_
Vajdahunyad
  • 2012. aug. 16.
  • 1473
  • 19
  • 13
  • beágyazás
    XL L M S XS
    px
    HTML
    URL
  • jelentem

king09   2012. augusztus 16.

Sajnos nincs semmilyen szűrőm...:(

DosaAndras   2012. augusztus 16.

Nekem van egy pár, de ND-n kívül szinte egyiket se használom...

king09   2012. augusztus 16.

Én szeretnék egy UV-t, CP-t, átmenetest, és egy hoya variable-t is, de ezeket csak majd az új gépre...

DosaAndras   2012. augusztus 16.

Nagyon nagyon ritkán.
Viszont én inkább az obira tenném a szűrőt, nem az új gépre :)) (bocs, ez szar humor volt)
UV szűrőt nem asználok, mert semmi értelmét nem látom. Napellenző mindig az obin van és az elég védelem.
Amikor nincs akkor meg szűrő van rajta, mert minden szűrőm 77mm-es és step-up gyűrűvel (ami kb 800 ft/db) bármelyik obimon tudom használni. Átmentest amúgy Cokinból (vagy más lapszűrőt) vegyél mert azt tudod a legjobban használni.

king09   2012. augusztus 16.

Én azért féltem annyira az obikat, hogy azt a pár ezrest rászánom UV-re. Igaz, hogy ott a napellenző, de attól függetlenül még sok sérülés érheti. (pl. felpattan egy kő)
A step up gyűrűt még nem ismerem, de most, hogy írtad utána nézek. Sokat gondolkodtam, hogy ND 110-est vagy Variable-t vegyek, de mivel legsötétebb állapotban csak 1 fényérték köztük a különbség, így a sokoldalúbb mellett döntöttem.
A Cokin pedig jó ötlet, köszönöm szépen András!

DosaAndras   2012. augusztus 17.

A pár ezres UV szűrő azért eléggé tudja rontani a képminőséget főleg napos időben (becsillanás). Sok cikk van e témában (egy kis érdekesség: http://www.objektivek.com/blog/20110620-19-uv-szuro-eg...)

Variable ND: Azt ugye tudod, hogy ez két szűrő ellentétes forgatásával éri el a 9 stopot és más már értékek vannak az egyes gyutávakhoz.
17mm-en max 4-5 Stopot tud, utána már egy fekete kereszt jelenik meg!!! KB 100mm-től használható ki a teljes 9 stop. Viszont ahhoz elég drága egy ilyen szűrő.

Lehet, hogy jobban jársz 2 jó minőségű (pl Hoya HMC) ND8 szűrővel, vagy ha Cokin szettet kezdesz építeni, mert a tartóba ott ugye 3 lapot tudsz belerakni és lehet kreatívkodni az ND8+ND8/átmentes/dohány/szín/polár szűrőkkel... Viszont mivel a Cokin nem egy zárt rendszer, bizonyos napállásnál becsillan (ha felölről erősen süt a nap)

No és 9 stopnál már jól jön a LiveView, mert nem kell szűrőt levenni, komponálni, fokuszálni, szűrőt visszatenni, hanem a váz felerősíti úgy a képet, hogy az látható és AF is van vele!! (OVF esetén meg egy nagy feketeséget látsz :) )

Pesti vagy amúgy?

king09   2012. augusztus 17.

Megint sokat tanultam, hiszen a szűrőkkel kapcsolatban szinte nulla tudással rendelkezem. Azt hiszem ezen információk birtokában komolyabban át kell gondolnom, mert úgy látom abszolút nem mindegy, hogy milyen irányba indulok meg.
Egyébként nem vagyok pesti, hanem Baján élek, de az elmúlt fél évben annyit jártam Pesten mint még soha...:)
András az ND8 az hány fényértéket tud?
Nagyon szépen köszönöm, ezt a sok hasznos információt!!!

Kedvencnek jelölték
Gyűjteményekben
Albumokban