_
Átjáró a Katolikus Konventnál
  • 2010. febr. 04.
  • 747
  • 0
  • 5
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Katolikus Konvent (Várkerület 25), egyemeletes gazdagon díszített ház. A ház udvarán látható freskó alkotójának Dorfmeister Istvánt tartják.
A barokk épületet mai formájában 1733-1735 között emelték.

A soproni Katolikus Konvent az országban egyedülálló intézményként 1625-ben jött létre. Feladata az evangélikus többségű városban a katolikus hívek érdekeinek védelme volt, amelyhez a hátteret a késő középkori eredetű egyházi céhek, javadalmainak átvétele biztosította. Az elkövetkező századokban a Konvent részt vett a hitélet szervezésében, iskolákat alapított, a szegények javára jótékonykodott, illetve szerepet vállalt a templomok felszerelésében és a temetők működtetésében is. Tevékenysége 2004-ben szűnt meg véglegesen.

sopron64   2011. május 27.

Nemrég fedeztem fel ezt az átjárót. Nagyon érdekelne a látható, boltíves ablakú ház története.

tacsifoto   2011. május 27.

Kedves sopron64! Bármennyire is kerestem, sajnos csak annyit találtam az interneten, amennyit pótlólag most beírtam. Amíg az emlékezetem tart, (márpedig az nem rövid időszak) itt működött a Katolikus Konvent borkimérő helye. A soproni polgárok által közkedvelt borozó hely volt. Az Ikvára néző boltíves ablak a hátsó termének ablaka, előterében, ahol a kőfalat látod, hangulatos kerthelyiség is. volt. Valamikor az 1960-as években ez a borozó megszűnt, majd helyére vendéglő került. Sorban váltották egymást a gazdák, de talán nem volt jövedelmező, mert mostanra elfogytak a bérlők, és a földszintes vendéglátásra kiválóan alkalmas rész üresen, kihasználatlanul áll. Ha ismered az átjárót, azt is tudod, hogy a Rózsa utcát köti össze a Kisvárkerülettel.
Hát ennyit tudtam összeszedni, örülnék, ha más is megosztaná velünk az ismereteit.

sopron64   2011. június 01.

Kedvecs Tacsifotó
Nagyon köszönöm a választ. Pár éve a Rózsa utcáról jutottam el ide, aztán később megtudtam, hogy átjáró is van.
Lassanként fedezem fel a várost:-)
Még egyszer köszönöm, fantasztikusan sokat tudsz, szeretném így ismerni minden zugát Sopronnak.
Minden szépet kívánok

tacsifoto   2011. június 01.

Szia sopron64!

Nagyon szívesen! Máskor is nézzél be hozzám, mindig vannak új képeim.

Közben megtudtam, hogy a földszinti helyiségben most már újra van vendéglő, méghozzá pompás, és az Ikvára néző teraszt is üzembe helyezték.

sopron64   2011. június 01.

Húúúúú
Köszönöm az infót, holnapután megyek Sopronba, meg is nézem