_
0031
  • 2010. jún. 26.
  • 5357
  • 2
  • 0
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
http://mindenkibalatonja.hu

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (www.blki.hu) munkatársai nem mindennapi jelenségnek voltak szemtanúi a Pogányvölgyi-víz fonyódi torkolatánál 2010 június 18-án. A csatorna torkolati szakaszán tömegesen jelentek meg a Balaton legnagyobb testű pontyféléinek, a fehér- és pettyes busa egyedei.
A távol-keleti nagy folyókban őshonos, a balatoni vízgyűjtőre az 1970-es évek elején betelepített plankonikus élőlényekkel táplálkozó fehér- /Hypophthalmichthys molitrix/ és pettyes busa /Aristichthys nobilis/ legnagyobb példányainak mérete meghaladja az 1 métert, testtömegük elérheti az 30-40kg-ot is. Mindkét faj, illetve ezek igen gyakori hibridje is áramló vízben ívik. Az ivarszerv-vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a Balatonban nem találják meg a szaporodásukhoz szükséges áramlási viszonyokat. Azonban az egy-egy nagyobb eső után megáradó befolyók erősen áramló vize szinte mágnesként vonzza az amúgy nyíltvízi életmódot folytató halakat. A nagy csapatban a csatornán felfelé vándorló busák könnyen megriadnak; ilyenkor nagy, akár méteres magasságba is kiugorhatnak a vízből.
A tapasztalt erőteljes vándorlás ellenére nem bizonyított, hogy a vízfolyásokba felvándorló egyedek le is ívnának. (A vízfolyásról begyűjtött egyedek mindegyikének teli voltak az ivarszervei.) A balatoni busaállományok utánpótlása ennek ellenére folyamatosnak tekinthető. Ugyanis a balatoni befolyókra telepített halastavak elfolyó vizéből rendszeresen előkerülnek fiatal (egy-két nyaras) busa egyedek.
A balatoni busaállományok zöldárra/áradásokra adott erőteljes vándorlási reakcióját jól fel lehetne használni az állományok gyérítésére. A befolyókon kiépített halastavak vizét felhasználó, a szaporodási időszakra időzített "mesterséges" árvizekkel jelentős mennyiségű busát lehetne felcsalogatni a nyílt víznél sokkal eredményesebben halászható csatornaszakaszokra. Így jelentősen meg lehetne gyéríteni, az egyes szerzők szerint a Balaton halbiomasszájának akár harmadát is kitevő busa állományait. Természetesen ez esetben ügyelni kellene arra, hogy a halastavakból ne jussanak ki idegen-honos fajok a vízfolyásba/csatornába.
Kedvencnek jelölték
Albumokban