_
A kerítésen túl.
  • 2013. szept. 15.
  • 1428
  • 35
  • 10
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
A NAGYTÉTÉNYI SZÁRAZ-RUDNYÁNSZKY KASTÉLY TÖRTÉNETE
A magyar késő-barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély a Grassalkovich-típusú kastélyok stílusjegyeit mutatja. A trapézidomba komponált, A betűt formázó épülettömb északra néző cour d'honneur-ös (díszudvaros) főhomlokzatát barokk programmal alakították ki. A korszak igényei szerinti, kissé színpadias, gazdag fény-árnyék hatásokat biztosító párkányok, pilaszterek, oszlopok és fülkék tagolják. Az igényes szobrászati dísz méltó koronája az épületnek: a kupolára emlékeztető tetőszerkezettel fedett középrizalit oromzatában a Száraz és Rudnyánszky család címere büszkélkedik.

A nagytétényi kastély ókorban gyökerező története szinte analóg Magyarország történelmével. A kastély helyén már az I-II. században épült római "villa rustica", vagyis egy gazdálkodó háza állt. A középkorban a villa maradványai beépültek a kastély alapfalaiba, nyugatra néző kapujának orsóköve a kastély pincéjében ma is látható. Feltételezések szerint a mai kastély magva, a római maradványokat is magába foglaló gótikus várkastély a 13. sz. folyamán az Árpád-házzal rokonságot tartó helyi birtokos Tétény család számára épült. A szabálytalan négyszöget képező építmény keleti (Duna felőli) oldalán kétszintes lakószárny, nyugati oldalán 1-1 toronnyal szegélyezett kapu állt. 1309 körül Tétény Hédervári Lőrinc nádor, a budai vár kapitánya tulajdonába került, s azt a család több mint két évszázadig birtokolta. A Héderváriak idejében a déli fal mentén a lakószárnyat L alakban kibővítették.

A török hódoltság másfél évszázada (1541-1686) alatt Tétény a budai szandzsákhoz, közvetlenül a szultán fennhatósága alá tartozott. Az épületet magas rangú török tisztek lakták. 1686-ban a felszabadító harcokban mutatott vitézségéért Buchingen Ferenc kapitány kapta meg, majd az elzálogosított javakat Száraz György váltotta meg.

A később bárói rangra emelt Száraz György királyi személynök 1716-ban kezdte meg a gazdálkodást Tétényben és hozzáfogott a kastély újjáépítéséhez és kibővítéséhez. A középkori várkastély eredeti körvonalainak fenntartásával északon a várfal mentén új, egyemeletes, összekötő épületszárnyat emeltetett és a déli oldalon a toldalékszárnyat a délkeleti saroktoronyig kiépíttette. Így egy zárt belsőudvaros, négyszögletes tömböt formázó épületegyüttes alakult ki. György báró a kastély déli falával párhuzamosan boltozott istállóépületet is emeltetett

A báró halála után veje, Rudnyánszky József lett az új tulajdonos, aki az 1778-ig elhúzódó külső és belső átépítés során reprezentatív főúri rezidenciává alakíttatta a kastélyt. Az ő idején alakították ki a díszlépcsőházat és a két szint magasságú dísztermet magába foglaló cour d'honneur-ös főhomlokzatot. A szobák falát al secco technikával festett faldíszek gazdagították, amelyek az emeleten ma is láthatók.

Rolling   2013. szeptember 15.

zoliber kérte.Köszi.Talán így jobb,mert kora tavaszi fotó(amikor inkább tél volt)minden szürke,kopár volt.

iiilona   2013. szeptember 15.

Nagyszerű lett így is. A hangulata egy kicsit másabb! Gratulálok.

Az ismertetőt még elolvastam. Köszi itt is.

Bányászlány   2013. szeptember 16.

Köszönet a "fülszövegért", ha tudnád Rolling hányszor elgurultam mellette, még évekkel ezelőtt Érd felé menet, most sajnálom csak igazán, hogy még egyszer sem álltam meg mellette. Remélem még pótolható!

Rolling   2013. szeptember 17.

Bányászlány:Én kikerekeztem ,de nem volt nyitva.A környéken kockakő burkolatot kapott több utca(itt,a templomnál) stb,mely biztosan elkészült. http://www.nagytetenyi.hu/informacio/

Bányászlány   2013. szeptember 17.

Ó, ez nagyszerű Rolling,köszönöm, ebben minden benne van, így majd legalább mi nem buszozunk ki hiába.

Rolling   2013. szeptember 17.

Szoktam jelezni,amerre járok,,van ahol telefonos egyeztetés kell
,stb,,
Szívesen.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban