_
A fotós néha főz is
  • 2011. ápr. 14.
  • 1411
  • 0
  • 69
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Borsósterc. A stercet és a fényképet egyaránt Tacsi készítette.

A borsó és a babsterc speciális Nyugat-Dunántúli és soproni étel. Gyors, olcsó és
laktató.
Különleges praktikák kellenek egy jó sterc elkészítéséhez, ami édesanyámnak mindig jól sikerült, nekem nem mindig, de minden sterc készítés után gyakorlottabb lesz a szakács.

Elkészítése:

.• Kb. 50 dkg liszt
• kb. 5 dl víz, amelyben ½ kg borsót puhára főztünk, majd leszűrtünk.
• kb. 1 dl olaj
• só

A borsót vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, a főzővizet megsózzuk és folyamatosan forrón tartjuk.
A lisztet nagy, széles lábasban, folytonos keverés közben hevíteni kezdjük, de nem pirítjuk és barnítjuk. Hevítés közben minél fehérebb marad a forró liszt, annál gusztább és finomabb lesz a sterc. A liszt pirítása, lebarnítása téveszme.
Mikor kb. egyforma hőfokú a forrásban lévő sós vízzel, (a liszt forróságáról tapintással győződjünk meg) fokozatosan és óvatosan összekeverjük a forrásban lévő vízzel mindaddig, míg száraz liszt részt találunk Közben állandóan keverjük, daraboljuk. . E művelet közben levehetjük a tűzhelyről, nehogy odaégjen. Ez után hozzáadjuk a forró olajat, ezzel is keverjük, fakanállal, késsel folyamatosan aprítjuk, daraboljuk. Ha megfelelően morzsalékos lesz, elkészült a sterc. A főtt borsót (esetleg babot) leszűrve, a végén szoktam hozzákeverni, nehogy kevergetés közben szétroncsolódjanak a szemecskék, de van, aki egyben teszi bele, háziasszonya válogatja.
Ha netán kicsit kihűlt volna, kicsit melegítjük és elkészült a sterc.
Felhasználása: önmagában, uborkasalátával, kompóttal, bármivel tálalható.
Édesapám legjobban gulyáslevessel, pörkölttel szerette fogyasztani.

amari   2011. április 14.

Szép :) Most már csak írd le, hogyan kell ezt az ételt elkészíteni, mert nem ismerem!

tacsifoto   2011. április 14.

Szia amari: a kép leírásához mellékeltem az elkészítési módját is.
Jó étvágyat!

amari   2011. április 14.

Köszi! Egyszer ki fogom próbálni!

tacsifoto   2011. április 14.

Rajta!
Nem sok munka és érdekes, finom étel...

Ági mama   2011. április 15.

Köszi, Tacsi, még a nevét sem hallottam, de azt hiszem egyszer csak kipróbálom.

tacsifoto   2011. április 15.

Ági: el tudom képzelni, hogy egy halászléhez nagyon jó kísérő étel.

Ági mama   2011. április 15.

A hétvégén most nem csinélok halat, mert Dorcika itt lesz, neki még azért félek adni, bár a mult hétvégén igen belakmározott halászléból, de az ponty volt.
Nagyon gusztán néz ki a fotón.

tacsifoto   2011. április 15.

Most vasárnap nem kel főznöm, fiam vendégei leszünk, holnap meg paprikás krumplit készítek. A csípős kolbász már megvan hozzá...

Éduát az apukája tegnap elvitte a "csokigyárba", ahol egy adott összegért nem csak nézni lehet, de annyi csokit is ehetsz, amennyi beléd fér.

WadWanda   2011. április 15.

Tacsi,holnap felteszed a paprikás krumplit is?:))
Éduát irigylem, engem is elvihetne valaki a csoki gyárba:D

tacsifoto   2011. április 15.

Kérd meg apukádat, hogy a név, vagy szülinapján vigyen el Téged:D

tacsifoto   2011. április 15.

Wanda, a paprikás krumpli alapanyagait már lefotóztam. Óvatosságból azt is felteszem, hátha az elkészült étel nem lesz olyan fotogén:))))

WadWanda   2011. április 15.

Tacsi, valszeg nekem is alapanyag fotóm lesz, majd valami vicces formában:D

Evaneni38   2011. április 15.

Tacsi, a sterc halaszle melle valo ajanlasoddal sziven szurtal:)

tacsifoto   2011. április 15.

Wanda: én már fel is tettem a paprikás krumpli anyagait, bár nem vicces formában.

Éva: Jaj Istenem, világért sem akartalak volna szíven szúrni:( De azért próbáld ki egyszer:)

faterphoto   2011. április 15.

Ezt az ételt a Svábok a falumban kiszagatva piritott szalonnás hagymakarikával készitik.
Kifogom probálni az édesapád modszere szerint.

tacsifoto   2011. április 15.

Igen, édesapám együtt ette a kettőt, mi édesanyámmal és a húgommal először a gulyást, aztán a stercet.

kamu   2011. április 15.

Jól néz ki,
Ezt ugye 1x mér megette valaki?

distance   2011. április 16.

Elindult a nyalképzodésem. De szivessen ennék most ebbol a guszta sterc-bol.
Én babbal szeretem és uborka salataval. HUMmmmm
de finom.
Sajnos én még nem csinaltam. Talan nyaron megprobalom.
Merem ajanlani mindenkinek. :-))) DDD

tacsifoto   2011. április 16.

Igen, úgy is nagyon finom. Én is uborka salátával szeretem a legjobban, és a babsterc még jobban ízlik.
Köszi, hogy meglátogattál.

tacsifoto   2011. április 16.

Köszi. Már elkészült, sőt, már meg is ettük azt az ételt, amit majd csak ez után fogok feltenni.

WadWanda   2011. április 16.

Szuper jól néz ki, Tacsi!:)
Ha elfogadsz egy javaslatot, legközelebb vedd le a terítőt vagy legyen egyszínű.....elvonja a figyelmet az ételről.

WadWanda   2011. április 16.

Mi most ebédelünk, elcsúszott a fotózás miatt:DDD

WadWanda   2011. április 16.

Itt még nyammogás van, aztán kicsit elmegyek fotózni ha addig el nem ered az eső....és utána felteszem amit megettünk:)

kamu   2011. április 16.

distance.nak van igaza!

Babbal az igazi ! Szép, nagyszemü, lisztes babból készítve, utána 1 (max 2) korsó jéghideg sőr,,,

És ha nem ebédre készül el akkor se tőrténik nagy baj. Valamikor a jégveremben ettem egy jót. ( Sör helyett elment a Soproni kékfrankos)

Evaneni38   2011. április 16.

Tacsi: ki fogom probalni, de halaszle melle soha!:)

tacsifoto   2011. április 17.

Szia kamu: igazat adok, fehér babból az igazi. Csak azt nem értem, hogy a fenébe nem én készítettem Neked a stercet.:((((

Vagy csak a beidegződés? Tacsi főztje mindig gyanús, és nem mindig sikerül:((((

Mert ilyen is volt már.

tacsifoto   2011. április 17.

Szia Éva: javasolom, hogy bátran próbáld ki. Most jön a borsó szezon, azzal is nagyon finom, vagy babbal. Létezik krumplis sterc is, azt is szeretem, bár azt a krumpli törékenysége miatt elég nehéz szépen megcsinálni.

Létezik darasterc is, de az már túl száraz, az után kiissza az ember a vízcsapot....

Zsazsa anyo   2011. április 18.

Tacsi! Gusztán néz ki! Hallani hallottam róla, de sosem ettem.
Egyszer kipróbálom!

kamu   2011. április 18.

Azért ez nem igaz (Tacsi főztje mindig gyanús, és nem mindig sikerül:(((()

Olyan igazán elba.. tt ételre nem émléxem.
( Mit is szed anyám? azt hiszem kavintont, vagy valami hasonlót, nem emlékszem pontosan)

kamu   2011. április 18.

Distance
Valakinek szülinapja lesz a közeljövőben, megérdemelne egy jó tejfölös paprikáskrumplit, kolbásszal, soproni vörösborral. Isten éltesse az illetőt
( vagy inkább babsterc ??)

distance   2011. április 19.

Szia Kamu! Koszonom figyelmessegedet. Neked is kivanok minden elkepzelheto jot ami csak lehetseges ezen a vilagon. :-)))DDD XOXOXO,,

distance   2011. április 19.

Kamu: Irtam egy hosszu szoveget Neked, de eltunt sajnos.
Talan jobb is mert ez latom nem divat M.O.-on meg.

tacsifoto   2011. április 19.

Én meg úgy tudom, hogy két "valakinek" is lesz a szülinapja, méghozzá ugyanazon a napon. Isten éltesse mindkettőjüket:))))
kamu, distance, még indás meglepi is lesz számotokra.

tacsifoto   2011. április 19.

kamu: köszönöm, hogy megpártolod a főztömet. A szűkebb családom például kimondottan szereti a kajámat.

kamu   2011. április 19.

Helló Distance

Tegnap én is így jártam, leírtam egy hosszabb szőveget, és a küldésnél eltünt.
Másodjára rövidített változatban írtam

Tacsikám, mindketten tudjuk, hogy harcedzett családod van és a formában tartásről valakinek gondoskodnia kell.
Azért ez a sterc tényleg jól néz ki.

tacsifoto   2011. április 19.

Köszönöm kamu, azt hiszem ez a maximum, amit várhatok tőled. :)))))))

kamu   2011. április 19.

Mér megint eltünt a szöveg
Na kezdjük elölről:

1, Az az érzésem, hogy mintha egy kicsit megsértődtél volna, pedig egyáltalán nem ez volt a szándékom.

2. A babstercet akkor is jobban szeretem.

3. Próbálom erőltetni magam de látod, elértem a maximumot

tacsifoto   2011. április 19.

Jaj kamu, csak nem hagy cserben a humorérzéket?
Mert azt nem bírnám ki.

distance   2011. április 20.

Kamu: A Tacsi az nagyon érzékeny lélek, tehat kesztyus kézzel banj vele.
Latod pld. Én legalabb ugy szeretem a hulyéskedéseket mint Te. Ebbol is latszik hogy ugyanabban a honapban ugyanazon a napon szulettunk. Kivéve azt hogy Te a kis Ocsém lehetnél boven.
Csutortokon inni fogok az egészségunkre. De nem sort hanem Palinkat.

distance   2011. április 20.

Tacsi: Megint koszonom a jokivansagokat.
Kar hogy nem vagyok otthon. Jo lett volna Egyszer Kamuval egyutt megunnepelni ezt a napot és természetessen Titeket mindannyiatokat beleértve.
Mindegy. Ami késik nem mullik.
A reményt nem adtam fel.

tacsifoto   2011. április 20.

distance! Nem vagyok ám én olyan érzékeny, amit írtam, viccesnek szántam, ott is vannak a szmájlik. Inkább kamu felé egy "poén csapás"

Én is ott akarok lenni a nagy koccintásnál, ki ne hagyjatok.

kamu   2011. április 20.

Hello
Isten éltessen nővérke
Ez már jó jel, hogy nem sört hanem páleszt iszol
Tacsival meg tényleg kesztyüs kézzel kell bánni, ezért úgy is bánok vele.
(box kesztyüs)

tacsifoto   2011. április 21.

Most már látod distance, hogy milyen ez a kamu!
Nem lehet csodálkozni, ha előbb-utóbb baseball ütő után nézek:))))))

WadWanda   2011. április 21.

Én is Boldog Szülinapot kívánok Tacsi!:)

Zsazsa anyo   2011. április 21.

Tacsi, boldog szülinapot kivánok!
Szeretettel: Zsuzsa

tacsifoto   2011. április 21.

Köszi szépen, de ma nem az én szülinapom van, hanem kamué és disance-é.

Biztos olvassák majd, és és reagálnak rá.

Zsazsa anyo   2011. április 21.

Tacsi, bocsi, úgy vettem ki a kommentekből, hogy neked van
szülinapod!

Ági mama   2011. április 21.

Distance, Kamu! Engedjétek meg, hogy itt a Tacsi borsósterce mellett kívánjak nektek még nagyon sok boldog szülinapot, jó egészséget és minden elképzelhető jót.
Distance, neked még külön kívánom, hogy sikerüljön rátalálni álmaid otthonára minél előbb.
Szeretettel üdvözöllek Ági..

kamu   2011. április 21.

Köszönöm Ági mama és istance a jókívánságokat (Természetesen Tacsiét is )

És ki az aki nem engem ismétlem engem akart felköszönteni????

Hűvösvölgyi nagyrét jövö héten reggel 6-kor 2x15 lépés távolság stb.
Majd a segédek elintézik a pontosítást

distance   2011. április 22.

Tacsikam: Az természetes hogy majd ott leszel a nagy koccintasnal. Te egy fo szerepet toltesz be és nélkuled nagyon szomoru unneplés lenne.

distance   2011. április 22.

Kamu: Kedves kis Ocsém. Remélem jo napod volt és a sor vagy palinka nem artott meg.
Én még eggyenlore egyenessen tudok jarni.

distance   2011. április 22.

Kedves Faterphoto, Wad Wanda, Zsazsa anyo és Agikam!
Mindannyiatoknak koszonom a szuletésnapi jokivansagaitokat ami Tacsinak szolt, de ugy veszem mintha nekem jott volna.

distance   2011. április 22.

Agikam! Kulon koszonom jokivansagodat arra hogy megtalajam az almaim otthonat.
Kellemes Husvéti Unnepeket kivanok Mindannyiatoknak.

faterphoto   2011. április 22.

Hát az nekte szólt remélem borogatjátok a másnaposágótt!
Szép napot:)

tacsifoto   2011. április 22.

Nézze meg az ember!!
Amíg én éjszakai ügyeletet tartok az unokámnál, addig Ti nélkülem isszátok le magatokat születésnap ürügyén:)))))!
Most gyorsan pótolnom kell: egészségetekre.

kamu, distance: Zsazsa anyóval jó lesz jóba lenni, mert olyan spájza van neki, hogy én ki sem tudok jönni már onnan, kihíztam az ajtót. Úgy jártam, mint Mici mackó.

Kukkantsatok csak be ide:
http://indafoto.hu/Zsazsa_anyo/indakonyha_2


Zsuzsa, ugye nem haragszol, ha két kiéhezett szülinapost szabadítok az indakonyhádba? Hadd csorogjon a nyáluk:))))))

Zsazsa anyo   2011. április 22.

Tacsi! Persze hogy bemehetnek, feltéve, ha találnak fogukra
valót! További szép napot!
Zsuzsa

distance   2011. április 24.

faterphoto: A masnapossagot ujabb unnepléssel apolom. Koszonom.:-)))

distance   2011. április 24.

Zsazsa anyo; Nagyon kivancsi lennék a tacsi altal ajanlott indakonyhadba. Mar ki is nyittom a web-site-ot mert elkezdett csorogni a nyalam.

distance   2011. április 24.

Zsazsa anyo: Megallt a lélegzésem amikor a jobbnal jobb falatokat meglattam. És ezeket mind Te csinaltad.
Te egy muvész vagy és mesterien kitudod elégitteni a legmagasabb igényu Gurmandokat.
GRATULALOK!!!
Mindenki aki szereti a finom és valtozatos falatokat azoknak ajanlom hogy nézzék meg hogy miket tudsz csinalni.
Van egy kérdésem. Van egy vendéglod és szakacskonyved?
Itt és Amerikaban komoly pénzeket tudnal csinalni.
FANTASZTIKUS.!!!

Zsazsa anyo   2011. április 24.

Kedves Distance! Köszönöm és nagyon kedves vagy!
Vendéglőm nincs, szakácskönyvem viszont sok, de azt
mások irták! A nem hagyományos ételeket általában
csak magamnak készitem, mert a család nem vevő rá!
Leragadtak a rántott hús és pörkölt stb. fogyasztásánál.
Azok is finomak, de fő a változatosság!
Kellemes húsvéti ünnepet kivánok!
Üdvözlettel: Zsuzsa

distance   2011. április 25.

Zsazsa anyo:
Én is nagyon szeretem a rantott hust, de volt sok olyan étel a web-site-odon amit én szivessen kiprobalnak.
Persze én mar nem fozok magamnak hisz egyedul élek, de ha vendéglobe megyek akkor mindig valami olyan ételt rendelek amit még nem ettem.
Kivanok egy Kellemes és Boldog Husvéti Unnepeket.

Zsazsa anyo   2011. április 25.

Distance! köszönöm! Én is úgy vagyok vele, ha étterembe
megyek, nem azt akarom enni amit otthon én is el tudok
késziteni, hanem olyat, ami érdekes és új.