_
Holland kert
  • 2012. ápr. 21.
  • 1256
  • 29
  • 12
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Holland kert kerítése a röjtökmuzsaji kastélyszálló parkjában.
A röjtökmuzsaji kastély helyén először vadászház épült. Az 1770-es években emeletet húztak a házra, s a romantikus stílusjegyeket viselő épületet klasszicista stílusúra változtatták. A kastély ma szálloda.
A kastély U alakú, egyemeletes, magas-tetős épület, a tetőtérben szobák állnak a vendégek rendelkezésére. A főépület mellett lévő udvarház is megújult, ebben is több szobát alakítottak ki.
A kastély és a hozzá tartozó birtok többször is gazdát cserélt, utolsó tulajdonosa a Verseghy család volt. Verseghy Nagy Elek magyar vatikáni követ az 1920-as években modernizáltatta a kastélyt, ekkor épült a Hajós Alfréd által tervezett uszoda és a japánház is, valamint a kastélyparkban található kripta. A kastélyban a korabeli magyar arisztokrácián kívül megfordult többek között Bethlen István, Teleki Pál miniszterelnök és Serédi Jusztinián bíboros hercegprímás is.
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 6.3mm
Rekesz: f/5.6
Zársebesség: 1/160
ISO: 100
Készült: 2012. ápr. 21. 16:30
Kevesebb
Több

Zsüzsü   2012. április 22.

Na, még ilyet se láttam, hogy holland kert.... :) Ideje volt...:)

tacsifoto   2012. április 22.

Na ugye! Azt mondták, hogy ide nyáron, rózsavirágzáskor vissza kell jönni, mert akkor a leggyönyörűbb, minden rózsákkal van tele. Azon ne múljon, a táj nagyon tetszett, visszamegyek.

Zsü, én sem tudtam, csak azért mertem ideírni, mert a kert bejáratán van egy réztábla: holland kert.

Zsüzsü   2012. április 22.

Megértem:)))).. mármint, hogy visszamész....:)))

tacsifoto   2012. április 22.

Valamikor az 1980-as évek elején gyermeküdülő volt, a fiamat vittem oda, akkor rém elhanyagolt volt, a parkban hatalmas barakkor, igen kellemetlen láger szerű benyomást tett rám. Majdnem visszahoztam a srácot....de aztán mégis ott maradt.

Chromcsi   2012. április 24.

Sok kastélyszállót használtak hasonló célokra. De nem csak gyermeküdülőknek, hanem idősek otthonának is. Sajnos eléggé le is pusztultak, mostanában kezdik felújítani Őket .

tacsifoto   2012. április 24.

Legközelebb elmegyek Nagylózsra, mert ott is egy pompás kastély van, ami állítólag idősek otthona. Kíváncsi vagyok, milyen állapotban van.....

Chromcsi   2012. április 25.

Tacsi! nagy örömmel várom a képeket...

iiilona   2012. április 26.

Tacsi, gyönyörű hely lehet a fotó után ítélve! Olvastam a leírást is, nagy múltja van és látom most már szépen gondot is fordítanak rá! Első ránézésre, nagyon mediterán a hangulata. Csodálatos fotó!

tacsifoto   2012. április 26.

Köszönöm. Rózsavirágzáskor visszamegyek....

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban