_
Várfal sétány a Színház u. 3. számú udvarból
  • 2014. jan. 16.
  • 509
  • 5
  • 0
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Sopron. A felvételt a Színház utca 3. számú ház udvarából készítettem. Alul tekinthetők meg a föld mélyén és a várfal alatt feltárt római kori leletek, innen kezdve a sétány ezen a magassági szinten folytatódik a Tűztoronyig. Felette egy kisebb
rondella, amelyik mellett korábban az a bizonyos csigalépcső lehetett. A rondellától balra, úgy másfél méteres szélességben a várfal láthatóan utólag lett felfalazva, ráadásul kissé magasabbra, mint a várfal többi része. Ez a képen is látható. Tőle balra a várfal minimum 20--30 centiméterrel vastagabb, ráadásul téglafal. Ez a falrész majdnem pontosan megegyezik a Színház utca 1. ház szélességével, tudniillik ott ér véget. A várfal fölött itt egy sátortetős épület látható, ami a Fabricius ház falától indul és a megyeházáig ér. Hogy melyikhez tartozik, nem tudom. A rondella a sátortetős épülettel és a megyeházával egy kis zárt részt alkot, amin belül nem látható, hogy mi lehet. (Nosza, most majd a Fabricius házba kell bemenni és ott körülnézni) Az udvarból teljesen feltekert fényképezőgép állvánnyal, majd kézzel magasra tartott géppel sem tudtam olyan magas szögből fotózni, ahogy a régi képen látható. Erre csakis akkor lett volna lehetőségem, ha a felettem lévő nyitott gangra feljutok, de sajnos az udvar felől zárva volt és senki nem tartózkodott otthon. Ha itt készült a fotó, akkor csakis a gangról készülhetett. (a gangról is van fotóm) Az idős úr, aki felvilágosítást tudott volna adni, tavaly tavasszal meghalt. A cukrászdában a legrégebbi alkalmazott egy éve van ott, ő még emlékszik a kedves idős úrra, tőle tudom a sajnálatos halálesetet.

Mikor a látványra pillantottam, első benyomásom az volt, hogy jé, itt készült a kép és még megvan a ház, csak mikor jobban megnéztem akkor láttam, hogy a várfal feletti házak kissé hátrébb vannak, lehet, hogy a Fabricius ház függőkertje van a kettő között.
Kedvencnek jelölték
Albumokban