_
Egy Deák téri udvar romantikája

Egy Deák téri udvar romantikája

tacsifoto

  • 2013. ápr. 02.
  • 2327
  • 34
  • 27
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Bár nem biztos, hogy a ház címe Deák tér, érdekesek ott a telkek....
Gyártó: Nikon COOLPIX L19
Fókusztáv: 6.7mm
Rekesz: f/3.1
Zársebesség: 1/10
ISO: 64
Készült: 2013. ápr. 02. 07:19
Kevesebb
Több

tacsifoto   2013. április 03.

Bizony az, irigylésre méltó hely, ha kizöldül minden visszamegyek....

tacsifoto   2013. április 04.

Nem is tudom mi lehetett ez. Távolabbról, egyik ismerősöm ablakából már láttam évekkel ezelőtt, most testközelből is megtapasztalhattam. Elég veszélyesnek néz ki.

Zsazsa anyo   2013. április 04.

Gratulálok Tacsi! Tényleg romantikus hely. Szép lehetett !

iiilona   2013. április 04.

Milyen kincsre bukkantál! Nagyon jó!

Rolling   2013. április 04.

A mi Deák téri ,,romantikánk":leállt a metró,füst-kigyulladt a kapcsoló szekrény.Ezt még megfejelték 3 Deák térről induló járat kimaradásával/pótlók jártak.
Kedves Tacsi a Te Deák téri fotód igazi romantika.

tacsifoto   2013. április 05.

Irenne, Zsazsa, boszildi, Ilona, Rolling, köszönöm. Tényleg úgy éreztem, hogy felfedező úton vagyok, mint egy kisgyerek, aki az őt körülvevő világgal ismerkedik. .

tacsifoto   2013. április 05.

Rolling: ez már így van, ami elromolhat, az el is romlik, egy sereg ember bosszúságára. Akik éppen beleszaladtak ebbe közlekedési malőrbe, azoknak pechjük volt. Valamikor nagyon régen egy évig éltem Budapesten és elsősorban a közlekedésből lett elegem.

franszoá   2013. április 05.

Nahát.....
Azért Sopron még sok kincset rejt a kevésbé felületes járkáló számára is.
Ez is egy csemege-amiért köszönet (no és a sopronanno.hu -ért szintén)

franszoá   2013. április 05.

Ez egy kerti-lak maradéka lesz.
Mint az épségben lévő társa szintén arrafelé-amely ott "trónol" szinte a fal tetején-, szemben egy Winkler Oszkár tervezte (?) lakóházzal.
Tudtak élni azok a soproni-anno polgárok !

tacsifoto   2013. április 05.

franszoá, az a másik kerti lak pár képpel előbbre szintén az indafotón van. Ennél a laknál bizony eléggé el nem ítélhető módon egy udvarba pofátlankodtam be....
Ez a kerti lak eléggé kétséges állapotban van, nem örülnék, ha az unokám ott játszana....
Franszoá: pont ma tettek fel egy képet az annora, ami a mi családunkról szól. Hosszú hozzászólást körítettem hozzá, ha esetleg érdekel. És miközben a régi képek között keresgéltem, képzeld eg 1919-ben készült tómalmi felvételt is találtam. Nem hiszem, hogy van ennél régebbi felvétel a tóról (hacsak üdvözlőlap nem)

franszoá   2013. április 05.

Hát a Pázmány utcait, azt símán megtaláltam.
Viszont a családotokról, vmint a régi tómalmi képet sem sikerült még meglelni !
Majd még keresni fogom, mert mitagadás érdekel mindkettő.

tacsifoto   2013. április 05.

A régi tómalmi még csak a fészbukkra került, majd onnan.... a családunké pedig már javában fent van. Na mindjárt megkeresem az elérését.
Próbálj ide kattintani:
http://sopronanno.hu/bejegyzes/peck-lorincz-vendegloje

Wallon-Hárs Viktor   2013. április 07.

Én eddig csak a másik oldalát láttam a kis házikónak, de azt sokszor, mert a Deák tér 21-23-ban nőttem fel. Ez nem más, mint a külső várfal maradványa, kis "őrtornyokkal". (lásd https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4613206415483&...)
Már 30 évvel ezelőtt is azon sopánkodtunk, hogy fel kellene újítani, de ez azóta sem történt meg.

tacsifoto   2013. április 07.

Kedves Viktor, köszönöm az értékes hozzászólását. Ezt a különlegességet én pár éve vettem észre egy ismerősöm ablakából, azóta izgatta a fantáziámat a lefotózása. Most váratlanul lehetőségem nyílt rá, ki is használtam annak ellenére, hogy erősen havazni kezdett. Első pillanatban a várfal maradvány ugrott be, de elhessegettem a gondolatot azzal, hogy mit keresne itt a külső várfa. Ezek szerint mégis. Szerintem életveszélyes állapotban van....sürgős lenne a felújítása. Milyen kár, hogy ennyire eldugott helyen van, kevesen tudnak róla.

Wallon-Hárs Viktor   2013. április 07.

Örülök, hogy hozzá tudtam adni valamit! Úgy tudom, hogy a Pázmány Péter utcából nyíló társasházhoz tartozik, de gondolom kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy a nekünk értékes várfal maradványt helyreállítsák. A túlsó oldalán egyébként egy szép faragott áloszlop fejezet is maradt még a házacska felső szélén (remélem még nem esett le). Mivel magánterület, nehéz lenne megmutatni a nagyközönségnek.

franszoá   2013. április 07.

A polémiához 4 db friss képpel tudok csatlakozni (még cím nélkül)
Nekem az a véleményem, hogy talán mindkettő igaz (laikusként) ugyanis megtörténhetett a XIX.sz.-ban, hogy a külső alacsonyabb várfalba beleépítettek ilyen formás téglaházikót, sziesztázási célból mivel katonai funkciója akkor már nemigen lehetett.Korábban a várfalba terméskő bástyákat építettek inkább - lásd pl. Patak utcai ! - A várfal eredeti lehetett, amit persze szakember könnyen megállapíthat. Egy kedves kertecske is van ott, sziklanövény-ültetvény és romantika doszt.Elég anakronisztikus és meglepő látvány, melxnek felfedezése Tacsit dicséri azt hiszem !

franszoá   2013. április 08.

Tacsi, a Peck-család története az izgalmasabbak közé tartozhat, legalábbis a feltett anyagaid ezt bizonyitják számomra.
A vendéglő (Édesanyám emlékezete szerint) ott volt abban a háztömbben, ahol később a Bizományit helyezték el-az Ógabona téren-.Életrevaló felmenőid voltak, csak az a baj, hogy az orvostudomány fejlettsége nem tette lehetővé a magasabb kor elérését, amit családunkban is megfigyeltem.Penicillin hijján dgy tüdőgyulladás végzetes volt !
Nagyon jók a többi képeid is : Deák-tér, Nika-vendéglő ...etc.
A Tómalom is érdekel továbbra is.

tacsifoto   2013. április 08.

Viktor, még megvan. Teljes mértékben körbefotóztam ezt a bástyát, meg a várfalat is, de a többi felvétel nem került fel az indafotóra. Később majd titkosba teszem, aztán pár hónap múlva "felszabadítom".

tacsifoto   2013. április 08.

Franszoá: látom tegnap megint itt jártál és megkerested ezt a rejtélyes helyet. Jó képeket készítettél.
Más: a házhoz, ahol a gyerekkoromat töltöttem tartozott egy hatalmas kert, ami a Vitnyédi utcáig ért. Kerítése a külső várfal volt. (Jelenleg ott van a piac és a Spar áruház.) A várfal mellett egy kerti lak volt. Nagyon szép volt, talán a legszebb és legnagyobb a városban. Oszlopok, tetőterasz, csigalépcső, minden volt rajta. Az oszlopokkal szegélyezett nyitott földszinten színdaraboztunk, mi gyerekek. Egyszer még a Csipkerózsikát is előadtuk. Nézőközönségünk az utcabeli felnőttek és rokonok voltak.
Sajnos ez a csodálatos, romantikus kert a városfejlesztés áldozata lett a kerti házzal egyetemben. Kisajátították és lebontották a hajdani cukorgyári épületet (ahol fiatal koromban a Zamostny kelmefestő és vegytisztító műhely működött). Helyén a már akkor korszerűtlen, se nem fedett se nem nyitott piac épült. Annyi hibája van annak a piacnak, hogy az már fáj....

tacsifoto   2013. április 08.

franszoá: Édesanyád talán a Peck kávéházra emlékszik. Annak a tulajdonosa nagyapám bátyja volt. Gyermekei nem voltak, így korai halála után a felesége, majd később annak rokonaira szállt a tulajdon, de a Peck kávéház néven nem változtattak.
A Peck Lőrincz féle vendéglő nagyapám halála után egy idővel más tulajdona lett és elég sokáig működött, ( a háború után is vendéglő volt egy ideig) de nem Peck Lőrincz néven.

Kedvencnek jelölték
Albumokban