_
dióstorta
  • 2013. máj. 30.
  • 374
  • 0
  • 0
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem
http://www.youtube.com/watch?v=LVCbtvMK7FY

Hozzávalók:

A lapokhoz:
7 egész tojás
7 kanál cukor
7 kanál darált dió
4 kanál morzsa
A krémhez:
20 dkg vaj, vagy Rama
5 kanál tej
8 kanál darált dió
1 tojássárgája
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tortalaphoz az egész tojásokat mély tálba ütjük, és a cukorral habverővel (mixerrel, robotgéppel) kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a mennyiség háromszorosára nőtt, és annyira kemény, hogy nehezen hullik le a habverőről. Ez fontos, mert ha lágy marad, sütés közben a lap összeesik és nedves lesz. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a 7 kanál darált diót és a 4 kanál morzsát, lazán kavargatva. Zsírozott-lisztezett 24 cm-es átmérőjű sütőformába vagy 2 literes lábasba öntjük, és lassú tűznél megsütjük - ez kb. 25 perc. Mikor elválik az edény falától, akkor jó. Hagyjuk kihűlni, majd éles késsel 3 lapot vágunk belőle. A lapokat egy kissé meglocsoljuk langyos vízben felolvasztott cukorral: 1 dl vízhez 2 kanál cukrot keverünk.

A krémhez a diót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, a tojássárgáját jól elkavarjuk, és lassú tűzön péppé főzzük. Ha talán összemegy vagy túl lágyra sikerül, pótoljuk még 1-2 kanál darált dióval. Hűlni tesszuk. A vajat egymagában habosra kavarjuk, majd a jól kihűlt péppel simára dolgozzuk.

A tortalapokat megkenjük, majd bevonjuk a krémmel, és ízlés szerint díszítjük diócikkekkel, színes cukorkával.
Megjegyzés:

Nem túl édes finomság. Bátran próbáljátok ki, jól bevált recept - még a nagymamámtól örököltem.
Forrás:http://www.mindmegette.hu/diotorta-regi-recept.recept