sokat forgolódok a vezérek között, de egyébként igaz. Sokfajta vasútbuzi van, engem kevésbé a mozdonyvezetés érdekel, bár még engedélyem is volt egy időben vezérálláson utazni, de csak néhányszor éltem vele.

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Amúgy elég ha fűtőházából valaki felismeri mondjuk a vezénylő tisztje és kész! Megvan a baj! Mielőtt cselekszel hasonlókat előbb kérdezz! Mivel ismerőseid között vannak MV.

Tevan Imre   2013. július 23.

Igen, entin, így már rendben van. De nem érted, amit mondok. Pontosan értem, mi történt, ne kezdjük mindig újra és újra ugyanazt, amit már megbeszéltünk. Amire reagáltál, abban azt mondom (szó sincs tehát ott az én felelősségemről), hogy szerintem a bikini indifferens jogilag. Gondolom, az idegen személlyel van baj. Feltehetpően nem volt engedélye. (Egyébként akár lehetett is volna, azt is hihettem.)

Tevan Imre   2013. július 23.

Nem mondom, hogy nem éltem, csak nem sokszor. Engem más érdekel igazán a vasútban. Persze azért érdekes volt az is, csak kevésbé. Nekem.

entin96   2013. július 23.

Hinni a templomban kell, ide az kevés, ezt te is látod. Meggyőződni kell róla, vagy nem publikálni.

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Kedves Imre! Köszönöm a válaszaidat! De nem vitázom tovább amit te hobbiból teszel! Én nem értek a fotózáshoz ezért nem is tudálékoskodom! De ami biztos,amit nem tudok azt megkérdezek! További szép estét és sok sikert!!
Kedves Fotózok! Jól nézzétek meg mit vagy kit fényképeztek le ezután!

Tevan Imre   2013. július 23.

Hát azt sem mondtam, hogy folyton vasúti vezetőkkel kvaterkázom.

Tevan Imre   2013. július 23.

Szervusz, Tamás! Neked is minden jót, köszönöm, hogy elmondtad, amit gondolsz.

hori27   2013. július 23.

Tamás!Értem az MV-k álláspontját,de ha totális "támadást" indítanak a fotósok ellen,annak úgyis az lesz a vége,hogy bosszúból is egyre több hasonló kép fog felkerülni a fotósok egy bizonyos rétegétől.Hová fog ez vezetni?

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Kedves Imre! Egy jó tanács! Ha sín közelben vagy a vasutas pólót hanyagold,mert igazoltathat egy VBO -s /Vasút Biztonsági Osztály/ és bajod lehet belőle!

Tevan Imre   2013. július 23.

Tamás, ritkán hordok vasutas polót, de ugyan mi bajom lehet abból, ha odajön hozzám egy VBO-s?

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Kedves hori27! Nem én vagyok az Ország MV,csak egy a sok közül! Én személy szerint soha nem voltam ellensége sem a fotózóknak sem a vasút rajongóknak! Akik eddig velem jöttek mind rendes és normális emberkék voltak! Amit nem tudtak kérdeztek! De a tudatlan meggondolatlanokat nem bírom! Ha szeretek valamit az tudással is szeretek nem csak tettekkel! A kérdésedre a válasz: Nem bosszú ami jelenleg kialakult csak harag, és mivel " család tag" sérült védekezés alakult ki!

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Imre! A VBO belső rendőr! Akin vasutass cucc van és kiderül,hogy a MÁV területén jogtalan használóra találnak ki is tilthatják! Az FBŐ valójában csak a tulajdont védi,de ha kell utasításra segítséget is nyújthat!
PL.: Egy tanuló MÁV-os pólóban utazott az iskolában,VJV meg akarta büntetni mivel nem tudta bizonyítani a jogos használatot!

hori27   2013. július 23.

Ezt természetesen tökéletesen megértem.De ezt nem lehet valahogy úgy lekezelni,hogy mondjuk normálisan megkérik a fotóst,hogy mutassa meg a képet,és ha esetleg valami nem tetszetős dolog van rajta akkor töröltetik?Nem pedig már eleve indulatosan lépnek fel?

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Kedves Pisti! Nem kell bennünket agresszív állatnak beállítani! De mindenki a sajátját védi! De tettlegességre nem vetemedünk! Csak békét akar mind a két fél!
Kedves Imre! Az egyik írásodban szerepelt,hogy nem biztos,hogy a MV szeretné ha bocsánatot kérnél! Ha nem kérdezted akkor miből gondolod!
Egy próbát meg ér!

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Kedves honi27! Ez eddig így volt,az én esetemben! De nem vagytok mindenki és én sem vagyok!

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Kedves Pisti! Én a harag,gyűlölet elleni táborhoz tartozom! De ami általában kialakult a Vasút barátok elleni támadásoknak nem mi vagyunk az okozói! Sajnos sokan nem tudják,hogy mi is a mi munkánk! És mi fent a gépen nem játszunk vagy kirándulgatunk az országban hobbiból! Egy Vasutas nagyobb rajongója a munkájának mint bármelyik Vasút barátnak fel címkézett emberke! De mi nem ellenségek akarunk lenni,de vannak nagyképű okoskodó emberkék akik nekünk akarnak vezényelni. de még soha nem is látott élőben gépet! Mint írtam sok emberke utazott velem engedéllyel,de talán nekem szerencsém volt,hogy nem csak szereti a hobbiját de érti és tudja is mi van ott!

Tamás Dombrovszki   2013. július 23.

Kedves Pisti! Hogy a béke és a szeretetek,hobbitok örömteljes legyen most nektek is össze kell fognotok! Mi egy család vagyunk bárhol is éljen robotoljon az Országban! Ti is erre törekedjetek! Igen mindenhol vannak és lesznek kívülállók,de ahhoz hogy jól működjön a gépezet egység kell!

hori27   2013. július 24.

Tamás,és Pista!Nem az első eset,hogy olyan kép miatt borul a bili,aminek valami oknál fogva nem kellett volna felkerülni a netre.A legtöbb esetben azt hallottuk,hogy "nem tudtam,hogy szabálytalan,következményei lehetnek..." Ezek megelőzésére a vezérek segítségével (már,ha akad most olyan,aki segítene) nem lehetne összegyűjteni azokat a szabályozásokat,és a különböző forumokon felhívni rájuk a figyelmet,amik alapján mondjuk egy tök kezdő is eltudja dönteni,hogy a készített kép közvéleményképes,vagy akár a helyszínen törlendő.
Pl.Láttam egy képet egy állomáson álló gigantról.Nekem semmi "extra" nem szúrt szemet,de mégis megkérték a kép készítőjét,hogy vegye le,mert a gép nem egészen szabályosan van "leparkolva".Az egyáltalán nem derült ki,hogy pontosan mi volt a gond,így a kép készítője,és a többi fotós is tovább csinálja a hasonló képeket,de senki nem mondja meg neki,hogy hé öreg legközelebb erre és erre ügyelj.Lehet,hogy csak én vagyok vele így,de az ilyen tanácsokat nagyon szívesen venném.

Tamás Dombrovszki   2013. július 24.

Kedves hori27! Sajnos a kérésed jogos,de sokan vannak kik ismerik a szabályt sőt fel is hívja a figyelmét a MV,de mivel a saját érdekük,felvételük fontos így nem érdekli! Felrakja nyilvánosan! Sokan vannak kik nem a dolgozó MV-t nézi hanem a jó felvételt! Én személyesen ismerek egy MV aki kérése tiltása ellenére csak azért is nyilvánosságra hozta!

Tamás Dombrovszki   2013. július 24.

Ha én egy 100-120km/h sebességgel haladó tehervonatból meglátlak és intek neked,hogy ne fényképezz,te ott lent mit teszel?, Holott tudod,hogy nem jó barátian integettem! Mivel jó és még nincs hasonló képed csak azért is lekattintod! Na akkor van értelme a szabályoknak?? Én nem tudok megállni,te meg elkönyveled,hogy nem ismer úgysem tud ellened semmit tenni!

hori27   2013. július 24.

Kedves Tamás!

Én pl.lehet,hogy valóban lekattintom a képet,de azt megtartom magamnak,és nem teregetem ki sehová.Legalábbis a normális réteg ezt csinálná

Tamás Dombrovszki   2013. július 24.

Drága nejem aki vasutas családból való,imádja a Nohab mozdonyokat! Rengeteg képe van minden helyzetből számúból! De sehova soha nem tette,mivel még Vasút őr is a DRÁGÁM! Sajnos sokan köztetek annyira fanatikus,hogy nem számít a saját élete! És ezzel a meggondolatlan tetteiért,csak hogy szuper képet kapjon nem gondol abba bele,hogy ott maradhat és ezzel egy ártatlan embert is tönkre tehet! Senkinek nem kívánom a vonat alól elő bányászott emberi maradvány látványát! Amit nekünk kutya kötelességünk megnézni esetleg első segélyben részesíteni,amire nem vagyunk ki oktatva és aztán hívni a szerveket.

Tamás Dombrovszki   2013. július 24.

Kedves Pisti! Legyen úgy,szívesen elbeszélgetek veled! És bármi kérdésed lenne boldogan válaszolok a szabályok betartása mellet. 27 év vezéri múltammal talán még tudok ujjat is mondani! :D

hori27   2013. július 24.

Pista!Köszönöm szépen.Igen ezt rendesen megtanultam :) Sajnos amit a rosszindulatúságról,irigységről írtál,azt én is tökéletesen így látom.Én mikor 3 éve elkezdtem fotózni,már az elején tanácsok,segítség helyett lehordásokat,köpködéseket kaptam,így én is a magányos farkasok klubját erősítem.Mások hibájából tanulgatok.

trakcios   2013. július 24.

Azt hiszem ez az utolso hozzászollásom,,,szoval mostmár azt is meggondoljuk,hogy egy kisgyereket felemeljen a szülöje a vezetö állásra,mert nem tudjk mikor fog valaki lesböl fotozni,és mikor teszi fel a nettre,,,mert ugye azt tudjátok hogy erre rá van állitva pár ember ,és amit ti fotoztok azt figyelik,és ha valami utasitás ellenesset látnak a képen jön a retorzio,,Ezzel a képpel sok mozdonyvezetö kolléga joindulatát játszotta el az ujságiro,,,hm,, " "úr"",szoval egy kérésem van,ha lehet,ha nem vagytok biztossak egy képben kérdezzetek meg egy kollégát és mindenkinek jobb lesz.A fotos úrnak a neve élni fog közöttünk,,,,de ti sem számithattok sok jora mindenki "berágott"" és nem kicsit,,,,,nagyon,,ennyi,,mindenkinek jo fotozást kivánok,és elöször gondolkodj mielött felteszed,közzéteszed a képedet, Köszönöm

hori27   2013. július 24.

Trakcios!Ha nem vagyunk biztosak egy képben kérdezzünk meg egy kollégádat.Mégis hogyan menjünk oda egy vezérhez megkérdezni bármit is,ha az írod mi sem számíthatunk sok jóra?

trakcios   2013. július 24.

Honi,,,eddig még senkit sem nyelt le egyetlen kolléga sem ha normálisan odament valaki hozzá,,,igen ha akarsz bejössz a Ferencvárosii fth-ba és akár én is segitek,,de bárki más aki ott van,,,nevemet leirtam, ha akarsz megtalálsz vagy engem vagy mást,,,ajánlom figyelmetekbe Rizsafit,,ö fotos,és mozdonyvezetö,,

Farkas Tibor   2013. július 29.

Kedves Imre!!

A véleményem a következő!Ha igazi vasút barát vagy a mozdonyokat és a vasutat fényképezd ne a benne ülő embereket minket ahogy dolgozunk,és hibákat követünk el!!!!Hogy ott volt valaki akinek nem kellett volna neked az ég világon semmi közöd hozzá.Hogy ezt nyilvánosságra hoztad nem igazi vasútbarát cselekedet volt.!!!!A helyedben én bocsánatot kérnék és elgondolkodnék.És innen is le venném ezt a képet.Milyen érzés lehet a kirúgott Kollégánknak,hogy ezen csámcsog itt mindenki???Döbbenet hogy képes erre egy olyan ember a ki több ezer képet készít és tényleg nem amatőr módon!!!És még valami ne csodálkozz ha valahol bele lesz húzva a fejedbe a fényképező géped.Ez a véleményem!én vállaltam hozzá az arcom is!!

Gergő19921115   2013. augusztus 09.

Én azt gondolom,hogy nem kéne feltenni olyan képet,ahol többen vannak a gépen,főleg ha ordítva látszik...
Attól félek,hogy véget fognak vetni a vasútfotózásnak:S Remélem nem így lesz,de ehhez a mi hozzáállásunkban,szabályismeretünkben is kell változás...
Ez én úgy érzem,hogy újabb háborút fog eredményezni:(. A dolog másik fele,hogy a vasúti felsővezetésnek is változnia kéne,és nem szó szerint vadászni az alkalmazottakra és minél jobban tönkre tenni őket. Lassan vasutasnak lenni kín és nyűglődés lesz,és ez nagyon nagy kár. Azt hallottam,olvastam,hogy a vasutasok egy családiasan összetartó,szolidáris társaság volt. De sajnos ez úgy fest,hogy megváltozott. Úgy látom,hogy egymás kicsinálása,tönkretétele zajlik.
Ennek elejét venni egy tisztességes fotós szabályzattal lehetne. Ki kellene kötni hogy mi az üzemi terület és mi a nyilvános terület,valamint a jelzőre-oszlopra mászást,vágányokon ugrálást,vakuzást tiltani. Ha tisztességes szabályok lennének és nem egy ilyen többértelmű érthetetlen katyvasz,akkor nem lenne gond. Lásd Ausztriát,ott családias a hangulat,és tisztességes szabályok vannak. De a vezetés mentalitása is teljesen más ott,mint itt.
Remélem ennek a fotós társadalomra nézve nem lesz durva következménye,és remélem nem fogják az ilyen felelőtlen emberek miatt megtiltani a vonatok fotózását:(

Gergő19921115   2013. augusztus 09.

A dolog második része az,hogy egy ennyire közismert vasúti magazin(ami egyébként monopol helyzetben van) felelős főszerkesztőjének példát kellene mutatnia ezekben a dolgokban. HOGY ILYEN KÉPET NEM TESZÜNK FEL. Erre már régóta figyelek,értesülve az ilyen esetekről. Ez az eset engem is felháborított.....

hori27   2013. augusztus 09.

Gergő!
A vonatfotózást nem tudják megtiltani,nyílt vonalon nem tudnak mit tenni ellene.Jelzőre-oszlopra mászni tilos,ezt mindenki tudja,vakuzni nem ildomos ez is teljesen alap dolog a vasútfotózásban,csak sajnos mindenhol vannak olyanok,akiket hidegen hagy,mit lehet,mit nem.Ezt nem tudod kiküszöbölni,hiszen nem állíthatsz minden jelző.oszlop mellé rendőrt,vagy vasútőrt,ahogy minden fotós mellé sem,hogy rászóljon a fotósra,ne vakuzz.Ez mint emberi tényező kérdése.És mi magyarok............

Ikarus45454   2013. augusztus 10.

Tevan Imre egy szívtelen ember, ha helyetted biztos nem teszem föl a képére, esélytelen!
Pista bácsi nagyon jó fej, tavaly szeptemberben segítette nekem, hogy kell fotózni, alkalmazni gépével a vonatokat.

greczula   2013. augusztus 10.

Kedves Imre,

nem tudom, kinek lenne szüksége a google fordítóra ahhoz, hogy itt kifejtse a véleményét, de valószínűleg nem sokaknak. Talán nem ismeri elég behatóan a hazai vasútfotós közösséget ahhoz, hogy tudja, hogy van egypár hallássérült fotóstársunk is.
Szívesen kifejteném a véleményemet a képről, de félek, hogy csak a többieket ismételném, és nem késztetném Önt mélyebb gondolkodásra. Legyen elég annyi, hogy ezzel a publikációval (ismét) a saját reputációján rontott. Meg persze a fotósokén is, de ezt már mások is megírták.
Köszönöm a figyelmét.
Üdvözlettel, greczula

ÖntöttVas   2013. augusztus 11.

Sajnos az ilyen képek miatt fogjuk kapni a nemzetközi jeleket, no meg az ásványvizet az ablakból.... Ezzel saját magával cseszett ki meg a többi fotostársával. Ahogy hallottam már (de aztán lehet, hogy nem igaz) Ferencvárosban már alakukt valami féle fotósok elleni alakulat.... Ezt már többen is írták elöttem, de azért Én is lernám: Ezt nem kellett volna...Innentöl kezdve a mozdonyvezetokre nagyon rá fog szállni mindenféle szervezet, NKH, VBO, stb...És ennek Mi fotósok isszuk meg a levét....

Kedvencnek jelölték
Albumokban