_
A kupola kívül-belül,,,
  • 2014. júl. 11.
  • 1565
  • 38
  • 12
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
1893 után épült mű-törökfürdő, népgőzfürdő.
Az eredeti épületre mint népfürdőre 1893-ban adott építési engedélyt a Fővárosi Tanács, építtetője a Szent Lukácsfürdő Részvénytársaság volt.
A terveket Ray Rezső, többek között a Herczog palota, a Törley palota, a Lukács iszapfürdője és a Royal szálló építésze 1983. július 22-i datálással jegyezte, Wellish Sándor és Gyula építőmesterek kivitelezték 1893 és 1895 között. Az épület törökös jellegét a romantikus építészetből átmentett polikróm sávozás, a török kupolák nyolcszögű formája, a félholddal koronázott csúcsdísz tovább fokozta.
Az 1920-as években a főhomlokzati tornyot emeleti toldalékkal bővítették, a '70-es évek elején az épületet a ma is látható rom kivételével lebontották. Az akkori tervek szerint egyébként szanálták volna a "török" kupolát, a szomszédos klasszicista műemlék épületet és a Malomtó presszót is. A műemléki hatóság a védett épület, a Frankel Leó út 46. számú ház bontását végül megakadályozta. A terület alatt - feltárás alatt álló, közép-európai unikumként megtalált - vizes barlang, a Molnár János-barlang húzódik. A malomtavat a barlangban fakadó Boltív- és Alagút-források táplálják, a víz csővezetéken jut a Lukács fürdő uszodájába.

Rolling   2014. július 11.

A császármalom - azonos a felhévizi királyi malommal - XV. századi eredetű, később puskaporőrlő malommá alakították. A malomtó vélhetően a malom gátjai által felduzzasztott víz hatására keletkezett. A tavat többször leeresztették, ilyenkor még a gellérthegyi, alhévizi források vize is apadni kezdett. A tónak különleges növényvilága van, elsősorban meleg forrásvizekben tenyésző délszaki növények, mint például a lótuszvirág. A tó jelentősége abban rejlik, hogy őstó, az összes budai gyógyforrás szabályozója

anna schwelung   2014. július 11.

Nagyon klassz! A kiegészítésekkel együtt még inkább.
Csak az a 18 pötty.....az mi a manó?

Rolling   2014. július 11.

anna schwelung:Kedves Anna,mint a cím jelzi(ezért is írtam ezt)a kupola belseje.Így szűrődik be kintről.Semmi világítás nincs.Úgy próbáltam érzékeltetni,pont körbe fogja a külső kupolát,ahol látni a ,,pöttyöket"szintén.
Majd készül a többi,tóról stb,,
Köszönöm szépen az értékeléseket,hozzászólásokat.

Elizabeth Vancsai   2014. július 13.

Ez annyira lenyűgöző és csodás, különleges. !!! Köszönöm szépen a leírást is ☺♥

Rolling   2014. július 13.

Köszönöm Elizabeth.

A tó +alagútrendszere is különleges,ezért csúszik évtizedek óta több terv megvalósítása.

nevetnijo   2014. július 14.

Nagyszerű fotó és leírás! Képedről jut eszembe, egy vagy két éve jártam itt, akkor én is fotóztam. Meg is keresem és majd felrakom én is :)))

Rolling   2014. július 14.

Várom.Sok ,,elfekvő " van nálam is.Ilyenek a svájci fotóim,eddig nem volt időm,azt gondoltam örökre magángyűjtemény marad.

Mária képei   2014. július 16.

Kedves emlékek fűznek a környékhez, gyakran jártunk a Malomtó presszóba .: Ami fontos, a kép remek :)

Rolling   2014. július 16.

Valaha,az egész környék nagyon hangulatos ,földszintes házak,kis vendéglők,sok fa,,,levegős volt.
Köszönöm.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban