_
Csak a szépre emlékezem,,,
  • 2014. szept. 06.
  • 2301
  • 47
  • 18
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Tompa Mihály

https://www.youtube.com/watch?v=ajCYQL8ouqw

S míg minden tél után kizöldül a kopár

Éltünk se veszhet el örök bú s gyász miatt!
Elmúlik tőlem is e keserű pohár,
Melyet velem te bölcs tetszésed most itat.
Emelj, emelj, kit a csapás megrengette!
Segíts, hogy elbírjam viselni, ami ért!
S bármit hoz a világ s élet története:
Tudjam, kitől van az s ne kérdezzem miért? -

Virágok és füvek harmatban fürdenek,
Nyugodt, setét az éj; a holdvilág lement, -
Ahonnan áldással száll e lágy permeteg:
Az én lelkemre is szálljon le béke, csend!
Hogy a sír hűs gyepén nyugtatva homlokom,
Híggyek, reméljek s ezt lehessen mondanom:
Ha elvesztettem itt, majd feltalálom ott...!
Legyen meg hát Uram, te szent akaratod!!
----

solio   2014. szeptember 06.

Nagyon kifejező, és jó a cím is!

Rolling   2014. szeptember 06.

Kalandos élete volt,értelmiségi de egyike az átvert lakás nélkül maradott embereknek.Sokáig külföldön élt.Ápolt,annak ellenére hogy az ég alatt él.Mosolyog,pozitív gondolkodású.
Örülök,hogy tetszik.

Rolling   2014. szeptember 07.

Köszönöm!Pedig nem fojtanám beléd a szót,,,

Rolling   2014. szeptember 07.

Ritka,hogy nem iszik,nem dohányzik,tiszta a ruhája,haja rendben.Értelmes,senkit nem okol sorsáért.Van tartása,mindennek ellenére.

iiilona   2014. szeptember 11.

Az amit fent olvastam mind tükrözi ez a fotó! Remek ábrázoló fotó! Gratulálok!

Mária képei   2014. szeptember 11.

Nagyon elszomorodtam. Nincs senki a családból aki segíteni tudna ?

Rolling   2014. szeptember 11.

Idősebb,mint látszik,,,egyedül maradt.
Sok ,hasonló sors létezik.Köszönöm,hogy időt szántatok egy kis beszédre.
Alber Fruzsina- Dávid Beáta: Ha elszakad a háló... A hajléktalanság kapcsolathálózati megközelítésben. (2001).Azóta Ferge Zs,Szabó,Mészáros stb készítettek tanulmányokat,egyre lehangolóbb a kép.

Ezek nélkül is látjuk naponta.
A süllyedő profitráta miatt folyamatosan nő a globalizálódó gazdaságban a tőke szerves összetétele (állandó tőke aránya megnő a változó tőkével szemben / technikai eszközök, befektetések szerepe a munkaerővel szemben), jelentős mértékben csökken a foglalkoztatottság.
Becslések szerint a föld lakosságának fele termelési szempontból fölöslegessé vált, s a kapitalizmus korábbi stádiumait jellemző munkanélküliek „tartalékserege" elveszíti régebbi funkcióját: egyértelművé válik, hogy már fellendülés idején sem képes a munkerőpiac felszívni e széles, a termelésből kiszoruló társadalmi csoportokat. A foglalkoztatottság a centrum országaiban már a konjunktúra idején is csökken, a technikai fejlődés folytán a munkaerő kiszorul a termelésből, a munkanélküliség krónikussá válik, miközben az ellátások leépülnek. Fokozódott a tőke koncentrálódása, centralizációja, a profitráta fenntartásának érdekében a globalizáció hatására a transznacionális vállalatok a termelésüket kihelyezték az alacsonybérű országokba - biztosítva az értéktöbblet többletmunka általi kisajátítását, a kizsákmányolást . A fejlett tőkés államokban ped

Rolling   2014. szeptember 11.

A fejlett tőkés államokban pedig a profitráta fenntartásának az egyik legfontosabb eszköze a tőkejövedelmek növelése, a bérjövedelmek csökkentése volt a GDP arányában ( a tőkét terhelő adókat mérsékelték, a bért terhelő adókat növelték). 1990-tól kezdve a tőke számára irracionálissá vált a Nyugat-Európában a második világháborút követően kialakult újraelosztó, egyenlőtlenségeket mérséklő, tőke-munka ellentétet tompító jóléti államok fenntartása.
Budapest XII. kerület, Csörsz utca

Kolozsvár, majd Budapesten a Mozsár utca és az Alkotás út voltak a cég előző telephelyei. A Németvölgyben, a mai Alkotás utca 2×3 útpályás forgalmát tekintve különösnek tűnik, hogy az utolsó helyszínt éppen a villamos által keltett rezgések miatt kellett elhagyni. Így települt a vállalat a mai Csörsz utcai terület egy részére. 3-4 évtized alatt, folyamatos fejlesztések hatására foglalta el az Alkotás utca, Csörsz utca, Nagy Jenő utca és Dolgos utca által határolt területet. A nyolcvanas évek közepéig állandóan bővült, megújult az épületegyüttes. Az utolsó beruházások egy része kényszerűségből született, mivel a második világháború előtt készült épületek a gyors kötést biztosító bauxit betonból készültek, már a hatvanas évek elején állandó figyelést, statikus megerősítést igényeltek. A hatvanas évek végén készült a négyemeletes korszerű raktárépület, valamint a ma már FOTEX Rt. tulajdonban lévő optikai toronyház. Az országban kevés vállalat települt ilyen gyönyörű környezetben. Az i

Rolling   2014. szeptember 11.

Az itt dolgozók nap mint nap gyönyörködhettek a Sas-hegy, Gellért-hegy, Széchenyi-hegy látványában. Az első kapavágások idején a Budai vár, a Rózsadomb és a Hármashatárhegy is a panoráma része volt.

Az 1997-ben megkezdett bontási műveletek szívszorító látványt nyújtottak az arra járóknak. A közel százéves műemlék jellegű épületek mellett alig tíz éve átadott vasbeton szerkezetű műhelyek is bontási romhalmazzá váltak. Nemcsak az egykori MOM dolgozók könnyezték meg a fizikai megsemmisülést, hiszen enyészetté vált a több mint száz év alatt kialakult, világszínvonalra jutó magyar finommechanikai ipar is.

A végről
Rosch Gábor építész, a Hegyvidéki épületek című könyv szerzője:

„1997. Személyes emlékek: esténként tompa dübörgésre alszom el, s reggelenként betonszerkezetek halk recsegése-ropogása ébreszt. Bontják a MOM-ot. Az ablakunkból kitekintve napról napra változik a kilátás. Lassan a leomló téglafalak és betonpanelek mögül újra előkandikálnak a Vár házsorai. Valamikor elemista kisdiák koromban naponta mentem el a hatalmas gyárépület mellett, a régi Tanítóképző gyakorló iskolájába menet. Láttam a romjaiból újjáéledő gyárat, majd a nagy iparosítási lázban egyre sűrűsödő beépítést. Később építészmérnökként a mellettem lévő rajztáblán születtek meg kollégám keze alatt a MOM fénykorának épületei. Ha nosztalgiával gondolok vissza a gyárra, ebbe az is beletartozik, hogy jóval később, nyári szünidejében fiam itt szerelgetett optikai berend

Elizabeth Vancsai   2014. szeptember 11.

Köszönöm szépen ezt a csodás fotó és vers együttest ♥ A szívemig hatolt !!!

Rolling   2014. szeptember 13.

https://www.youtube.com/watch?v=ajCYQL8ouqw
Ha sötét, felhős is az éj most,
lesz fény fenn az egekben,
s felfénylik a holnap. Úgy legyen!
Egy dal szavára ébredek majd,
s Mária Anyánk lesz velem,
ki bölcs szavakat suttog. Úgy legyen!


Úgy legyen! Úgy legyen!
Úgy legyen! Úgy legyen!
Az lesz majd a válasz. Úgy legyen!

Rolling   2014. szeptember 17.

iiilona: Két komment és a kedvencelésed eltűnt./?)

iiilona   2014. szeptember 17.

Ritkán, de sajnos megtörténik.

Nagyon értékelem a kiegészítéseket. Helytállóak, mély emberi érzésekkel.***)

Rolling   2014. szeptember 17.

Köszönöm.Oda szoktam klikkelni a kedvencelőkre ,amikor pl az albumodat nézném.Nem írok ,külön a keresőbe.Így vettem észre.

Rolling   2014. szeptember 17.

Legalább is akinek van emléke,főleg jók.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban