_
Alaszkai lazac - pótérmével
  • 2020. nov. 05.
  • 82
  • 0
  • 0
50 mm-es, részletgazdag, vaskos érme, ami az élet körforgásáról szól. Gazdájának nem kell megválni tőle, ha utaztatni kívánja. A szines érme marad otthon, a szintén fémből készült, jóval egyszerűbb, de azért mégis érdekes pótérme pedig gyűjtheti a kilométereket. Aktiválatlan. Saját ikonnal.
5 500 Ft

A lazacok életük során hosszú utat járnak be: édesvizű folyókban születnek, de életük nagy részét tengerekben és óceánokban töltik, és csak az ívási időszakban térnek vissza a folyókba, méghozzá rendkívüli szaglómemóriájuknak köszönhetően ugyanoda, ahol világra jöttek.
Az érme első oldalát egy sockeye, más néven vörös lazac díszíti. A sockeye az egyik legérdekesebb alaszkai lazacfaj, mivel az ívás során ezüstös színű teste élénkpirossá, feje, uszonyai, farka, pedig zöld színűvé változnak. Az ívási időszak november–február között tart. A folyón felfelé igyekezvén a hal akár 3 métert is tud szökni, hogy áthaladjon az akadályokon. Bejárja a kereskedelmi hálók, a pecások csábító csalijainak és az őshonos vadászdárdáknak, kézihálóknak a labirintusát. Ezeket a veszélyeket az érme szélén láthatjuk.
“Szülőhelyére” érkezve, a nőstény farkával fészket ás, és ebbe rakja ikráit, melyeket a hím azonal megtermékenyít. A nőstény 10 000-40 000 golyó formájú, narancsvörösszínű, 5-7 milliméter átmérőjű ikrát rak. A kikeléshez 70-160 nap kell, Kikelés után a lárván még megvan a szikzacskó, amely táplálja. A kavicsfészek elhagyása után a kis lazac rovarlárvákkal, férgekkel és más, vízben élő gerinctelenekkel táplálkozik. Amikor eléri a körülbelül 10 cm-es testhosszt, változtat életmódján. Nagyobb halakra vadászik; testének mintázata is megváltozik, hogy jobban álcázza magát. A fiatalok 1-5 évig maradnak az édesvízben, majd nagy csoportokban indulnak felnőttként az óceánban élni. A tenger felé vezető útjukon színük ezüstössé válik. Napjaik hátralévő részében sós vizben töltik, míg végül visszatérnek a folyókhoz, felfelé úsznak a szüleikkel szembesülő összes veszéllyel szemben és tojást raknak, hogy a következő generációvá váljanak, mielőtt meghalnának.
A lazac fejlődését szintén az érme szélén követhetjük nyomon.
Az érme hátoldala azokat a fajokat ábrázolja, amelyek hasznot húznak a lazac életéből. A fókák és a bálnák, az emberek, a madarak, az oroszlánfókák, a medvék és egyebek mind a lazacból táplálkoznak. A lazac életciklusa így még számos életciklust gerjeszt, nemcsak Alaszkában, hanem a világ többi részén is. – írom ezt, miközben egy finom füstölt lazacos szendvicset eszem.
Kevesebb
Több