_
virágfüzéres ház becsomagolva
 • 2019. okt. 01.
 • 104
 • 13
 • 5
 • beágyazás
  XXL XL L M S XS
  px
  HTML
  URL
 • jelentem
Hild József bizonnyal keserűen elfordulna, ha látná a tervei alapján épült Baross utca 40. szám alatti polgárház mai állapotát. Százhetvenhat év telt el azóta, hogy Kubinek Ferenc megbízást adott a XIX. század kiemelkedő mesterének az itt felépítendő klasszicista stílusú lakóház megalkotására. Az építkezés helyszínéül az akkori Steinbrucher Gassét, a mai Baross utcát jelölte ki, ahol néhány hónap leforgása alatt elkészült a kis városi palota, amolyan nyári lak. Ekkoriban csupán néhány földszintes házacska állt még a környéken.

Egy későbbi tulajdonos, Thanhoffer Pál 1861-ben Diescher József építőmesterrel húzatott emeletet a házra, amelynek homlokzata ezzel el is nyerte mai formáját. Diescher a kapu- és az ablakkeretezéseket félkörívesre alakította át, a három középső emeleti ablakot pedig virágfüzérekkel díszítette, romantikus jelleget adva ezzel az épületnek. Innen ered közkeletű, virágfüzéres ház elnevezése is.

Több mint tíz éve "haldoklik" az épület, majdnem összedőlt.Üres falai között évekkel ezelőtt otthontalanok vertek tanyát, akik a régi nyílászárókat eltüzelték, a kovácsoltvas korlátok egy részét ellopták, a lépcsőházat szeméttel hordták tele, s csak a kapualj és a földszinti ablakok befalazásának eredményeként sikerült megszüntetni a „spontán hajléktalanszállót”.(forrás: prusi.blog.hu)
Gyártó: FUJIFILM FinePix S2980
Fókusztáv: 5mm
Rekesz: f/3.1
Zársebesség: 1/100
ISO: 64
Készült: 2019. szept. 28. 15:30
Kevesebb
Több

nevetnijo   2019. október 02.

Eltaláltad anna, a virágfüzéres ház, ahova nagy merészen bementél. Mivel csak most töltődtek fel a képek, most címkéztem.

anna schwelung   2019. október 02.

Azért ismertem fel a "belsejéről".
Már nem busszal járok Fradi meccsre, hanem metró és Köztársaság térről villamossal....így nem vagyok képben :-(

nevetnijo   2019. október 03.

anna, majd én tudósítalak, hogy képben legyél. :)))

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban