_
Sóstói tükör.
  • 2013. aug. 11.
  • 1305
  • 33
  • 11
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem

DittusPhoto   2013. augusztus 11.

Ó de szép! :))
Kellemes kirándulás lehetett a mai, ilyen szép helyen.

iiilona   2013. augusztus 11.

Csak ismételni tudom, az előttem szólókat - gyönyörű -. Színeiben, fényeivel, a tükröződéssel.

Rolling   2013. augusztus 19.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást,értékelést.
A Sóstó maga a nyugalom,csend,színek harmóniája.Tiszta friss levegő az erdőben. Krúdy tudta és sokszor látogatta e remek helyet.

Rolling   2013. augusztus 19.

A Sóstóról és vizéről
Nyíregyháza északi részén, Sóstógyógyfürdőn találjuk a csodálatos környezetű Sóstót, amely vízterülete közel 9,5 hektáron terül el. A kellemes vizű tó mélysége maximum 2 és fél méter, északi része csónakázótóként, a város felé eső része, pedig népszerű fürdőhelyként funkcionál. A tó vize kiemelkedik a nátriumsó koncentrációja és a sziksótartalma végett.
Strandolás a Sóstónál, a strand története
A Sóstó már a 19. században igen kedvelt fürdőhelynek bizonyult, erről több írásos emlék is tanúskodik.

A tó ma látható formáját az évtizedek alatt történt gyakori mederkotrások után nyerte el, volt már ettől a mérettől nagyobb is 1931-ben, de az a rész akkoriban inkább mocsár volt, és azt idővel feltöltötték. Hajdan a partra felgyűlt sziksót összegyűjtötték, és azt a közeli szódagyárban feldolgozták.

A Sóstó vízét már régen is csodás gyógyhatásúnak tulajdonították. Jósa András megyei főorvos is azt vallotta, hogy bizony a Sóstó vize gyógyulást eredményez a csúz, a köszvény és vérbetegségek ellen is.

A már évszázados nyíregyházi fürdőkultúra megléte természetesen nem múlt el nyomtalanul a tó partvidékén. Olyan látnivalók találhatóak itt mint a Krúdy Vigadó és az épület környéki szobrok, mint a Fekvő nő avgy a Korsóvivő szobra, a Svájci lak. A strandolás élményéhez kapcsolódóan mindenképp említésre méltó a Fürdőház és a Sóstógyógyfürdőben üzemelő Aquarius Élményfürdő. Az igazi kulturális és néprajzi értékekre

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban