_
basf2
  • 2009. nov. 04.
  • 179
  • 0
  • 0
  • beágyazás
    M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
Akár a közeli jövőben piacra kerülhetnek azok a textíliák, amelyek egyszerűen képtelenek koszolódni. A BASF, a világ vezető vegyipari vállalata „lemásolta” a lótuszvirág és a nád öntisztító mechanizmusát, és olyan kezelőanyagot dolgozott ki, amelyet ha textilekre hordanak fel, tökéletesen lepergeti a vizet és a szennyeződéseket.



Az újdonságnak elsősorban a háziasszonyok örülhetnek, akiknek a megoldás révén kevesebbet kell mosniuk és takarítaniuk. A ruházati ipar számára – legyen szó divatról vagy munkaruhákról – üzleti lehetőség a BASF megoldása, hiszen ezáltal koszolódni képtelen ruhákat dobhatnak piacra. Örülhetnek még a vitorlázók, a ponyvás teherautók tulajdonosai és még sokan mások…

A természet ihletésével és a nanotechnológia segítségével a BASF új kezelőanyaga öntisztító hatású textíliákat hoz létre. A Mincor TX TT távol tartja a szennyeződéseket és a vizet a bevont felületekről. Az újszerű kezelőanyag a lótuszvirágéval megegyező öntisztító hatású az ipari textíliák – ponyvák, napellenzők, vitorlák és sátrak esetében.

A lótuszvirág, a palástfű és a nád is rendelkezik azzal a rendkívüli képességgel, hogy a levelein található ultrafinom felszíni szerkezetek segítségével képes önmagát tisztán tartani. Amint víz éri őket, leveleik felszínéről apró vízcseppek gördülnek le, miközben magukkal viszik a parányi szennyeződéseket. A tudomány felismerte, hogy nem a lehető legsimább, hanem a szemmel nem látható, nanométeres kiemelkedésekkel rendelkező felületek taszítják leghatékonyabban a szennyeződéseket és a vizet.

A BASF kutatói a természetet például véve alkották meg a Mincor TX TT kezelő anyagot a textíliák öntisztító hatásának kialakítására. A növény levelének felszínén található parányi kiemelkedéseket a kezelt textíliákon hordozó mátrixba beágyazott milliónyi, 100 nanométernél is kisebb átmérőjű elemi részecske utánozza. E parányi kiemelkedések tartják távol az apró vízcseppeket és koszrészecskéket. Nekik köszönhetően a felülettel a cseppek felszínének csak 2-3 százaléka érintkezik.
A vízre ható feszültség és tapadóerők miatt, az egyébként szétterülő vízcseppek gömb alakú golyócskákat formálnak és a víz egyszerűen csak lepereg a felületről. A lepergő vízcseppek magukkal sodorják a felszínnel ugyancsak alig érintkező koszrészecskéket, így mosva le őket bármilyen dörzsölés vagy tisztítószer használata nélkül.

A Mincor TX TT-vel a BASF elsőként tette lehetővé, hogy nanostrukturált felületek alkalmazásával a szöveteket valódi öntisztító tulajdonsággal ruházzanak fel. Az új kezelőanyag felhasználásával kifejlesztett szintetikus szövetből készült öntisztító napellenzők, zászlók és vitorlák piacra kerülés előtt állnak. A lehetőségek azonban ennél jóval szélesebbek.
Albumokban