_
Sebzett oroszlán
  • 2011. jún. 12.
  • 1545
  • 7
  • 16
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Ez az emlékszobor Sopronban, a Deák tér és az Erzsébet utca kereszteződésében látható. Felirata: 1914-1918. A volt császári és királyi 76. gyalogezred elesett 8625 hősének dicsőséges emlékezetére
Gyártó: Olympus FE47
Fókusztáv: 7.7mm
Rekesz: f/6.3
Zársebesség: 1/800
ISO: 100
Készült: 2011. jún. 12. 16:36
Kevesebb
Több

Mária képei   2011. június 12.

nagyon sok katona sírt és emlékművet láttunk a Kárpátalján a hegyekben az osztrák magyar monarchia elesett katonáinak emlékére

tacsifoto   2011. június 13.

Itt nálunk is van, csak a Deák téren három szép emlékmű. Az egyik sajnos alig fotózható, mert a környező fák teljesen leárnyékolják. Majd talán borús időben tudok róla képet készíteni.

franszoá   2013. március 08.

Tacsi: azt gondolom tudod, hogy a Limanowa emlékmű ( Nádasdy-huszárok) is itt volt !?
Meg a többi tudnivalót a témáról, szintén.Alkotója Kisfaludy Stróbl és a kopasz gengszter bontatta el.
Jövóre a huszár hagyományőrzők (Grubits-ék) nagy jubileumot rendeznek a csata 100 éves éffordulójára, melyen dédunokája Muhr Ottmár is beszédet, mond és megjeleni majd minden notabilitás is.
( Édesanyám a 45-ben szétbombázott Huszárlaktanya helyén lakik és egyik nagy bátyám Nádsdy-s főhadnagyként esett el 1944-ben !)

tacsifoto   2013. március 08.

Az én anyai nagyapám huszár kiképző volt hol Sopronban, Pápán, Kőszegen, a szerint hol állomásozott az ezrede. Legtovább Pápán és Sopronban volt.Most megint írok valamit, ami el fog idegesíteni.
Nagyanyám (soproni lány) asszony korában évekig vezette a pápai huszárlaktanya kantinját. Később, mikor a huszárságnak nem volt jelentősége, feloszlatták, nagyapám családjával egyútt visszatelepült szülővárosába, Sopronba. A kantint, mint katonai helyőrségi emléket tövább működtették. Presszó múködött, valamint a nyugállományú katonák klubja. Később a repülők kerültek oda az átkosban, ők tisztelettel kezelték és őrizték tovább a huszárezred emlékeit. Még 2006-ban is érintetlenül működött minden, az archív anyagot tisztelettel őrizték. Sőt még 2009-ben is. Tavaly ismét elmentünk és képzeld, a 150 éve működő kantint 2011-ben eladták, és a huszárezred, valamint a repülőezred archív anyagát átadták a N A T O-nak ahelyett, hogy a Hadtörténeti Múzeumnak adták volna. Na, ezt kapd ki?

franszoá   2013. március 08.

Juhászkutya legyek ha értem ezt !
Illetve értem mégis, mert a szolgalelküség ami kiviláglik az ismerős.
Felháborodásom pedig az egeket veri.
(Úgy emlékszem erről a kantinról olvastam valahol nemrég - talán a SOPSZEM ?)
Ki engedélyezte ezt ?
Utána kellene ennek nézni !
Ifj. Sarkady nem tud még róla ? (Más személy is eszembe jutott igy hirtelen)

tacsifoto   2013. március 09.

Ez a kantin Pápán van, nem Sopronban. Lehet, hogy rosszul fejeztem ki magam. Nagyapám jó pár évig a pápai huszárlaktanyában is szolgált.... Az anyagnak kiváló helye lett volna például a pápai református múzeumban is, de hadtörténetileg mindenképpen rossz helyre került. Fénykép is van róla itt a képeim között (úgy rémlik). Talán az Utazásaim 2012-ig, vagy a Funny című albumban.

tacsifoto   2013. március 09.

Én nem nézek ennek utána, nézzenek a pápaiak...tavaly mikor ott voltunk, alig találtam embert, aki beengedjen bennünket kanadai rokonommal. Korábban meg még kávéval is megkínáltak és körbevezettek stb....
Volt egyszer egy helyőrségi klub:((((

franszoá   2013. március 09.

Jól fejezted ki magad, csak én felületesen olvastam a bejegyzésedet.Sorry.
Minden honvédhuszár-téma érdekel, gyüjtöm a könyveket...stb-t, mert nagybátyám a I.Huszárhadosztály t.fhdgy Nádasdy-s tisztje volt.Az ezred tele volt soproniakkal, ami érthető, bár 1939-ben Munkácsra költózött az I.osztalya (4 század).A II.oszt. pedig "számot cserélt" éppen a pápaiakkal.Nézd meg a sárvári múzeum Huszárgyüjteményét feltétlenül-tavaly óta digitálisan elérhető és név szerint is kereshető ! Én voltam a tavalyi Huszártalálkozón és találkoztsm pl. Muhr-és Flandorffer leszármazottakkal, akiknek mint neked is felmenőjük prominens ember volt.A huszárkiképző egy komoly poszt.A sárvári igazgató egy fiatal történész, szimpatikus, de ott volt pl.Babochay úr, az egyik fő szaktekintély, családja vendégül látta házában a társaságot.
Biztos kapnál eligazítást és hasznos infót nagyapádról és pályafutásáról.Gondolj Kronoszra és a jövőre, ne vesszen el a tudás!

tacsifoto   2013. március 09.

Hát a tudás nagyon kéne, hisz mindössze két fénykép van a Nagyapámról, egyik az esküvői képe, egészen fiatal volt, és később, a 30-as években, mikor a legkisebb gyerekei (köztük Édesanyám is) már felnőttek. Azon a képen pedig már egy megtört fáradt ember. Az esküvői képüket is digitalizáltam, és az egyik másolatnál kíváncsiságból kiretusáltam a bajszát. És lám, egy szelíd, fiatal férfiarc bukkant elő. Gondolom, hogy a tekintély miatt növesztette a marcona bajuszt.

tacsifoto   2013. március 09.

Az ötleted nem rossz, majd továbbítom annak a nemzedéknek, akik a nevét viszik tovább.

franszoá   2013. március 09.

Az helyes dolog lesz.
Azon csodálkoztam volna, ha nem veszed kezelésbe a régi fotókat.Nalam is kedves passzió, de még nem vagyok kész.Sajnos az apai ágról kevés kép maradt-de a legjobbat lehet, hogy felteszem: 4 fiú mint az orgonasip-a legkisebb az 1912-es születésű még nincs rajta.Ő a hősi halott.A legnagyobb 1903-as úgyhogy már mindenki odaat van- apám és 4 fiúestvére.Tkp.1898-tól vagyunk csak soproniak.Talán még nem a "gyüttment" kategória.

franszoá   2013. március 09.

Tacsi: Ötletgazdának lenni jobb mint köztes-gazdának.
De a legjobb: borosgazdának (v. poncichternek?)

tacsifoto   2013. március 09.

Bár az anyai nagymamám családfája 200 évre visszamenőleg soproni volt, mégsem voltak poncichterek. Nem mindenki volt bortermelő. Kereskedők, katonák, varrónők stb...
Nem szeretnék borosgazda lenni, igen sok a meló vele. Valamikor nekünk is volt szőlőskertünk, papám valamelyest értett is a bortermeléshez, de sosem szerette. Hála Istennek más szakmát választott. Én meg pláne.

tacsifoto   2013. március 09.

Lassan már kiguvad a szemem a sok régi fénykép kezelésétől. Ma is két régi CD lemezt írtam meg, hogy mi micsoda, ki. kicsoda, hol történt, mikor történt stb. A fiamat valamikor biztos érdekelni fogja, hisz a szakmája is ez (történelemtanár) bár pillanatnyilag helytörténettel nem foglalkozik. Talán egyszer az unokámat is érdekelni fogja, de jelenleg én vagyok az Elmo világa Ómija.... Oviba menet (mert minden nap én kísérem oda) olyan buta vagyok, hogy mindig ő vezet.. Ha egy használt zsebkendőt el kell távolítani, én mindenhová be akarom dobni: pinceablakon, autókba, medencékbe, járdára, de ő tiltakozik, hogy nem ide kell.... ilyenkor meg tudnám zabálni, olyan aranyos. Teljesen komolyan veszi a dolgokat....:))

franszoá   2013. március 09.

El tudom képzelni, bár én még csak 5 hónapos onokával rendelkezem.
De nagyon szeretem őket és ezt a kismamák is kiszúrják hamar.Amikor a héten a szép tavasz napok voltak is együtt napoztam eggyel és fitogtattam neki csecsemőgondozási ismereteimet, melyek fóleg saját gyerekeim révén ragadtak rám.Én még mostam pelenkát és a szoptatáson kívülmindent csináltam (fürdetés, mesélés, etetés)

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban