_
Lakatlan poncichter ház
  • 2012. aug. 23.
  • 717
  • 23
  • 16
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Sopron, Újteleki utca
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 7.7mm
Rekesz: f/4.0
Zársebesség: 1/200
ISO: 400
Készült: 2012. aug. 23. 18:38
Kevesebb
Több

Bányászlány   2012. augusztus 24.

Soproni barátaimtól sok régi történetet hallgattam az itt élt szőlősgazdákról, a poncichterekről, akik a szőlő sorok közé babot vetettek. Elnézve ezt a szomorú felvételt, szeretném Tőled megtudakolni, napjainkban mi a helyzet, viszik e tovább a leszármazottak a régi hagyományát a szőlőművelésnek, vannak e borosgazdák, vagy sok pince a fentihez hasonló sorsra jutott?

tacsifoto   2012. augusztus 24.

Vannak még poncichterek, de ma már minden megváltozott. Egyrészt az 1945-ös kitelepítéseknél nagyon sok magát német ajkúnak valló németet küldtek ki az országból, másrészt a gazdasági körülmények is megváltoztak. Ma már nem lehet pusztán szőlészetből-borászatból megélni olyan sok embernek, legfeljebb néhánynak. Ők felvásárolták a szőlőskerteket, másrészt felvásárolják a leszüretelt szőlőt és maguk dolgozzák fel és kiárusítják, nagyban is értékesítik és borozókat tartanak fenn. . Mivel a borfeldolgozás nagyüzemi téma lett, ezért sok kis egyéni pince hasonló sorsra jutott. Én magam is egy ilyen házban lakom, ahol üresen áll a borospince, a lakókat kitelepítették.
De azért lehet jó borokat kapni itt és jó borozókat is találni, továbbá a régi hagyományokat néha a bornapokon felelevenítik.
De mint minden a világon, ez is folyton változik. A poncichter gyerekek közül, akinek tehetsége és lehetősége van. eltávolodik ettől a nehéz szakmától. Ma már rátértek a szőlő magas művelésére, mindent az ég adta világon géppel, traktorokkal oldanak meg, ehhez egy-két ember elég.
A szőlő felvásárlási ára évtizedek óta alacsony, nyomott, nem is éri meg szőlőt művelni, aki teheti, megszabadul tőle.

tacsifoto   2012. augusztus 25.

Dittus, Ági, sajnos igen. Ennek az utcai frontját simán kiadhatnák albérletbe, mert az egész jó állapotban van. Kereslet is lenne rá, mert manapság az egérlyukat is ki lehet adni nálunk.

Most nem kerülöm el az ilyen felvételeket sem, mert ez a lepusztult rész is a mi városunk. Sajnos.

Bányászlány   2012. augusztus 25.

Szomorú volt olvasni a részletes és reális beszámolódat Tacsifotó, meglehetősen elkeserítő a helyzet, nem is gondoltam volna, hogy pont Sopront a borászat egyik történelmi fellegvárát is efféle gondok sújtják.
Pedig úgy gondolnám most lenne itt az idő, amikor minden rög földhöz tíz körömmel kellene ragaszkodni, és nem "játék" konyhakertekről cikkezni napszám. Köszönöm Tacsi. :-(((

tacsifoto   2012. augusztus 25.

Bányászlány: itt Nyugat-Dunántúlon a földek fele osztrák bérletben van. Ők munkálják meg, dicséretükre legyen mondva, hogy gyönyörűen. Ilyen gépi felszerelés egy magyar gazdának nincs. A vidéken élő öregek már nem tudják a földjeiket művelni, az osztrák meg jó pénzt ad a bérletért. De a földet legalább nem tudják kivinni az országból. Ami nincs bérletbe adva, az parlagon hever.

Bányászlány   2012. augusztus 26.

Elég behatárolt, kiszolgáltatott a helyzetük ezek szerint. Idős emberek lévén, fiatal utánpótlás és stabil anyagi háttér nélkül valóban kivitelezhetetlen egy komolyabb gazdálkodást fenntartani. Ott kell közöttük, a közelükben élni, hogy, - mint Te is - tisztán belelásson az ember ezekbe a dolgokba.

tacsifoto   2012. augusztus 26.

Leginkább az, hogy a modern gazdasági környezet nem kedvez a kisgazdaságoknak. És az a kor már soha többé nem jön vissza....alkalmazkodni kell.

Mária képei   2012. augusztus 27.

a múlt egy darabja és lassan elmúlik,pedig nem lenne szabad,ezt és sok mindent meg kellene őrizni a z utókornak,nem akkor kellene kapkodni amikor már késő

Vinelandjutka   2012. szeptember 02.

Nagyon szomoru ez a kép! Milyen sok régi emléket hoz vissza a poncichter ház!

tacsifoto   2012. szeptember 02.

Elhiszem, ez nálunk már megszokott, egyre több ilyen van.

iiilona   2012. szeptember 03.

Sajnálatos esetek mind és a régi kisgazdaságok és családok tönkre mentek. Ez a világon, mindenhol így van. Nagyon kevés kisgazda van aki, idejében felismeri a helyzetet és még megfelelő áron el adja a gazdaságot.

tacsifoto   2012. szeptember 03.

Ilona: éppen tegnap vitt el az utam egy, a városunkban készülődő nemzetközi mezőgazdasági gépbemutatóra. Ott olyan gépeket láttam már most, két héttel a nyitás előtt, amit nem hogy egyetlen gazda, de egy egész falu sem tudna megvásárolni. Majd fogsz látni képeket ezekről a gépszörnyekről.

Kedvencnek jelölték
Albumokban