_
volt egy likőrgyár - díjak, érmék
  • 2020. jan. 22.
  • 277
  • 12
  • 10
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Budapest VIII. Nagyfuvaros u. 3/B. Kaufmann Jakab likőr rum és ecetszesz gyára.

Furcsa, kerek alakzatok vonzzák a szemet a Nagyfuvaros utca 3/B homlokzatán. Lehetetlen kivenni a mintájukat, de egészen biztosra vehetjük, hogy vásárok és kiállítások díjai, érmei. Talán az 1896-os millenniumi szemle valamely kitüntetése is ott van közöttük. Hiszen abban az évben már működött Kaufmann Jakab "likőr-, rum- és eczetszeszgyára" a Józsefváros akkortájt legnépesebb fertályán, a Népszínház utcától néhány háznyira.
Ma már persze semmi más nem emlékeztet rá, mint az egykori gyárépület felirata: "Kaufmann Jakab likőr rum és ecetszesz gyára". A kitüntetések másai és maguk a betűk rég eltűntek - csak a lenyomatuk silabizálható ki. De a feljegyzésekből szerencsére megtudható, milyen is volt Kaufmann Jakab likőrgyára: kicsi. A legkisebb a századelő Budapestjén, ahol tucatnyi hasonló üzem működött. Kaufmann Jakab azonban mindössze nyolc embert alkalmazott. Kis családi vállalkozás lehetett ez, akárcsak Grauer Miksa rum, likőr és ecetgyára a Rákóczi út 45. alatt, amelyből Kaufmannék 1890 körül kiváltak. A Postatakarék csekkszámla-tulajdonosainak 1938-as listájában még olvashatók a Kaufmann-cég adatai, az 1948-as lajstromban azonban már hiába keressük őket. De működött még a gyárépület emeletén az összenyitott két lakásból kialakított ortodox zsinagóga. Az csak valamikor az ötvenes évek elején szűnt meg.
Kevesebb
Több

nevetnijo   2020. január 23.

Szívesen frangipani. Nem valami jó minőségű kép, érdekességéért tettem fel. :)

Hermi   2020. január 24.

Nagyon jó, hogy a leírást is mellékelted, nagyon érdekes!
Így múlik el a világ dicsősége...:(

nevetnijo   2020. január 24.

Hermi, én nagyon szeretem felderíteni a régi házak történetét. Milyen emberek éltek előttünk, mivel foglalkoztak, a városkép hogyan alakult. Ráday Mihály műsorát is ezért szerettem, kár hogy már nincs. Ha unokáink már egyes épületeket nem is fognak látni, talán a fotók, leírások megmaradnak, és azokat meg tudják nézni, ha lesz rá érdeklődésük.

Hermi   2020. január 24.

Nagyra becsülöm az igyekezetedet, munkádat, amivel megörökíted ezeket az épületeket! Szívesen, bár néha nagyon szomorúan nézem őket....

nevetnijo   2020. január 24.

Örülök dicsérő szavaidnak. Szomorú vagyok én is, ha ilyen épületeket látok. :( Jó lenne, ha a lakók jobban odafigyelnének környezetükre.

frangipani   2020. január 24.

Csatlakozom Hermihez, nagyon szívesen nézem a képeidet, és sokat tanulok is belőlük. Imádom az épületeket, Ráday műsora nekem is nagy kedvencem volt.

Somogyi Erzsébet   2020. január 24.

Sokat nem tudok hozzáfűzni az előttem szólók írásaihoz, köszönöm én is az ismertető leírásod és a hiteles fotókat.
Nálunk most nagy az érdeklődés a régi dolgok iránt.
Jelennek meg könyvek kultúrális eseményekről, épületekről, személyekről, régi szokásokról, s a városunkban jelenleg történtekről.
Legalább az utódaink, akiket érdekel képben lesznek.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban