_
..
  • 2016. nov. 04.
  • 334
  • 21
  • 29
  • beágyazás
    XXL XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: FUJIFILM FinePix S2980
Fókusztáv: 5mm
Rekesz: f/3.1
Zársebesség: 1/150
ISO: 64
Készült: 2016. okt. 29. 16:39
Kevesebb
Több

Hermi   2016. november 04.

Idejét múlt figyelmeztetés, sem nem dolgoznak, sem tető sincs...

ibi67   2016. november 05.

Nem figyeltek eléggé, leszakadt a tető.

nevetnijo   2016. november 05.

Hermi, elfelejtették levenni a figyelmeztetést. :))

nevetnijo   2016. november 05.

ibi, reméljük a munkások nem a téglák alatt vannak! :)
Látva a te fotóidat, meg a fb-on is, kíváncsivá tettél, és én is elindultam egy fotósétára. Érdekes és megdöbbentő látvány volt. Ez már teljesen más Józsefváros lesz, mint a régi. Még meg kell szoknom a hatalmas üveglétesítményeket.

ibi67   2016. november 05.

Jó lenne megőrizni a régi épületeket legalább fotón. Tudom, hogy ez is fejlődés, de a jelleget jó lenne megőrizni szerintem. Biztos, hogy felújítás nélkül nem lenne jó itt lakni, de én el tudtam volna képzelni, hogy csak a falakat, födémeket újítják fel, festik át, a jelleg megmarad.

nevetnijo   2016. november 07.

ibi, teljesen úgy gondolom én is, ahogy te. Ezekben az utcákban sajnos olyan épületeket is lebontottak, és majd még fognak is, amit még meg lehetett volna menteni. Gondolom egyszerűbb lebontani, nekiesni a buldózerrel, mint felújítani. Ezek a nagy csillogó üvegépületek számomra még nagyon idegenek.

ibi67   2016. november 07.

Nem illenek a környezetbe. Tudom, hogy egyszerűbb újat építeni, de ekkora stílus váltás már túlzás.

ibi67   2016. november 07.

Szerintem mindig idegenek lesznek ezek az épületek, nekem a Kálvin tériek sem tetszenek, pedig azok már néhány éve ott vannak.

nevetnijo   2016. november 07.

Én is úgy érzem, túl nagyok, túl hivalkodóak. Arra nagyon kíváncsi lennék, hogy akik itt laktak, milyen lakásokat kaptak. Hogyan tudják fizetni, mert ugye nagyon sok komfort nélküli lakás is volt itt.

ibi67   2016. november 07.

Szerintem régi kis lakást. Az újat el lehet adni.

Somogyi Erzsébet   2016. november 08.

Mi lenne, ha ehhez a városnegyedhez illő épületeket terveztek volna, természetesen a belső tereket már a modern életkörülményekhez igazítva?

Hermi   2016. november 08.

Nálunk csináltak már olyan új házakat, hogy csak akkor kaptak építési-bontási engedélyt a kivitelezők, ha az eredeti homlokzatot valamilyen módon belekombinálják az új épületbe! Bár ez kb. 15 éve történt, azóta nem hallottam ilyenről...

ibi67   2016. november 09.

Hermi, az sokkal jobb volt. Minden városnak más a hangulata, jellege. Ezt meg kellene őrizni, főleg a történelmi negyedekben. Egész Európa ilyen lett sajnos, legalább nekünk nem kellene követni. Bergamoban is csak a történelmi városközpont régi, egyre több modern házat építenek és egyre közelebb a központhoz.

Hermi   2016. november 09.

Ibi67: Ez igaz, nem véletlenül ott is csak a Felsővárost mutatják meg a szervezett turistáknak...

Rácz Miklós   2016. november 09.

Biztos, hogy keseregnünk kell? Nem lehet, hogy csak nagy ütemű értéknövelés folyik? Ne felejtsük el, hogy minden egyes régi épület lerombolásával értékesebbé válnak a még megmaradók. Ha nem is épületekről, de könyvekről olvastam valahol - majdnem biztosan Ráth-Végh István "A könyv komédiája" című könyvében egy történetet. Egy nagyon különleges könyvet hirdetett meg valaki eladásra. Megjelent egy vevő, aki kifizette a könyvért a kért komoly összeget, majd ott helyben a kályha tüzébe dobta a könyvet. Elmondta, hogy azért, mert a gyűjteményében megvolt ez a könyv és úgy tudta, hogy az ő példánya az egyetlen a világon. És a létező másik példány elégetése után most ismét az övé lett az egyetlen a világon.
Más kérdés aztán, hogy az eladó mennyire bánta meg az üzletet.

Hermi   2016. november 09.

Kedves Tanyasi: Nem feltétlenül értek veled egyet... A könyvritkaság és az épületek értékállósága nem egy kategória - nekem. Ezt írtad:
"Ne felejtsük el, hogy minden egyes régi épület lerombolásával értékesebbé válnak a még megmaradók."
Biztos vagy ebben?? Pl. a már felújított kastélyokat, várakat is inkább le kellett volna dózerolni és nem visszaállítani régi szépségükben? Én nem hiszem, hogy minden régi épület megérett a pusztulásra! Persze vannak már jóvátehetetlen állagromlások is, ott nincs más megoldás, de az állításodat én nem tudom általánosnak elfogadni.
Ami az idézett könyv-történetet illeti, számomra az is egy "bűntett", még akkor is, ha Ráth-Végh István írta - vagy kitalálta... Bocs, ha nem értünk egyet.

nevetnijo   2016. november 09.

Erzsébet, Ibolya, szerintem is szebb lett volna.

nevetnijo   2016. november 09.

Hermi, mostanában is van olyan, hogy a régi homlokzatot meg kell őrizni. Kívülről olyan mintha régi lenne, belül meg szuper modern. Ilyen pl. a József körúton lévő volt Sajtóház, szálloda-irodaház épült Europeum néven a helyén. A másik ilyen, ami most eszembe jut, a Bem-rakparton folyó építkezés, a volt Kisgazda párt székháza, ahol szintén meg kell tartani a régi homlokzatot. Legalább is ezt olvastam róla.

nevetnijo   2016. november 09.

Tanyasi Taho, én sem értek veled teljesen egyet. Jó hogy folyik ez a nagy városrehabilitáció, modern, új lakások épülnek. Hiszen sok komfort nélküli, romos, életveszélyes házak voltak, vannak még most is a kerületben. Viszont voltak olyan házak is, meg még vannak is, amit még fel lehetett volna újítani. Józsefvárosban köztudott, hogy rengeteg hátrányos helyzetű család van. Arról semmi információ nincs, hogy velük hogy állapodott meg az önkormányzat, hova kerültek. Hiszen a Corvin negyedben 10-12M fölött kezdődnek az árak, aztán megy fel a csillagos égig. Nem hiszem, hogy ezek a családok ezt az árat ki tudták, ki tudnák fizetni. Elkerülnek, vagy elkerültek Józsefváros még meglévő "sötét bugyraiba". Vagy esetleg egy másik kerületbe, ahol még hasonlóan vannak rossz állagú épületek.
Könyv elégetését én is bűnnek tartom.

Hermi   2016. november 09.

Köszönöm Nevetnijo, hogy egyetértünk.

nevetnijo   2016. november 10.

Hermi, már sokszor kiderült, hogy egyezik a véleményünk, dolgokról ugyanazt gondoljuk. :)))

Hermi   2016. november 10.

Ez ajándék is nekünk Nevetnijo, képzeld, ha mindig csak vitáznánk, meg ahogyan ma szokás kommentelni más helyeken...brrrr!!:-(
Örülök, hogy sok mindenben egyetértünk, jó így beszélgetni, lamentálni, megérteni, hogy mit gondol a társunk!:-)

Rácz Miklós   2016. november 10.

Kedves Hermi és nevetnijo!
Sajnálom, hogy rosszul fogalmaztam, és nem jött ki a hozzászólásomból az irónia. Nekem is fáj minden elpusztított szépség, és örülök, ha némelyikük legalább fényképen megmarad (pl. http://indafoto.hu/tanyasitaho/papkeszi1970 albumom).
Üdvözlettel
Miklós

Hermi   2016. november 10.

Kedves "Tanyasi" Miklós! Sajnálom, de tényleg nem jött le az irónia, biztosan bennem van a hiba... Örülök, hogy te is a régi szépségek megörökítésén munkálkodsz, akkor gyakorlatilag már az is kiderült, hogy hasonló a véleményünk! Ennek igazán örülök!
További szép fényeket és sok szép fotót kívánok!:-)
Üdvözöllek:
Hermi

nevetnijo   2016. november 11.

Kedves Miklós, ennek én is nagyon örülök. Ahogy Hermi írta, nekem sem jött át az irónia. Albumodat már korábban láttam, most újra megnéztem, és most is nagyon tetszett. Legalább fotón legyenek meg a már elpusztult, vagy lebontott házak, épületek.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban