_
Egykor-egyben .
  • 2013. szept. 25.
  • 1837
  • 47
  • 13
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Az építkezés 1911-ben kezdődött, a gyárat - a hozzá tartozó tisztviselői és munkáslakóteppel, valamint a kiszolgálóépületekkel - 1913 októberében adták át. Ugyanazon évben több régi gázgyárban leállították a termelést: az 1871 óta működő újpestiben novemberben, az 1866-ban átadott budaiakban pedig decemberben.

A maga idejében az óbudai a legkorszerűbb gázgyárak egyike volt. Napi 250 ezer köbméter termelésre kalibrálták, területén tíz kilométernyi vágány kanyargott, amelyet a budai körvasútra kapcsoltak. A telep a békeidők utolsó nagy fővárosi beruházása volt.

A gyár 1984-ben, a földgázra való átállással vesztette el funkcióját. A hatalmas telep kisebbik részét a kilencvenes évek végén eladták - ma egy számítástechnikai világcég és egy honi kft. működik itt -, az építészeti szempontból értékesebb terület azonban megmaradt a fővárosnak; több egységét a Fővárosi Gázművek Rt. használja, amelynek 2007-re kell kivonulnia az ingatlanról. A költözést 1997-ben kezdték meg, már csak az észak-pesti szolgáltatási, központi szállítási és gázmérő-hitelesítő osztályuk működik Óbudán. Az egykori munkás- és tisztviselő-lakótelepeken ma is laknak.

balmár   2013. szeptember 25.

Nagyon jó, a felhők is nagyon szépek!!!!

Gomba68   2013. szeptember 25.

Szeretem ezeket a régi ipari épületeket.Különleges varázsuk van.
A fotó is nagyon tetszik. :)

anna schwelung   2013. szeptember 25.

Ma hajókáztam arra, nem emeltem rá a gépem, de örömmel tapasztaltam, hogy beállványozták!....vagyis megszépül a jövőben.

Rolling   2013. szeptember 26.

Gomba 68:Maga az építészet is varázslatos hiszen új születik.A régi ipari műemlékeknek múltjuk is van,nem szólva a különleges tornyokról,üzemcsarnokról,óriás kéményekről,Itt,annyiban ,,szerencsés" a helyzet,hogy a gyári lakásokban,óvodában ma is zajlik az élet.Találkoztam egykori munkásokkal,még kertészkednek ,mesélnek egy számukra akkor nagy biztonságot adó munka helyről.Örülnek,egy rész a gyárból újjá születik.Szinte ,minden épület egy kis csoda.
Köszönöm.

iiilona   2013. szeptember 27.

A fotó remek. Köszi az ismertetőt.

Rolling   2013. október 21.

Örülök!
Szépen halad az építkezés.Nem értem rá,feltölteni,,

anna schwelung   2013. október 22.

Talán félreértettél, nem róttalak meg, hogy nem jelentkeztél róla új képpel.(hogy is tehetném)
Csupán utaltam rá, hogy már - ahogy néhány társam is - a böngészőben történt megjelenés előtt is láttam a ragyogó fotód.

Rolling   2013. október 22.

Dehogy!
Értelek,csak mondom-vannak új képek,nem volt időm feltenni.Sokszor vagyok ott.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban