_
Apátistvánfalva, Határőr emlékhely, SzG3
 • 2014. jan. 07.
 • 62
 • 0
 • 0
 • beágyazás
  XL L M S XS
  px
  HTML
  URL
 • jelentem
http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaimro...

Korábban beszámoltam már arról, hogy amikor Apátistvánfalván jártam, ezt a kis múzeumot csak kívülről tudtam megtekinteni, mert mindig olyan időpontban volt nyitva, ami nekem nem volt megfelelő. Most is olyankor mentem arra (mint utóbb kiderült), amikor nem voltak nyitva (szombat - vasárnap csak telefonos egyeztetés alapján látogatható), de egy úriember látta, hogy kívülről fényképezek és megkérdezte, nem akarom-e megtekinteni a kiállítást. természetesen ráállta. Mint kiderült, a gondnok volt és még egy kis tárlatvezetést is tartott nekem (valamint megengedte, hogy az információs táblákat levegyem a helyükről, így azok a fotókat nem csúfítják el).
Apátistvánfalva a trianoni béke után hirtelen határfalu lett és ráadásul egy zsák formában (ennél közelebb a határhoz már csak Kétvölgy, Felsőszölnök és Orfalu van, de csak egy picit), így logikus volt egy határőrs létesítése. Megtalálható itt minden: a "kommunikációs" szoba, az eligazító helyiség, a fegyverterem, az istállók, a lovász szálláshelye, meg az akkor használt szállítóeszközök egy része is. Egy nem ide illőt is találta, ez a Fertő tavon használt aeroszán. Amikor egyetemista voltam Sopronban, még olyan szigorúak voltak a határőrizeti dolgok, hogy az egyetemi öt év alatt egyszer sem jutottam le a Fertő tóhoz!
Az udvaron még megtalálható egy Csepel tgk, egy Lada Niva terepjáró, egy határőrizeti fülke és egy út határzár. Maga a kiállítás egyébként ingyenes, de szívesen elfogadnak adományokat a fenntartáshoz. Szerintem annak aki erre jár, meg kell tekintenie, már csak azért is, hogy mitől szabadultunk meg.
Gyártó: Konica Minolta DiMAGE Z20
Fókusztáv: 6mm
Rekesz: f/3.2
Zársebesség: 1/40
ISO: 160
Készült: 2014. jan. 04. 14:07
Kevesebb
Több