_
Szűz Mária kis Jézussal
 • 2020. jan. 25.
 • 92
 • 15
 • 9
 • beágyazás
  XXL XL L M S XS
  px
  HTML
  URL
 • jelentem
A Kertész-Dob utca sarkán, Szloboda Antónia kezdeményezésére, 1904-ben emelt eklektikus bérház falán (az építés évszáma a kapu felett olvasható) szinte észrevétlenül lapul meg egy míves alkotás: az évtizedek alatt megszürkült vakolattal sajnos egybeolvad a ház látványos dísze, egy Szűz Mária a kis Jézussal szobor. Az épület tervezői Knötgen Gusztáv és Bach János voltak.
A fénykorában az utca ékességének számító lakóház érdekessége, hogy a padlástér egy részét feltehetően egykor kis kápolnának képezték ki. Erre utalhat az alig (ki)olvasható feliratsáv is a homlokzaton, amelyet maga a szobor vág ketté: "MAGYAROK NAGYASSZONYA - KÉRJ ÁLDÁST ORSZÁGODRA"
1944-ben ez is csillagos ház volt. (forrás: kozterkep.hu)
Kevesebb
Több

frangipani   2020. január 25.

Gyönyörű. A szobor, az ablakdíszek és a fotó is.

Hermi   2020. január 26.

Megint egy igazi kincsre bukkantál!

nevetnijo   2020. január 26.

frangipani, köszönöm. Sajnos lassan már fekete lesz a vakolat, nagyon úgy néz ki, hogy ez a megépítése óta nem volt tatarozva. :(

nevetnijo   2020. január 26.

Köszönöm Hermi! Ezek még a novemberi csavargásaimból vannak. Most volt rá időm átnézni a fotóimat, mi az amit még nem mutattam meg nektek.

frangipani   2020. január 26.

Annyira jó, hogy megosztod velünk ezeket a fotókat. Nagyon jó gyönyörködni bennük, és rengeteget tanulok belőlük, hála még a kommentjeidnek is.

frangipani   2020. január 28.

Erzsike: nagyon jó egymás dolgaiban gyönyörködni, tanulni. :-)

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban