_
csak óvatosan!
  • 2017. jún. 07.
  • 295
  • 19
  • 6
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem

Hermi   2017. június 07.

Ez természetes ilyen könyvek között, de mégis félnék, hogy így is valami kárt tennék bennük...

nevetnijo   2017. június 08.

Óvatosan lapozgatva, kesztyűt használva nem igen lehet kárt okozni a régi könyvekben. Inkább a raktározásra kell odafigyelni, páratartalom, ne legyen vizes, megfelelő hőmérséklet. Amit néha igen nehéz betartani a szűkös raktári hely miatt, no meg az anyagi forrás nehézkesen jön a fenntartótól. A mi könyvtárunkban is vannak ilyen régi, úgynevezett védett könyvek. Nagyszerű belelapozni, nézegetni, belegondolni hogy elődeink ilyen kincseket hagytak ránk. Pl. megvan spanyolul a Don Quijote, 1662-ben adták ki.

Hermi   2017. június 08.

Hű, hatalmas értékek ezek!
A raktározási gondokról időnként hallani a tv-ben, bár nem könyvekkel kapcsolatban, inkább levéltári relikviák kapcsán...:-( Pl. a Várból elköltöztetett Országos Levéltár is sok gonddal küzdött a hirtelen költözés miatt, nem tudom, megoldódtak-e a problémáik...

nevetnijo   2017. június 09.

Vigyázunk is ezekre az értékekre!
Levéltári költözés kész agyrém. XI. kerületben jelöltek ki épületet, hogy oda kell költözniük. El sem tudom képzelni, hol van ott olyan hely, ahol elférnek. Bár a Bocskai, Daróczi utca sarkán van egy új épület, lehet oda mennek, ezt pontosan nem tudom. Már tavaly elkezdték áthordani az iratokat, amikor gondok adódtak a páratartalommal, és leállították az átcuccolást,ez még tavaly volt. Most májusban azt mondta a kormány, minden oké, megoldották a problémát, a páratartalommal mostanra már nincs gond, és folytatódhat a 18 kilométernyi iratanyag elszállítása, ami hetekig is eltarthat. 2016-ban a 18 kilométer vári iratanyagból az egy hétig tartó költözés során alig 500 iratfolyóméter (az iratanyag harminchatod része) került ki a Daróczi útra. Tehát nem lesz olyan egyszerű átszállítani ezt az iratmennyiséget, szerintem a hetekből hónapok lesznek!!!!

Hermi   2017. június 09.

Döbbenet, hogy mit be nem áldoznak a vár birtoklásáért...:-((

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban