_
DSCF5561
  • 2013. nov. 05.
  • 297
  • 4
  • 6
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Gyártó: FUJIFILM FinePix S2980
Fókusztáv: 5mm
Rekesz: f/3.1
Zársebesség: 1/90
ISO: 64
Készült: 2013. nov. 02. 03:13
Kevesebb
Több

Szilvia68   2013. november 05.

A kavicsokról nem tudtam pontosan, miért is vannak a sírokon ezért utána néztem...

„A zsidó temetőkben a látogatók nem virágot, hanem követ, kavicsot helyeznek el a síron. Mit jelent és honnan ered ez a szokás?”

A hagyomány a korabeli temetkezési szokásokban gyökerezik. Évezredekkel ezelőtt a zsidóság a hajdani Izrael sivatagos vidékén élt. Itt a holtak eltemetése nem volt egyszerű, hiszen a köves talajba mély gödröt ásni nagy nehézséget jelentett. Így hát a gödör kimélyítése helyett/mellett nagy kövekből halmot emeltek a holttest fölött, hogy az nehogy a vadállatok martalékává váljon (innen ered egyébként a sírkőállítás szokása is).
A közösség tagjai úgy tudtak az elhunyt javára tenni, ha vittek egy követ a sírra, hogy az minél erősebb legyen. Ezt a hajdan praktikus szokást őrzi a hagyomány; bár ma nagy kő helyett egy kis kavics is megteszi.
A sírra helyezett kő vagy kavics jelzi továbbá, hogy az elhunyt emlékezete tovább él, a közeli hozzátartozókat jó érzéssel töltheti el, hogy vannak még mások is, akik felkeresik a sírt. A kő továbbá nem múlandó, mint a virág, akár örök emlékként is megmarad.

Bíró Zsuzsa

iiilona   2013. november 05.

Köszi Szilvia. Már azon voltam, hogy utána olvasok....:)

nevetnijo   2013. november 05.

Szilvia, köszönöm az információt. Magam is utána olvastam a zsidó temetőnek, szokásoknak, mert érdekelt. Iiilona, itt a link ahol erről bővebben is olvashatsz... http://www.chevra.mapline.hu/index.php?option=com_cont...

iiilona   2013. november 05.

nevetnijo, nagyon köszönöm a linket.
Érdekes szokások, értékek.

nevetnijo   2013. november 05.

Szilvia, iiilona, szívesen :) Teljesen más szokások, mint a keresztényeknél.

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban